• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta h0/h0e

A

Adam-H0

Gość
atmosfera w moim stylu - bardzo ladnie zrobiene :LOL:

jedynie ta austriacka lokomotywa waskotorowa powinna zniknac - te malowanie to wspolczesny motyw :sad:

jak mozesz to zamien sie z kims na brazowa - Roco tez je robi obecnie w tym molowaniu wtedy bedzie pasowala do scenerii :???:

moze mi sie tez uda zrobic taka wojenna scenerie :cool:

Rutek

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
a ja mam pytanie, co robi ten semafor na górze - bo o ile mnie oczy nie mylą to oba tory normalne w kierunku przeładunku kończą się ślepo (ten z prawej na pewno, a ten z lewej nie widzę, ale tak jakby w jego osi był betonowy płot) - bo w takim wypadku to tam raczej nie powinno być semafora.

OP
OP
rurka

rurka

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
0 0 0
Seria T37:

Jedynym chyba wąskotorowym pociągiem pancernym był zbudowany podczas Trzeciego Powstania Śląskiego improwizowany pociąg pancerny "Kabicz" ("Pancerka Kabicz"). Był on zbudowany w zakładach przemysłowych w rejonie Gliwic i używany przez oddziały powstańcze blokujące Gliwice. Pociąg ten składał się z całkowicie opancerzonego tendrzaka towarowego pruskiej serii T37 i dwóch opancerzonych wagonów dwuosiowych - żelaznych węglarek, ze stanowiskami dla 4 km-ów każda (rysunek - źródło 1).

Konstrukcja i dane:
Pruskie towarowe tendrzaki wąskotorowe serii T37 były budowane na początku XX wieku dla górnośląskich kolei wąskotorowych przez firmy Orenstein & Koeppel oraz Hagans (20 sztuk) i, trochę odmiennej konstrukcji, przez Hartmanna (2 sztuki - zobacz więcej na tej stronie). Szerokość toru - 785mm. Mogły one wpisywać się w wąskie łuki (promień 35m). Układ osi D (0-4-0). Silnik dwucylindrowy bliźniaczy na parę nasyconą (układ D-n2t). Dane lokomotywy nieopancerzonej (Orenstein & Koeppel): szybkość z obciążeniem: do 25 km/h, masa: 27,9t, moc: ok. 200KM, długość: 6,52 m.

derela.republika.pl/loki2.htm

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Jest jeszcze inny improwizowany wąskotorowy pociąg pancerny.
Był zbudowany przez Niemców na leśnej kolejce w Hajnówce, był to prowizorycznie opancerzony tender od parowozu oraz wagon towarowy a przed składem zazwyczaj pchana byla platforma z ludźmi.
Cały skład używany był do zwalczania miejscowej partyzantki.
Tyle dowiedziałem się od miejscowych będąc na tej kolejce.
Widząc jak ładną makietę Kolega wykonał, zastanawiam się dlaczego akurat z hitlerowcami. :cool:
Pociągi pancerne używane były też podczas Wielkiej Wojny przez Francuzów, był to pancerny elektrowóz na tor 600 mm.

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0
rurka napisał(a):
Baldwin napisał(a):
Widząc jak ładną makietę Kolega wykonał, zastanawiam się dlaczego akurat z hitlerowcami.
tylko takie pojazdy sa w sklepach i tabor . makieta była składana bez planu i wyszło co widać.
Oj, kolego...i tu sie mylisz...co prawda na półkach w zwykłych sklepach ich nie znajdziesz, ale trochę samozaparcia i mozna piękne modele LWP zdobyc (i to w skali H0)...

Dla poparcia 3 zdjęcia...(a to mały % kolekcji POLSKICH militariów w 1/87)

Załączniki

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0
Drezynka ma NAPĘD!! niestety dekodera nie da się zmieścić...

A co do WWII...to są t-34,IS-1,IS-2,IS-3, ISU-122, SU-85, ciężarówki radziecki jak i brytyjskie, a Tololoko robi nawet Polskie fiaty przedwojenne (nawet "łazika " maja w ofercie)