• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta 2,9mx1,5m + rozbudowa

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Dzisiejszy post to prośba o Waszą pomoc i opinię w dwóch tematach.

Pierwszy, to miejsce ustawienia ogranicznika skrajni (nie wiem czy dokładnie tak się to nazywa).
Chciałem go ustawić za rozjazdem od którego tor idzie już bezpośrednio do bocznic magazynu,
ale wtedy niestety jedyny prosty odcinek przypada na początku kolejnego rozjazdu:
20221118_211030.jpg 20221118_212117.jpg

Alternatywą jest ustawienie tego "skrajnika" jeszcze na terenie stacji przed rozjazdem na teren magazynu i lokomotywowni,
niestety również przed rozjazdem pozwalającym wyjechać na tor szlakowy:
20221118_211917.jpg 20221118_211934.jpg

Które z tych rozwiązań ma mniej wad?

No i drugi temat, to sposób wykończenia rampy przy magazynie.
Wariant I (tylko element podjazdu, ale z wjazdem wymagającym manewrów):
20221118_211153.jpg
Wariant II (z dodatkowym elementem rampy i wjazdem od środka placu):
20221118_211041.jpg

Jak sądzicie, który lepszy?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek pinie i sugestie w tych dwóch tematach :)

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Kiedyś znalazłem ciekawy Dziennik Ustaw, warto przejrzeć , jest tam sporo przydatnych informacji.
Również na temat ramp magazynowych, apropos Twojego drugiego tematu.

Dz.U.1998.151.987
Akt obowiązujący
Wersja od: 4 lipca 2018 r.
DZIAŁ VI
KOLEJOWE BUDOWLE TOWARZYSZĄCE

Rozdział  3
Obiekty dla obsługi przewozów towarowych
§ 108.
5.
2)
skrajnik - którego brama powinna być ustawiona na torze ładunkowym lub wagowym, a tor na długości 15 m z każdej strony od skrajnika powinien być ułożony na prostej.

Ostatnio edytowane:

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
722 6 0
A propo rampy to może być 3 wariant być tak: wjazd na rampę dostawiony do przedłużenia rampy, takie rozwiązanie widziałem w Krotoszynie na stacji. Jak znajdę chwilę to zrobię fotkę i udostępnię

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Dzisiaj taka miniatureczka modelarska.

Budynek wagi kolejowej:
20221126_122749.jpg

i przymiarka w docelowym miejscu (jeszcze pustynia):
20221126_134659.jpg

Model kartonowy ze sklepu Bogusława Oczosia, bardzo dobrze opracowany i przygotowany do poskładania.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Rzutem na taśmę, przed apogeum świątecznych przygotowań ogarnąłem teren wokół wagi.
Tor wagowy został pomalowany i zaszutrowany. Końcówka toru dostała koziołek i została
"zasypana" solidną pryzmą ziemi. Plac został pokryty posypką i częściowo ogrodzony a
teren za płotem pokrył się trawą. Trochę zieleni pojawi się pewnie też na placu ale to już innym razem.
20221224_131611.jpg 20221224_131921.jpg

Korzystając z okazji życzę wszystkim zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wiele radości
z "uprawiania" naszego hobby w całym nadchodzącym roku.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem poeksperymentować z bramą wjazdową na teren
bocznicy magazynu. Miejsce akcji:
20221224_225115.jpg

W pierwszej kolejności papierową bramę nasączyłem cyjanoakrylem i pomalowałem podkładem.
Następnie zacząłem kombinować nad zawiasami z izolacji zdjętej z przewodów, drucika stalowego,
słupka odciętego z arkusza plexi i kawałka innego plastiku wygrzebanego z pudełka z odpadami po modelach.
20221225_144312.jpg 20221225_144236.jpg

Nadszedł czas na poskładanie na kawałku sklejki z nawierconymi otworkami:
20221225_153423.jpg

oraz podłączenia serwomechanizmu:

No i wszystko było by OK, gdyby nie problem z tym, że servo nie wychyla się o 90 stopni,
tylko odrobinę mniej :( Jeśli czyta to ktoś kto potrafi w sterowniku DR4024 zwiększyć ten zakres
to będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.205 216 0
Jeśli czyta to ktoś kto potrafi w sterowniku DR4024 zwiększyć ten zakres
to będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Tak na szybko, przeglądając instrukcję w zależności które serwo chcesz zmienić, musisz pogrzebać w odpowiednich CVkach, jak w poniższych tabelach.
Servo.jpg

Servo 2.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Dzięki @Kempol za screen. Ta instrukcja jest mi znana. Niestety nie potrafię z niej zrozumieć jaka jest zależność
między wartościami dla pozycji A, B, C i D. W tej chwili mam dla A ustawiona wartość 250 a dla B 10 i wychylenie
ma wartość "prawie" 90 stopni, ale więcej nie jestem w stanie wycisnąć.

Tymczasem przed końcem roku wrota bramy zostały zamontowane w terenie a serwa podpięte.
Wynik na poniższych filmikach:

Jeśli ktoś wie jak ustawić te cv'ki dla danego serwa aby wychyliło się o więcej niż 90 stopni to będę wdzięczny za pomoc.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.412 0 0
Tak to wygląda w przekroju, gdy brama jest otwarta:
przekroj.gif

Oś serwa pokrywa się z osią bramy.
@Diesant , przy takim układzie jaki jest u mnie przedłużenie ramienia niczego nie zmienia.
Możesz napisać coś więcej o Twojej koncepcji?

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.561 253 31
Układ ,który prezentujesz jest zbędny ,nie zmienia niczego, poza jedynie łatwością w montażu.
Proponuje zmienić-odejść od współosiowości, tzn. odkręcić jedną śrubę z mocujących servo do sklejki i zmieniać jego położenie (serwa). Tak abyś złapał odpowiednie położenie bramy otwartej i zamkniecie obu skrzydeł na zero.
Będzie to metoda mecząca.
Ciągle nie wiem czemu ustawieniami dekodera nie zmieniasz wychyleń serwa?

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
283 21 2
Przesuń serwo i zrób przekładnię. Oś bramy zostaje, dołóż sztywny element łączący i wykorzystaj otwory w ramieniu serwa do regulacji rozwarcia skrzydła bramy. Każdy z otworów to inny odcinek jaki pokonuje łącznik - czyli kąt otwarcia bramy. Generalnie chodzi o to aby wykorzystać zalety obrotu serwa.

Załączniki