• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta domowa - Milanów H0

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.670 10 0
No tak myślałem o takim rozwiązaniu na początek. Tylko to trzeba idealnie wyrównać, bo w H0 taka płytka to maleństwo i każda nierówność to duży problem. A firma A&S wykonuje całe arkusze czy też pojedyncze płyty chodnikowe ? Ok widzę, że też. One są z tektury ? Ciekawe jak wyglądało by porównanie peronu z ich płytek i Hugwy.
Na zdjęciu które wstawiłem są ułożone pojedyncze płytki od A&S projekt, nie ma co porównywać z produktami od Hugwy bo one nie maja konkurencji na rynku, niestety zrobienie tak małej powierzchni to spory koszt ( liczyłem przy tej dioramie około 1,5 tysiąca zł by kosztowały same płytki...) dlatego zdecydowałem się na cięte laserowo. :confused:

82835091-1C8D-4AC3-A21C-72228B65864D.jpeg
Tutaj chodniczek wykonany z płytek Hugwy.
A790829E-B5AE-4D00-AEC8-E4E290C82F98.jpeg
Tutaj znowu ulżyłem płytek od A&S Projekt.
2B6C3C16-2BDA-4596-AD10-52847B7479C1.jpeg

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.670 10 0

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
551 2 4
Witam popracowałbym nad tym peronem sam miałem kiedyś podobny, lecz za namową Kolegów wymieniłem na cięty laserowo efekt
dużo lepszy . Jeżeli ma to być tanim kosztem to też rozumiem ale w tedy można odrysować bloczki na kartonie i poobcinać skalpelem (nożykiem) i efekt też będzie na pewno lepszy. Mimo wszystko kibicuję dalszym pracom.
Co do desek ja zastosowałem listewki drewniane łatwe w cięciu i obróbce a skoro przejazd ma być drewniany to niech będzie drewniany :)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.784 392 20
Peron ma już namalowaną linie bezpieczeństwa :).
Chłopie! Zrób ten peron od nowa, bo wygląda to źle. Nawet w najgorszych czasach PRL-u nie było takich tragicznych nawierzchni peronu. Takie wycinanie z papieru, to jest po prostu niechlujstwo. Płytki muszą mieć ten sam wymiar. Mogą być połamane, popękane, ale kształt jest kwadratowy i każda płytka ma mieć te same wymiary. Inaczej to szkoda Twoich sił.
Posłuchaj rad bardziej doświadczonych kolegów. Przeszukaj internet i znajdź sobie zdjęcia peronów pokrytych płytkami chodnikowymi, i zrób swój peron na wzór zdjęcia.

OP
OP
S

SM 42

Gość
Chłopie! Zrób ten peron od nowa, bo wygląda to źle. Nawet w najgorszych czasach PRL-u nie było takich tragicznych nawierzchni peronu. Takie wycinanie z papieru, to jest po prostu niechlujstwo. Płytki muszą mieć ten sam wymiar. Mogą być połamane, popękane, ale kształt jest kwadratowy i każda płytka ma mieć te same wymiary. Inaczej to szkoda Twoich sił.
Posłuchaj rad bardziej doświadczonych kolegów. Przeszukaj internet i znajdź sobie zdjęcia peronów pokrytych płytkami chodnikowymi, i zrób swój peron na wzór zdjęcia.
Peron nie musi być idealnie odwzorowany od zdjęcia, ma to w końcu być tylko makiet do zabawy, a nie odwzorowanie wszystkiego tak jak na makietach modułowych czy prezentacyjnych. Uważam, że peron wyszedł ładnie jak na miarę moich możliwości.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
A ja wbrew wszystkim napiszę tak: zrobione przez siebie jest zawsze lepsze od gotowego. Oczywiście za pierwszym razem będzie może krzywo i niezbyt ładnie. Za drugim będzie lepiej, a za trzecim może dobrze. Po prostu trzeba doskonalić warsztat. Nie zawsze na makiecie musi być wszystko tak dokładnie jak w rzeczywistości. Makieta z droższych materiałów wcale nie jest lepsza (chociaż może być ładniejsza), najważniejsze jest to, żeby mieć satysfakcję z tego co się robi. Pracuj, próbuj, poprawiaj i jak mówił pewien klasyk od piłki nożnej " cały czas do przodu". Ja też mam perony z kartonu bo zaczynałem budowę makiety 13 lat temu i o laserach wtedy mało kto słyszał. Nie zamierzam ich wymieniać. Zostaną takie jakie są, mimo że daleko im do ideału. Powodzenia.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.784 392 20
Makieta z droższych materiałów wcale nie jest lepsza
Nikt tu nie ma pretensji do papieru jako płytek chodnikowych. Tu jedynie chodzi o wzięcie linijki do ręki, nożyka i wycięcia tego papieru pod kątem prostym i o wymiar płytek chodnikowych. Nic więcej. To co pokazał ten kolega to niechlujstwo.
No ale to jego cyrk jego małpy i jego praca. Kończę porady, skoro ktoś nimi gardzi.