• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Makieta - tort - powrót do marzeń z dzieciństwa

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0
gogus82 napisał(a):
a nie myślałeś umieścić filmu na youtube z jazdy kolejki po torcie?? na pewno wielu by to zainteresowało
Chętnie wstawię coś w niedalekiej przyszłości, tyle, że mój foto-sprzęt pozwala nakręcić 1- minutowy filmik w dosyć niskiej rozdzielczości :sad: Chyba, żeby posklejać kilka ujęć, co prawda nigdy tego nie robiłem i pewnie przydałoby się jakieś narzędzie - może któryś z Kolegów mógłby coś zapropowować w ramach wsparcia :?: :???:

klaczek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Lechtej napisał(a):
Chyba, żeby posklejać kilka ujęć, co prawda nigdy tego nie robiłem i pewnie przydałoby się jakieś narzędzie - może któryś z Kolegów mógłby coś zapropowować w ramach wsparcia
Adobe Premiere, nie musi byc najnowsza wersja, 5.0 / 6.0 styknie

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
klaczek napisał(a):
Lechtej napisał(a):
Chyba, żeby posklejać kilka ujęć, co prawda nigdy tego nie robiłem i pewnie przydałoby się jakieś narzędzie - może któryś z Kolegów mógłby coś zapropowować w ramach wsparcia
Adobe Premiere, nie musi byc najnowsza wersja, 5.0 / 6.0 styknie
Ja myślę że w zupełności wystarczy Windowsowy Movie Maker ;)

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Lechtej-pełen szacun-robi wrażenie.Bardzo mi sie podoba.Widzę,że używasz Geoline-ów. Sceptycznie do nich podchodziłem,ale muszę przyznać,że ładnie je wkomponowałeś w teren.Jak wyrównałeś poziom,bo nie sądzę,żebyś tyle posypki sypał,a miejscami jest coś co wyglada jak jakaś okładzina.Na początku w ogóle się nie połapałem jakie tory-zwłaszcza z daleka.Dopiero odcinki nie dokończone ujawniły prawdę. Tak przy okazji-rozumiem,że zwrotnice masz sterowane cyfrowo z MM-ausa? Widziałem tam zwrotnicę potrójną.Dobre są,jak trzeba trzy tory równoległe poprowadzić przez stację,ale czy montaż sterowania do niego jest ten sam co w zwykłych?? (w sensie dekoder+urządzenie przerzucające zwrotnicę),czy trzeba innego urządzenia do przerzucania zwrotnicy?? Bo dekoder pewnie ten sam.Jak wygląda sterowanie?? Jedzie na przykład skład-ty w MM naciskasz przycisk zwrotnicy,wybierasz jej numer i przerzucasz?? Jak rozumiem do sterowania zwrotnicą z torem Geo potrzebny jest tylko dekoder i napęd? Chyba nie trzeba żadnych dodatkowych modułów.

OP
OP
L

Lechtej

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
gogus82 napisał(a):
Lechtej jakie wymiary ma twoja makieta i co z tym tv w necie??pozdrawiam w te zimne wieczory
Witam. Próbowałem coś nakręcić moim aparatem fotograficznym, ale rozdzielczość była zbyt mierna. W weekend pożyczyłem kamerkę cyfrową, więc w najbliższą sobotę coś nakręcę i postaram się posklejać jakiś filmik (filmiki)

Jaro napisał(a):
Widzę,że używasz Geoline-ów
1. Poziom pomiędzy torami podnosiłem zwykłym kartonem pakowym (coś tam kupiłem w Ikei i zostało mi dużo kartonu :D ). Oczywiście musiałem go poprzycinać na odpowiedni wymiar
2. Zwrotnice są sterowane analogowo z pulpitu, a w związku z koniecznością minimalizacji kosztów, są one napędzane siłownikami od centralnego zamka (któreś z pierwszych zdjęć pokazuje sposób mocowania napędu). Koszt oryginalnego sterowania 50-60zł, koszt siłownika do C.zamka (przy kupieniu kilku zestawów) - 8zł.
3. Zwrotnice potrójne są napędzane również dwoma siłownikami od centralnego zamka - oczywiście można założyć oryginalne dwa napędy - dokładnie w taki sposób jak w przypadku zwykłego rozjazdu. Nie podłączałem rozjazdów do MMouse. Sterowanie wszystkim (rozjazdy, składy i semafory) za pomocą jednego MMouse'a staje się w pewnym momencie co najmniej trudne, o ile nie możliwe.

