• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Makieta - tort - powrót do marzeń z dzieciństwa

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Przecież zamiast łuku wystarczy dać rozjazd w lewo i już jest... żeberko... to w koncepcji drugiej. A w pierwszej zamiast ostatniej prostej dać rozjazd w prawo...

gogus82

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
panowie mam pytanie?? na prądzie znam się tyle że mogę zmienić żarówkę. A tak na serio to jak podłączyć siłownik od centralnego zamka przy pomocy dwóch przełączników aby się wysuwał i wsuwał.

gogus82

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
w artykule jest mowa o siłowniku z pięcioma kabelkami a ja mam siłowniki z dwoma. czy schemat podłączenia bedzie taki sam czy inny??jeśli inny a wiesz jaki to proszę o pomoc

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
gogus82 napisał(a):
a ja mam siłowniki z dwoma
czyli tylko kabelki "B" na rysunku
Twój siłownik nie ma kabelków "A1 i A2 służących do polaryzacji krzyżownicy.
Rozjazdy jakie posiadasz mogą wymagać polaryzacji krzyżownicy (5) lub nie. (zależy jakie masz) Przez rozjazd bez podpiętej polaryzacji (jeżeli jest opcja jej podpięcia) lokomotywa może (choć niekoniecznie) mieć problem z odbieraniem zasilania w tym miejscu. Przy mniejszych prędkościach może przerywać. Zależy to też od czystości szyn oraz zbieraków prądu w lokomotywie.

gogus82

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Radek a przełącznik kupowałeś przez internet czy w normalnym sklepie. jeśli w necie to mógł byś podać link i ewentualnie symbol przełącznika?? dziękuje wszystkim za pomoc

OP
OP
L

Lechtej

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, czas trochę odświeżyć wątek.
Ostatnio nie miałem za dużo czasu na prace modelarskie, a dodatkowo padł mi aparat. Stąd nastała duża przerwa w relacjach z budowy mojego "torta".
Niemniej jednak udało mi się popchnąć prace ziemno-ogrodnicze oraz rozpocząć budowę zakładziku przemysłowego. Ponadto przybył jeden "czajnik" - BR17 - Roco z generatorem dymu - co prawda wersja "hobby", ale zawsze parowóz.
poniżej fotki z postępów.

Załączniki

gogus82

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
leszek próbuje ułożyć tort z większą ilością torów ale na małej powierzchni (2,5m na 1,3-1,4m).Wiem że nie wszystkie kompromisy można połączyć (albo rybki albo akwarium). jeśli masz aktualny rozkład swoich torów i mógł byś mi go przesłać był bym wdzięczny :grin: .

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0
Re: Makieta - tort - powrót do marzeń z dzieciństwa

Witam po znacznej przewie.
W ostatnim czasie nie napracowałem się za dużo przy moim projekcie, niemniej jednak coś tam do przodu się posunęło.
Przede wszystkim ożywiłem mój dworzec główny i wymieniłem badziewne zapory na przejeździe kolejowym na trochę lepsze.
Mam nadzieję, że zbliżjący się okres jesienny pozwoli wygospodarować więcej czasu na robótki garażowo-makietowe ;)

Załączniki

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
402 5 1

Niestety ten przejazd to do bani. Po pierwsze rogatki stoją dokładnie odwrotnie niż powinny. Patrząc drogą powinny być po prawej stronie tak aby podczas zamykania najpierw zamykały wjazd a potem wyjazd. Po za tym w prawdziwych rogatkach w stanie otwartym drągi rogatkowe stoją pionowo.

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0

Tomek K napisał(a):
Niestety ten przejazd to do bani. Po pierwsze rogatki stoją dokładnie odwrotnie niż powinny. Patrząc drogą powinny być po prawej stronie tak aby podczas zamykania najpierw zamykały wjazd a potem wyjazd. Po za tym w prawdziwych rogatkach w stanie otwartym drągi rogatkowe stoją pionowo.
Na szczęście nie wszystko stracone - dzięki za informację, nie zwróciłem na to uwagi, tym bardziej, że wcześniej był inny przejazd, którego nie mogłem inaczej umieścić i na nieszczęście nikt tego nie zauważył :(

Załączniki

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.532 223 3

Tomek K napisał(a):
to chyba nie jest do końca prawda, co prawda nie za bardzo się znam ale ....

Załączniki

OP
OP
L
Reakcje
0 0 0

Jeśli chodzi o ustawienie, to klej nie stwardniał, więc zrobię małą poprawkę. Faktycznie będzie lepiej wyglądać , jak ustawi się zapory napędem z prawej strony.
Co do pionowej pozycji, przy tej klasy zaporach, nie ma możliwości, aby były one ustawione pionowo.

wojok040

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

W realu zdarzają się w ielu miejscach rogatki które nie otwierają się całkowiecie do pionu lub które otwierają się aż za bardzo w tył ;)