• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta do emerytury :)

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
No właśnie zastanawiam się, czy w miastach stosowano takie raczej "wiejskie" albo nawet "starożytno-rzymskie" rozwiązania w czasach gdy kolej żelazna się pojawiała. No i zaglądając do Wikipedii - która nie zawsze musi zawierać prawdziwe informacje - znalazłem takie zdjęcie potwierdzające, że "kocie łby" w niektórych miastach przetrwały.
Tylko ja nie mam stacji miejskiej, raczej klimat wiejski, typu stacja Biadki lub ta, którą sugerowałem się troszkę przy układzie torowy Krobia
Biadki 4.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Spora stacja, kilka peronów, w tym jeden z wiatą i inne szczegóły raczej na to nie wskazują... ;)
Widzisz drogi kolego, u mnie to trochę S-F ;) , coś tam człowiek chciał mieć na makiecie a nie jest odwzorowaniem rzeczywistości. Robię to dla przyjemności z budowania. Może w przyszłości będę chciał zbudować moduły, to wtedy będę trzymał się realiów. :)

KronosVV

Użytkownik
Reakcje
77 7 0
Ten NOCHowski bruk pasuje raczej do średniowiecznego zamku, kiedy to ludziska mieli mocne nogi aby po czymś takim chodzić. Zwiedzałem kiedyś czeską Pragę i całkiem przypadkiem miałem nogi obute w buty do chodzenia po pagórkach i tylko dzięki temu w niektórych uliczkach udało mi się nie skręcić nogi w kostce.

Taki bruk chyba ponad 100 letni ale nie mam pewności ... Tarnowskie Góry, moje miasto rodzinne

Zobacz załącznik 1038287

Chyba Kołobrzeg, rok układania nie jest mi znany ale raczej współczesna robota

Zobacz załącznik 1038288

Na koniec Paniówki niedaleko Gliwic, obok serwisu opon, który dwa razy w roku odwiedzam, choć raz zdarzyło mi się zapomnieć, przyjechałem wymienić opony letnie na zimowe i dowiedziałem się, że ja mam już zimowe zainstalowane. TEN COVID ! To już kostki raczej dziestoletnie są.

Zobacz załącznik 1038294
Cały rynek wrocławski z wieloma ulicami dojazdowymi jest wyłożony podobnym brukiem. Układany o ile mnie pamięć nie myli w 1999-2000.
A kocie łby widziałem w Nowym Jorku parę lat temu. Fakt że w jakiejś bocznej uliczce na Manhattanie. Gdzieś nawet miałem zdjęcie.
Zdarza się taka nawierzchnia jeszcze. Myślę że wizja artystyczna @KrotVikinG jest do zaakceptowania. Czemu nie jeśli się autorowi podoba.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Jaką farbą są pomalowane te pojazdy? Takie aż za czyste i lśniące. Chyba że to taki odblask z lampy przy robieniu zdjęcia.
Odblask, odblask, sam zauważyłem to na zdjęciu, na żywo już tak się nie świecą. A farby to sprey kupiony w lokalnym sklepie z farbami, a maskowanie i koła malowane zwykłymi akrylami z tubki na lekko wilgotny sprey.
Zastanawiam się czy pomalować także GAZ-y w maskowanie? :)

Misiek80

Nowy użytkownik
Reakcje
4 14 0
Może być. Tam gdzie szyby są, bym odciął jakimś innym kolorem, żeby było widać że to nie blacha tylko okno.
Maskowania raczej nie. GAZy chyba nie miały maskowania i raczej były malowane na lity kolor.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Mimo że wiosna za oknami i trzeba działać na zewnątrz, to coś tam działamy na tej mojej budowie
Spróbowałem zrobić własną posypkę z gąbki i pierwszy efekt był taki
V
posypka 1.jpg

Jednak człowiek był niezbyt zadowolony z jakości, trzeba było poprawić i wyszło to
posypka 2.jpg

