Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Po dokupieniu ostatniego semafora wyjazdowego na głowicy wschodniej mojej stacji
stanąłem przed problemem wyboru dekodera. Zależało mi na tym aby dekoder pozwalał na
dowolne wysterowanie poszczególnych wyjść, tak aby wyświetlanymi sygnałami sterować z GBBKolejki.
Postanowiłem przetestować rozwiązanie kolegi z forum i zakupiłem dekoder z 16 wyjściami.
Jak się okazało dekoder nie do końca był przystosowany do takiej funkcjonalności no i tu
dochodzimy do sedna. Kolega @Kamilb nie dość, że zmodyfikował dla mnie soft dekodera to jeszcze
wykazał się sporą cierpliwością w wyjaśnianiu zasad programowania poszczególnych rejestrów,
za co chciałbym w tym miejscu bardzo podziękować.
W efekcie trzy semafory i cztery karzełkowe tarcze manewrowe pięknie migają swoimi światłami
w takt komend płynących z GBBKolejki
Po uzupełnieniu sygnalizacji na głowicy zachodniej już wiem gdzie zamówię dekoder.
Dzisiaj tylko dwa wywiercone otwory, wysiane kawałeczki trawy, trochę lutowania
drucików grubości włosa i już mogłem się ciszyć oświetleniem placu przed tartakiem.
Dzisiaj kontynuacja waloryzacji zabudowań, które na makiecie pojawiły się kilka lat temu.
Po zabawie z budynkiem gospodarczym przyszła pora na budynek biurowo-mieszkalny.
Podobnie jak poprzednio na dach trafiła papa i uzupełnione zostały rynny i rury spustowe.
Dla urozmaicenia ścian szczytowych jedna porosła bluszczem, a przy drugiej stanęła skrzynka elektryczna.
Wszystkie elementy, które wcześniej były niepomalowane, teraz doczekały się farby i washa.
Środek podzieliłem na kilka "pomieszczań". W jednym pokoju na piętrze dodałem ciepłe oświetlenie i firanki,
na parterze, w pomieszczeniach biurowych świeci się bardziej zimne światło a od strony podwórka
nastroju dodaje śliczna lampa firmy OMAK.
Jako, że z ostatniej wizyty w Sosnowcu przywiozłem nie tylko dobre wrażenia z Festiwalu ale też dwa kartoniki
ogrodzenia kolejowego firmy A&S Projekt, ostatnie dwa wieczory spędziłem przy tym płotku.
Co prawda Pan Sławek mówił, żeby płotka nie malować, ale jakoś nie mogłem się oprzeć i po sklejeniu i zaimpregnowaniu
krawędzi klejem cyjanoakrylowym jednak go trochę zwaloryzowałem i wkleiłem pomiędzy tory stacyjne a tor
boczny z rampą prowadzący na teren magazynu i lokomotywowni.
Po dłuższej przerwie krótka relacja z waloryzacji pomostu obrotnicy.
Tak to wyglądało przed rozpoczęciem pracy:
W pierwszej kolejności oczywiście podkład (na tym etapie nie wiedziałem jeszcze jak zdemontować tą budkę...)
Kolejny etap to malowanie desek i "blach" między szynami
Widok w słońcu po założeniu barierek i zapuszczeniu washem
I finalny efekt z "blaszaną" budą (którą w końcu udało mi się zdemontować)
Teraz muszę jeszcze wziąć się za te krótkie odcinki torów, które kiedyś zostały czymś tam podmalowane no i za
nieckę obrotnicy, ale jeszcze nie mam na nią koncepcji.
Tak naprawdę to cały ten wpis jest tylko pretekstem do zadania pytania czy ktoś ma pomysł gdzie można w Polsce
kupić dekoder do takiej obrotnicy np. TT-DEC-R lub inny (ale jedyny inny - Digikeijs, który znałem już nie jest dostępny).
Jakie metody "cyfryzacji" obrotnic stosujecie?