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sterowanie wszystkim (rozjazdy, składy i semafory) za pomocą jednego MMouse'a staje się w pewnym momencie co najmniej trudne, o ile nie możliwe.
Też mam takie wrażenie.Do powiedzmy siedmiu lub 8 zwrotnic powinno być ok,a potem (powyżej 10) trzeba z shiftem wrzucać,a tu lok jedzie i trzeba sie spieszyć.
Zwrotnice potrójne są napędzane również dwoma siłownikami od centralnego zamka - oczywiście można założyć oryginalne dwa napędy
Acha-o to mi właśnie chodziło-to chciałem wiedzieć,trzeba zatem 2xnapęd-raz dekoder.Dzięki.
Podszedłeś z tym kartonem aż pod nasyp-jak masz mocowane tory do "blatu"??
Przyklejone?

OP
OP
L

Lechtej

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jaro napisał(a):
Podszedłeś z tym kartonem aż pod nasyp-jak masz mocowane tory do "blatu"??
Przyklejone?
Częściowo poprzybijane, a na równych prostych, poprzyklejane. Zrobiłem błąd, ponieważ powinienem większość torów przykleić (tam, gdzie nie było naprężeń powodujących wstawanie torów podczas przejazdu składu). Teraz będę rzeźbił, żeby zamaskować główki gwoździ.

PS. Pierwszy filmik z jazdy składami właście nieudolnie montuję - lada chwila wrzucę na youtube :D

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
filmik fajny, ale ........ niestety brak miejsca to co nas boli strasznie:
1) skład pociągu na stacji mieści się, ale musi być bardzo krótki, bo końcowe wagony na rozjazdach stoją
2)tor, który zjeżdża w tunelu z góry chyba tam ma ostro w dół :?:
3)komuś zabrakło trzeciej ręki, bo składy na czerwonym przelatują :!: Gdzie nastawnia ??
(rozumiem...... trzymając kamerę, a w drugiej ster, nie było trzeciej ręki do sygnalizacji)
4)generalnie się nie wymądrzam Leszek, bo z długościami mam ten sam problem,ale tak jakoś w oko mi to wpadło powyżej
5)reasumując - bardzo mi się podoba torcik ;)

OP
OP
L

Lechtej

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
WITKOIM napisał(a):
) filmik fajny, ale ........
Witaj Michale, reasumując:
Ad.1. Miejsce, to problem - to fakt - nie zakładałem, że po torcie będą poruszać się mega-długie składy. Wg założenia, na stacji głównej, na torach głównych powinny zmieścić się trzy średnie składy (na środkowym najdłuższy)
Ad.2. Zjazd w tunelu nie jest bardzo stromy, ponieważ idzie po najdłuższej możliwej linii, a przed tunelem na dole, już na znacznym odcinku tor wznosi się na nasypie. Każda z moich lokomotyw bez problemu podjeżdża z pięcioma długimi wagonami pasażerskimi.
Ad.3. Trzecia ręka należy do mojego synka Michałka :D , na razie ma 8 miesięcy i chyba garnie się do modelarstwa - na fotce jego pierwszy lok ;)

gogus82 napisał(a):
Lechtej jestem pod wrażeniem twojego tortu. a jeśli chodzi o film to za rok pewnie oscar:)
Wielkie dzięki za wiarę :D

Załączniki

• 112,6 KB Wyświetleń: 2.317