A w między czasie ustawiłem część swojego transportu wojskowego
eszelon.jpg

Szreniu

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak czytam o planach i budowie i przyszła pora na zaprezentowanie i mojego projektu makiety typu tort. Na razie jest plan jako całość ale być może że będzie to projekt składający się z trzech dużych elementów skręconych w całość na zakończenie budowy. Budowę planuję rozpocząć na jesień tego roku, wiem że być może tworzenie tego wątku jest przed wczesne lecz ja lubię mieć zaplanowane do przodu i przed czasem żeby później aby pracować. Jest to moja pierwsza makieta w tak poważnym wydaniu i jak w tytule plan jest długo terminowy ( taka moja dziesięciolatka :) ). ale ma to być pomysł na spędzanie wolnego czasu jak pogoda na zewnątrz będzie zmuszająca człowieka do mniejszej aktywności na dworze. Dlaczego jesień, ponieważ muszę przygotować pomieszczenie w którym ma stanąć plac budowy ( no i teraźniejsza sytuacja geopolityczna). Stelaż będzie drewniany z nogami na kołach de ewentualnej możliwości przesuwania całości. Płyta wierzchnia z płyty HDF lub OSB ( sklejka jest troszkę droga i też ma szansę na wypatrzenia). Pomieszczenie to będzie w piwnicy ( niestety nie mam strychu ), także trzeba dorobić konkret ogrzewanie w pomieszczeniu. Załączam do wglądu i oceny mój projekt. Oczekuję na konstruktywną krytykę i rady. Sygnalizacji nie rozmieszczałem, ponieważ nie mam o tym zielonego pojęcia, także czekam w tym temacie na pomoc z Waszej strony, ale preferowałbym sygnalizację kształtową. Plan torów to PIKO A-Gleis. Epoka domyślna to IV ( moja młodość i dużo czasu spędzone w pociągach ) i tabor PKP. Czerwonymi liniami zaznaczyłem wymiary stołu.
Pozdrawiam
Mariusz
Zobacz załącznik 882292
Dokładnie w takiej formie tworzę swój plan, nieco krótszy bo 3400 , ale również w układzie literu U. Owrotnie dłuższy bok po lewej stronie, gdzie będę miał stację. trochę mniej rozjazdów i bocznic , więcej elementów dekoracyjnych. Epoka III i IV. Polskie składy i parowozy PKP. Mocno mnie te ekscytuje. Do emerytury mam13 lat, więc chyba skończę ;)

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Dokładnie w takiej formie tworzę swój plan, nieco krótszy bo 3400 , ale również w układzie literu U. Owrotnie dłuższy bok po lewej stronie, gdzie będę miał stację. trochę mniej rozjazdów i bocznic , więcej elementów dekoracyjnych. Epoka III i IV. Polskie składy i parowozy PKP. Mocno mnie te ekscytuje. Do emerytury mam13 lat, więc chyba skończę ;)
Tylko ostatecznie plan mojej makiety się zmienił. Teraz to jest 4x2 metry z pustym środkiem, gdzie operuję ( dowodzę ;)).
Jeszcze z układu torowego nie jestem do końca zadowolony, ale chciałem wykorzystać wszystkie zwrotnice, które posiadałem i wyszło jak wyszło.
Pozdrawiam

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.441 28 1
A jak Ci ta gąbka wyszła, musiałeś ją dobarwiać czymś, była już zielona?
Mieliłeś w młynku, czy jak?
Opisz proszę proces, bo wygląda nieźle, a potrzeba jej zawsze dużo, więc warto się temu ekonomicznie przyjrzeć.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
A jak Ci ta gąbka wyszła, musiałeś ją dobarwiać czymś, była już zielona?
Mieliłeś w młynku, czy jak?
Opisz proszę proces, bo wygląda nieźle, a potrzeba jej zawsze dużo, więc warto się temu ekonomicznie przyjrzeć.
Kolego drogi, sposób zaczerpnięty z YouTube. Tak więc, gąbka była koloru lekko żółtego, została zmielona w mikserze na mokro. Jak była mokra to dodawałem farbę akrylową, lecz raz że jak sknie to zbryla i słabo barwi, więc zasugerowany słowami kolegi z Facebooka zabarwilem jeszcze raz barwnikami do farb z marketu. Po wysuszeniu jeszcze raz przepuściłam przez mikser, żeby dobrze się sypało.

OP
OP
KrotVikinG

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Dzisiejsze postępy w pracach to 2 kolejne drzewka, parę krzaczków oraz pierwsza skręcina ;) (do dalszego wykonczenia)
krzaczki.jpg

Albo będą szuwary albo krzaczki
szuwary.jpg

No i wreszcie się doczekały zakorzenienia na makiecie ;)
choiny.jpg