@Akronaut dzięki za sugestię, będę na tego ebay'a zaglądał. @KrotVikinG filmik znam a moim problemem nie jest póki co podłączenie tego dekodera a jego zakup - niestety autor nie mówi w nim gdzie go kupił.
Próbował ktoś może wykorzystać do sterowania obrotnicą dekoder funkcyjny (jazdy i oświetlenia), taki jakie wkłada się do lokomotyw?
@Akronaut dzięki za sugestię, będę na tego ebay'a zaglądał. @KrotVikinG filmik znam a moim problemem nie jest póki co podłączenie tego dekodera a jego zakup - niestety autor nie mówi w nim gdzie go kupił.
Próbował ktoś może wykorzystać do sterowania obrotnicą dekoder funkcyjny (jazdy i oświetlenia), taki jakie wkłada się do lokomotyw?
Dzięki Panowie za odpowiedzi, wnioskuję z nich, że faktycznie póki co w Polskich sklepach takich dekoderów nie znajdę.
Dzisiaj z innej (nomen omen) beczki - szwagier przywiózł mi drukarkę 3D, no i trzeba było ją (albo bardziej moje umiejętności obsługi) przetestować.
Ściągnąłem z sieci dwa modele beczek na ropę i po krótkiej zabawie softem i dłuższym czekaniu na efekt dostałem cos takiego:
po oderwaniu od tej "podstawki" i utwardzeniu wyglądało to tak:
potem podkład i malowanie:
i na koniec patynka i umieszczenie w odpowiednim kontekście
Muszę Wam powiedzieć, że nie doceniałem potencjału takiego niewielkiego i chyba dosyć "domowego" urządzenia jak drukarka 3D.
Teraz jeszcze "tylko" opanować tworzenie własnych modeli 3D
@Kingjuljan , dzięki - oczywiście będę z tym jeszcze eksperymentował i szukał optymalnych ustawień.
Dzisiejszy wpis to głównie podziękowanie dla kolegi @4Rings, który stworzył model 3D adaptera NEM i info na ten temat wrzucił tu na forum.
Wczoraj wydrukowałem jeden z wariantów a dziś mogłem wyjąć z moich dwóch starych brankardów ten złom:
i zastąpiłem go tymi czterema wydrukami:
Tak to wygląda po instalacji i założeniu śledzia Roco:
A tak już na torach z innym wagonem z oryginalnym złączem KKK:
Mała rzecz a cieszy Dzięki o wspomnienie! Te adaptery były moimi pierwszymi projektami już 6 lat temu jak kupiłem drukarkę. Teraz moje konto na thingiverse ma już wiele różnych obiektów ale tę są wciąż dość popularne. Na resztę zapraszam na mój profil.
A jak się to zachowuje na ciasnych łukach przy braku mechanizmu KKK, ale z użyciem sprzęgów krótkich (np. właśnie "śledzi" Roco), które przecież łączą się ze sobą na sztywno (nie przegubowo)?
Ja mógłbym wydrukować ale niestety tylko dla tych w USA.
Mechanism zostaje, oryginalna sprężynka jest w miejscu tak jak dawniej. Ja je używam z krótkimi sprzęgami Marklina na minimalnych łukach promienia 22.5 inch (57cm) bez żadnych problemów.
U mnie wygląda to tak, że na łukach opisanych przez Piko jako R2 i R3 ze śledziami Roco działa dobrze tylko w połączeniu wagonu przerabianego z wagonem z oryginalnym KKK. Na łukach opisanych jako R4 działa bez problemów również w połączeniu dwóch przerabianych wagonów.
Przy sprzęgach typu oczkowego działa bez problemu w dowolnej konfiguracji i na dowolnych łukach (R2, R3 i R4).
Nie znam nikogo kto coś takiego produkuje ale jeśli jesteś zainteresowany kilkoma sztukami to mogę je wydrukować, napisz proszę na priv.