• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa MAKIETA 185X100

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Baaaardzo ciekawy punkt techniczny.
A co się na nim sprawdza? Poważnie pytam.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.184 450 99
Baaaardzo ciekawy punkt techniczny.
A co się na nim sprawdza? Poważnie pytam.
Zwykle w takich punktach organizowane są także kanały z miejscem dla obsługi by można z nich było także sprawdzać podwozie taboru.

Mi to jednak wygląda na obrotnicę ręcznie napędzaną. Ten uchwyt do obracania na końcu.... Osobiście nie widziałem obrotnic w których pomost zakrywał by cały okrąg obrotnicy, co nie wyklucza, że takie istnieją. Barierki na obrotnicach zwykle chronią by ktoś nie spadł z wąskiego pomostu obrotnicy do kanału obrotnicy. Tu nie ma gdzie wpaść. Zastanawiam się, więc, po co one w sumie są.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
Zwykle w takich punktach organizowane są także kanały z miejscem dla obsługi by można z nich było także sprawdzać podwozie taboru.

Mi to jednak wygląda na obrotnicę ręcznie napędzaną. Ten uchwyt do obracania na końcu.... Osobiście nie widziałem obrotnic w których pomost zakrywał by cały okrąg obrotnicy, co nie wyklucza, że takie istnieją. Barierki na obrotnicach zwykle chronią by ktoś nie spadł z wąskiego pomostu obrotnicy do kanału obrotnicy. Tu nie ma gdzie wpaść. Zastanawiam się, więc, po co one w sumie są.
Zgadza się to obrotnica ręczna. Będzie przerobiona na mechaniczną: servo napęd, moduł sterowania mam. Na zdjęciach nie jest to całość obrotnicy. Jest też wykończenie całości. Barierki rzeczywiście teoretycznie zbędne ale dałem jednak.
Mam pytanie jaka farba dobra do patynowania, bo nie do końca jestem zadowolony z uzyskanego efektu na tą chwilę.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Tak mi to wyglądało na obrotnicę, ale kłóciło się z tym, co kol. Maximus napisał o punkcie technicznym.
Jest na tyle duża, że zmieści się tam najdłuższa lokomotywa ?

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
511 0 1
Wygląda mi to na obrotnicę Kibri.
Mógł kolega przyciąć ją na bokach, dać troszkę bliżej barierki, usunąć tłuczeń i wyglądała by bardziej realne;)
W takiej postaci przypomina troche podest do pizzy:cenzura:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
Masz chłopie szczęście, żeś na nauczyciela trafił, bo inni nie mają takich pokładów cierpliwości......

SZUTER, drogie dziecko, to są te kamyczki, które niezgrabnie udało Ci się rozsypać po całej obrotnicy.
To nie jest rura spustowa z kibla piętro wyżej, albo jakiś geberit, który zabudujesz.

SZUTER jest po to, żeby się tor nie ruszał, kiedy pociąg jedzie. Dlatego się go sypie i ubija. Wtedy te kamyki się o siebie zahaczają i usztywniają całe podtorze. I tory (szyny i podkłady).

USUŃ SZUTER. Jeśli nie wierzysz, że na takich obrotnicach nie było szutru - ZOBACZ ZDJĘCIA.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.264 66 5
I to by było na tyle z mojej strony....

Żeby było jasne.....ja się nie poddaję, tylko poczekam na efekty. Modelarstwo uczy cierpliwości. :D

OP
OP
Maximus9992

Maximus9992

Ostrzeżony
Reakcje
78 95 0
Masz chłopie szczęście, żeś na nauczyciela trafił, bo inni nie mają takich pokładów cierpliwości......

SZUTER, drogie dziecko, to są te kamyczki, które niezgrabnie udało Ci się rozsypać po całej obrotnicy.
To nie jest rura spustowa z kibla piętro wyżej, albo jakiś geberit, który zabudujesz.

SZUTER jest po to, żeby się tor nie ruszał, kiedy pociąg jedzie. Dlatego się go sypie i ubija. Wtedy te kamyki się o siebie zahaczają i usztywniają całe podtorze. I tory (szyny i podkłady).

USUŃ SZUTER. Jeśli nie wierzysz, że na takich obrotnicach nie było szutru - ZOBACZ ZDJĘCIA.
Dziecko to ty, spójrz siee ta te swoje dioramy. Jedna wielka amatorka jak dla mnie.
PO RAZ KOLEJNY PROSZĘ AMINISTRATORÓW FORUM O USUWANIE POSTÓW MNIE OBRAŻAJĄCYCH!!!!!

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.