• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Magia kolei według Magica

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.530 39 4
16.07.2021. Olsztyn Zachodni.
Czekając na info, nie otrzymałem nic. Nie chciało mi się dreptać na Główny, a okazało się, że była tam Skoda z postu #208 tego tematu, odebrać pudernice. Info otrzymałem dopiero od znajomego maszynisty z Cargo, jednak w momencie w którym zbliżała się burza (foto nieba z mojego balkonu), miałem nadzieję, że burza jakoś szybko minie, ale nic z tego. Dopiero z balkonu wypatrzyłem ten skład około 17 i wysłałem info do Ostródy w którym to kierunku Skoda jechała, W Ostródzie bezdeszczowo więc koledze mimo, że ma złamaną jedną rękę i tak udało się zrobić zdjęcia. A ja od niego dostałem info o Gamie 111Ed-022 ze składem intermodalnym jadącym do Olsztyna. Miałem 20 minut na zebranie się, kłopot taki, że jeszcze padało, ale ubrałem się w jakieś łachy, aparat w folię i poszedłem. Na szczęście pogoda się uspokoiła i burza poszła bodaj w stronę Dobrego Miasta, nie czkałem długo i udało mi się zrobić foto z dosyć ładnym niebem z tyłu. Jutro sobota, liczę, że tym razem pogoda dopisze i uda się zrobić więcej ciekawych zdjęć. Miłego weekendu!
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
storm 3-7176 duży 2 kadr.jpg
tory 16 lip 2021 4-7196 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.530 39 4
19.07.2021. Olsztyn Główny.
Póki co nic specjalnego mi się nie trafiło poza wschodem słońca o 5 rano. Na miejscu 6x EP07, wszystkie niebieskie IC, kilka EZT, kiosk w barwach Lotos, ale ze względu na miejsce, i że to kiosk, to nawet w malowaniu Lotos nie zrobił na mnie wrażenia więc i nie ma jego zdjęć, wybredny jestem:cool:
Liczę, że po południu jakieś informacje się pojawią i będzie sens wyjść z aparatem.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 19 lip 2021 1-7268 1500.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.530 39 4
20.07.2021. Olsztyn Zachodni/ul. Schumana.
Tradycyjna pobudka o 4 rano, szybkie cappuccino, pierwsze śniadanko i w drogę na Główny, wschód słońca niemal identyczny jak wczoraj (foto powyżej). Wtorki to niezbyt ciekawe dni, jednak pomijając znowu 6xEP07 niebieskich i EZT, w środku stacji uśpiony ST44-1233 spięty z SM42-1081 i składem 20 beczek Transchem do Dobrego Miasta (nawozy). Pomyślałem, że przespaceruję się na Zachodni, co też uczyniłem, niestety nuda kompletna, nic godnego uwagi, a momentami, albo raczej godzinami, kompletny brak ruchu. Jednak wiedziony intuicją i poprzednimi jazdami na Dobre Miasto ustawiłem się na wiadukcie na ul. Schumana. Wcześniejsze transporty prawie zawsze miały plan na 7.15. I tak też się stało choć z lekkim poślizgiem, gdyż EZT z Morąga przyjechał spóźniony o kilka minut. Niemniej wpadło całkiem ładne foto. Bardzo lubię te miejsce z przechyłką. Dzień jeszcze trwa, przyjechał 111Ed-005 z beczkami do Gutkowa, jednak już poszedłem do domu i czekam na info od maszynisty o której rusza do Gutkowa i bym wybrał się dokładnie w to samo miejsce. Mam nadzieję na ciekawe kadry jeszcze dziś. Jako bonus wrzucam ET22 z wczoraj, Miejsce bardzo fajne, ale okoliczności już nie. Kompletnie prześwietlone tło, zdjęcie pod słońce, a słońce na 200%. Jednak zasada prosto mówi: co się odwlecze... :cool:
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Ps. Ten ST44-1233 chyba dziś w nocy opuścił lakiernię, można się golić w odbiciu, zero brudu, wózki czyściutkie i czarne na 100%. Dobrze wyglądał choć mogliby się pokusić na półmatowy niebieski.
