• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta domowa - Milanów H0

Reakcje
1.321 4 1
Uważam, że peron wyszedł ładnie jak na miarę moich możliwości.
Tzn, jeśli Ty uważasz, że jest ok i nie będziesz tego poprawiał to ok, Twoja sprawa, ale jeśli przedstawiasz swoje prace na publicznym forum tzn, że spodziewasz się krytyki,a ta odnośnie tego peronu jest słuszna, to naprawdę kiepsko wygląda i tutaj nie ma co się obrażać, tylko mimo wszystko próbować to ratować.

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Ratować ?:oops: To, że płytki są nierówno wycięte to nie znaczy, że trzeba go robić od nowa :rolleyes:.
Właśnie to znaczy, że trzeba usiąść z nożyczkami lub nożykiem i linijką i wyciąć jeszcze raz. Potem sprawdzić czy jest dobrze. Jesli będzie źle to wyciąć jeszcze raz. I tak do skutku.
Właśnie to usiłowałem ci wyjaśnić w moim poście z dnia wczorajszego. Nie bądź uparty. Jeśli zdecydowałeś się na publikację na forum to nie oczekuj samych pochwał tam, gdzie one się po prostu nie należą. To właśnie napisał mudol.
Jak kilka osób coś pisze to może jednaķ mają rację. Zastanów się nad tym...

OP
OP
S

SM 42

Gość
Właśnie to znaczy, że trzeba usiąść z nożyczkami lub nożykiem i linijką i wyciąć jeszcze raz. Potem sprawdzić czy jest dobrze. Jesli będzie źle to wyciąć jeszcze raz. I tak do skutku.
Właśnie to usiłowałem ci wyjaśnić w moim poście z dnia wczorajszego. Nie bądź uparty. Jeśli zdecydowałeś się na publikację na forum to nie oczekuj samych pochwał tam, gdzie one się po prostu nie należą.
Nie oczekuje pochwał :oops:. Chcę się tylko podzielić moimi doświadczeniami i pokazać jak zrobiłem tą makię. W sprawie peronu powiedziałem, że mi się podoba i nie będę go na razie przerabiał :).

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.303 216 0
Nie chce słuchać rad starszych, bardziej doświadczonych kolegów, dajmy mu spokój, niech buduje po swojemu.
Tylko pamiętaj, tutaj pozwolę sobie sparafrazować stare przysłowie, który często używała moja babcia, kto źle robi, będzie robił dwa razy.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.706 128 11
Rob jak chcesz, w końcu Twoja makieta. Tyle że patrząc na to jak nie chcesz brać pod uwagę porad doświadczonych kolegow, z czasem mało komu będzie się chciało odpowiadać na Twoje przyszle zapytania.

Może jak za pare lat jeszcze bedziesz na forum to spojrzysz na te posty z poczatku i uzmysłowisz sobie że jednak koledzy mieli rację.

OP
OP
S

SM 42

Gość
Kolejne postępy prac ;). Pojawił się budynek stacyjny i budka dyżurnego ruchu. Budynek stacyjny nie jest jeszcze sączony brak okiennic :p. Farbę na ścianach zrobiłem metodą wklepywania. Cały budynek jest zrobiony: Tektura 1mm, papier, przezroczysta folia, wykałaczek, drucików itd.
IMG_20201103_150142.jpg
IMG_20201103_150214.jpg
IMG_20201103_150204.jpg
IMG_20201103_150154.jpg
IMG_20201103_150231.jpg
IMG_20201103_151017.jpg
IMG_20201103_151036.jpg
IMG_20201103_151053.jpg

IMG_20201102_201233.jpg

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.831 301 15
Taka lepianka wyszła, mało precyzyjnie, rzekłbym niechlujnie. W dodatku z pominięciem realnego podejścia do budownictwa. W żółtym budynku masz różne wysokości ścian, źle spasowane, nie zaszpachlowane, przez to wszystko dach nie przylega jak należy. Sam dach też daleko odbiega od realiów, przydałaby się mu jakaś konstrukcja w postaci krokwi, albo podbitka, albo płyta gzymsu. Warto popatrzeć na poradniki - choćby na kanale PMM h0 - Pan Leszek krok po kroku pokazuje jak zbudować budynek z kartonu. Zalecam kupno lupy tzw. "nagłownej" za 20-30 zł i budowanie modeli z tą lupą, więcej widać, łatwiej o dokładność i precyzję.
Radzę tę budkę odstawić na półkę i zrobić coś od nowa. Tym razem porządnie.