• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta 2,9mx1,5m + rozbudowa

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.653 2 0
Klej niestety powchodził w fugi i je zniwelował - szlifowanie i odtwarzanie fug jest dla mnie chyba zbyt wielkim wyzwaniem.

Spróbowałem z tym bluszczem. Nieźle się rozplenił i chyba tak już zostanie
20250331_230424.jpg

20250331_230518.jpg 20250331_230810.jpg

Dzięki za Wasze uwagi i sugestie :)

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.653 2 0
Jakiś czas temu pokazywałem Wam moje próby zrobienia ogrodzenia z siatki.
Trochę czasu minęło, zdążyłem zapomnieć jakim mozolnym zajęciem było wycięcie takiego paska siatki
a następnie uzupełnienie go podłużnymi drutami "naciągowymi" o przyklejaniu do słupków nie wspominając ;)
Jako, że zapomniałem, to przygotowałem 35cm materiału i wziąłem się do roboty bo jakoś trzeba
teren lokomotywowni oddzielić od terenu magazynu. W stosunku do płotu testowego zmianie uległy
słupki - teraz ich rolę pełnią kawałki szyn.
Po sklejeniu, pomalowaniu, osadzeniu o "obrośnięciu" prezentuje się tak jak na poniższych fotkach:
20250411_175121.jpg

20250411_173852.jpg

20250411_174221.jpg

teraz powinienem zrobić jeszcze kolejne 60cm...

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.653 2 0
Dzisiaj postanowiłem osadzić na makiecie i podłączyć wieżę ciśnień przy okazji stawiając dwie latarnie
mające oświetlać teren lokomotywowni. W efekcie spędziłem dzień pod makietą przerabiając kabelkologię
tak, żeby można było niezależnie włączać oświetlenie okolic magazynu i terenu lokomotywowni.
Kabelków pod makietą Wam nie będę pokazywał ;) ale na koniec dnia udało się zrobić kilka fotek z terenu lokomotywowni "nocą".
Dopiero na zdjęciach widzę, że lampkę nad drzwiami wieży muszę trochę przytłumić...
20250517_185118.jpg

20250517_190421.jpg 20250517_190550.jpg 20250517_191339.jpg

20250517_190900.jpg 20250517_191600.jpg

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.653 2 0
Ostatnio robiłem porządki w okablowaniu pod makietą i po raz kolejny prace utrudniał brak porządnego oświetlenia.

Do tej pory pomagałem sobie lampką biurkową postawiona na podłodze, latarką i co mi tam wpadło do ręki i świeciło.
Tym razem skala jednorazowych prac była taka, że uznałem, że najwyższa pora jakoś ten problem rozwiązać.

W rupieciach znalazłem zakupiony kiedyś transformatorek i starą (już nie) przylepną taśmę ledową, kabelek z włącznikiem
też gdzieś tam sobie czekał na ten moment ;)
20251024_200136.jpg 20251024_200203.jpg

Okazało się, że poza oświetleniem spodniej strony makiety świetnie sprawdziło się to też do oświetlenia stacji technicznej:
20251024_202413.jpg 20251116_211549.jpg

Nie wiem jak Wy sobie z tym tematem radzicie ale polecam poświecenie godziny za wykonanie takiej "instalacji".
Praca pod makietą nabiera innej jakości :)

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.653 2 0
Dzisiaj proszę Was o konsultację.

Jakiś czas temu zrobiłem sobie taki zewnętrzny odcinek toru, który służył do programowania lokomotyw:
20251117_173948.jpg
Podłączenie takiego toru do centralki było dosyć oczywiste i wyglądało tak:
pod1.jpg

Ostatnio trochę więcej bawię się składami na makiecie i pojawiła się potrzeba sprawniejszego przeprogramowywania
dekoderów (próba ujednolicenia prędkości). Wymyśliłem, że dostosuje do tego celu jedną z bocznic a konkretnie tą:
20251111_131747.jpg
Sytuacja o tyle była bardziej skomplikowana niż z tym zewnętrznym torem, że ta bocznica jest podpięta do modułu
zajętości toru. Wymyśliłem więc taki dodatkowy przełącznik i zrobiłem taki układ:
pod2.jpg

W jednym położeniu bocznica jest jednym z wielu odcinków izolowanych a w drugim położeniu mogę na niej programować
lokomotywę. I wszystko było by dobrze gdyby nie fakt, że w takiej konfiguracji podczas próby odczytu zawartości rejestru
dostaje komunikat o braku możliwości pobrania danych z centralki. Odłączenie "czerwonego" kabelka złącza "Main" pozwala na swobodny odczyt.
Zrobiłem więc taką modyfikację i teraz działa tak jak chciałem ale nie rozumiem dlaczego...
pod3.jpg

Ktoś jest w stanie powiedzieć jakie znaczenie ma to czy to czerwone przyłącze do toru głównego jest przerwane czy nie?
Może coś generalnie robię "nie tak"?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.716 614 30
Skoro nikt się nie odezwał, to ja spróbuję. Nie wiem, jak działa moduł zajętości toru i jak się go podłącza, ale powyższy schemat wydaje mi się trochę nielogiczny. Ja w pierwszej kolejności podłączyłbym ten wydzielony (testowy) odcinek toru przez przełącznik tak, by szyny były podłączone albo do wyjścia "main", albo do wyjścia "prog", ale nigdy do obu na raz (żaden biegun). Na poniższym rysunku odcinek testowy jest podłączony do wyjścia "main", a po przesunięciu przełącznika w dół odcinek będzie podłączony do wyjścia "prog".

pod - ogólny.jpg

Pytanie, jak do tego podłączyć moduł S88 - ja nie bardzo wiem.

OP
OP
marekm

marekm

Znany użytkownik
Reakcje
1.653 2 0
Dzięki Andrzeju za próbę pomocy ale to co napisałeś i narysowałeś nie odpowiada na moje pytanie,
tym bardziej, że abstrahuje od podłączenia modułu zajętości toru.

Dodam do tego może jeszcze takie info, że centralka co do zasady przy pomocy przekaźnika
odcina jeden z przewodów złącza "main" w momencie odczytu parametrów dekodera lokomotywy
stojącej na torze "prog" a mimo tego drugi pokazany schemat nie działa i dopiero trzeci robi to co trzeba...

Ktoś ma na swojej makiecie taki tor do programowania?

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.208 8 0
Dzięki Andrzeju za próbę pomocy ale to co napisałeś i narysowałeś nie odpowiada na moje pytanie,
tym bardziej, że abstrahuje od podłączenia modułu zajętości toru.

Dodam do tego może jeszcze takie info, że centralka co do zasady przy pomocy przekaźnika
odcina jeden z przewodów złącza "main" w momencie odczytu parametrów dekodera lokomotywy
stojącej na torze "prog" a mimo tego drugi pokazany schemat nie działa i dopiero trzeci robi to co trzeba...

Ktoś ma na swojej makiecie taki tor do programowania?
Taki tor do programowania taboru zrobił u siebie @JRobert (Robert Jankowski), tylko bodajże on tam nie ma modułu zajętości.