tory 20 lip 2021 1-7312 1200 niebo zgaszone.jpg
tory 19 lip 2021 5-7281 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.530 39 4
20.07.2021. Olsztyn Zachodni/ul. Schumana.
Skoro rano mi się nie udało, po perypetiach z uzyskaniem info i odczekaniu godziny na wiadukcie, klnąc pod nosem na EZT które blokowały szlak, w końcu się doczekałem i 111Ed-005 ma foto na tymże wiadukcie. Według mnie wygląda lepiej niż dobrze kiedy jest pod takim kątem, że nie widać tych beznadziejnych grafik na boku, plus beczki i skład wygląda moim zdaniem znakomicie. No i plus taki, że zdjęcie jest wyraziste, choć mam wrażenie, że na ogniskowej 50mm nie ostrzy mi obiektyw już tak dobrze. Nie wiem jak to sprawdzić, ale wczoraj też mi kilka zdjęć rozmyło, tyle że kompletnie pod światło i AF (autofokus) pewnie miał problem ze złapaniem punktu odniesienia kiedy maszyna leciała z 80km/h. Będę to sprawdzał, na nowy funduszy brak, ale przyznam, że ta Sigma 17-50 F2.8 EX HSM u mnie nie zawodziła nigdy. Może to iluzja z tym rozmyciem bo teraz po prostu więcej obiektów w ruchu, a statycznie robi świetne zdjęcia.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 20 lip 2021 2-7320 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.530 39 4
20.07.2021. Różne zakątki Warmii i Mazur.
Tak się złożyło, że kolega mnie wybudził bo odsypiałem pobudkę o 4 rano i potem wyjście na 111Ed, że finalnie wsiedliśmy w auto i pojechaliśmy w trasę, Mrągowo, Mikołajki, Ryn. Piękny wiadukt jest po drodze w Sorkwitach, linia na bezdruciu, ale coś tam musi jeździć bo tor zeszlifowany z lekka.
Wrzucam jedno foto, a drugie kompletnie nie w klimacie, ale szukaliśmy miejsca do robienia zdjęć i taki widok z zachodem słońca wpadł. Dziś pewnie pobudka znowu z rana i w trasę na yardy :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
wycieczka 2-7336 1200.jpg
wycieczka 10-7367 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.530 39 4
21.07.2021. Olsztyn Główny, ul. Schumana.
Więc po kolei :) Wczorajsza wycieczka mnie wykończyła, zaspany jestem do teraz, a mamy prawie 4 p.m. Poszedłem na Dworzec Główny, Stał śliczny PPMT M62-1681, nie od dziś mówię, że te maszyny mają jedne z najlepszych malowań współczesnych. Szukając info zawędrowałem na ul. Schumana. I jak zawsze> No i się trafiło ale po zewnętrznej, nie było czasu już.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 21 lip 2021 6-7425 1200.jpg
tory 21 lip 2021 3-7415 1200.jpg
tory 21 lip 2021-7408 full 1200.jpg

Reakcje
3.750 32 0
taki widok z zachodem słońca wpadł
Szanowny Macieju, czy mogę prosić (na priv. lub e-maila) o zdjęcie, prezentujące zachód słońca, w nieco większym formacie (tak z 1200 x 800 zamieszczonego na Forum, na ok. 1600 x 1200 z oryginału). Nie ukrywam, że chciałbym je wykorzystać jako tapetę na pulpit w moim komputerze, oczywiście za Twoją zgodą i z zachowaniem loga i podpisem autora.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.530 39 4
Koledzy, najmocniej przepraszam za powyższy tekst, napisałem jak kura pazurem i poszedłem spać. Zmęczenie robi swoje i można paść i w dzień. Właśnie wstałem (2 w nocy) i się zastanawiam czy ktokolwiek cokolwiek z tego wpisu zrozumiał. Bo ja sam nie bardzo. A sprawa wyglądała następująco:
Wizyta na Dworcu Głównym, Dworzec w zasadzie pusty, PPMT M62 stał bardzo głęboko w sekcji towarowej, czekałem na niego na peronie 4, rewident zrobił robotę i poszedł sobie, a skład podjechał pod semafor na świetle manewrowym. No i stoi, a ja wraz z nim. Stwierdziłem, że strata czasu czekanie bez końca więc podszedłem ten kawałek pod semafor i parę zdjęć mu zrobiłem. Oczywiście BHP pierwsza klasa i oczy dookoła głowy ;) Pomyślałem, że będzie szansa go złapać na trasie i wsiadłem w pierwszy lepszy autobus w stronę Dworca Zachodniego i pojechałem, jednak nie miałem pojęcia czy w tym czasie nie ruszył, na dworcu jest świetne Wi-fi (ja nie używam w telefonie), no i zacząłem pisać gdzie się da celem uzyskania informacji. Niestety nikt nic nie wiedział. Zrezygnowany stwierdziłem, że zaryzykuję i pójdę na wiadukt na Schumana(tuż obok, ale tam nie miałem Wi-fi więc i kontakt z kolegami zerowy). Tak się złożyło, że...dostałem SMS o możliwości wykorzystania pakietu 5GB Internetu przez 3 dni, bla bla tylko muszę wysłać SMS pod numer bla bla...Tak też uczyniłem, w międzyczasie pojechał EZT w stronę Olsztyna i IC w stronę Morąga, a ja czekam z nosem w telefonie i pytam kolegów co i jak z tym PPMT. No i tak zleciała mniej więcej godzina, a ja co chwile dopytuję się u kolegów gdzie ten PPMT jest. I gdyby nie odrobina szczęścia to bym wcale nie zobaczył że jedzie. A nadjechał w końcu i dostrzegłem go jakoś 50m od siebie, jak już wchodził pięknie na łuk i przechyłkę, załadowane platformy podkładami betonowymi skutecznie spowalniały go, jednak nie zdecydowałem się na przejście torów i dlatego zdjęcie mamy po zewnętrznej stronie łuku.
Ot tak to wyglądało, mam nadzieję, że teraz jaśniej napisałem.
2 w nocy, a ja sobie śniadanie robię, gołąbki z pajdą chleba. Miną 2 godzinki i będzie sens znowu z rana 10km pieszo zrobić zobaczyć co się dzieje na Głównym :cool:
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Ps. Kolega @Stanisław1972 proszony jest o podanie maila na PW. Na dużych zdjęciach nie daję taga, nie ma sensu trzymać wszystkich wersji, bo i tak na forum standardowo 1200x800, więc tylko takie zdjęcia taguję, a oryginały mam czyste. No i proszę pokazać o które zdjęcie chodzi? Ten wiadukt centralnie z torów w fisheye?

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.530 39 4
22.07.2021, Olsztyn Zachodni.
Wcześnie rano przechadzka na dworzec, jak zawsze cudów nie ma, ET22-945, czekał zgaszony na semaforach, dopiero potem go spotkałem z węglarkami na Ostródę. Przyznam, że mi się to foto nawet podoba. Wieczorem kolejny spacer, i pierwszy raz w życiu widzę Class66-173 EWS z nieznanym mi numerem SM42 i węglarkami na haku. Przejechali Zachodni kierując się na Główny, co dalej nie mam pojęcia, już późne popołudnie było, albo raczej wieczór i światło nie takie jakie trzeba do zdjęć. Wtorki i czwartki u nas w Olsztynie to raczej wyjątkowe dni, trzeba szczęścia, by coś złapać. Jutro Lotos pewnie do Łęgajn, ale też przy wczesnym poranku, dziś pewnie koło 4 przejechał eszelon na Class66 DB czerwonym, Niestety, spałem :) Dziś już tylko odpoczynek, jutro znowu marsz na tory :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 22 lip 2021 1-7435 1200.jpg
tory 22 lip 2021 2-7440 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.530 39 4
23.07.2021. Olsztyn Główny.
Z rana odprowadzam kolegę do pracy i jak cos się trafi to robię zdjęcia, Dziś dostawa paliwa na Gutkowo, także nie mogłem odpuścić :)
111Ed-005 to samo co ostatnio ale w innej aranżacji :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 23 lip 2021 6-7458 HDR 1200.jpg
tory 23 lip 2021 7-7466 6000 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.530 39 4
24.07.2021. Olsztyn Główny.
Dziś odprowadzam kolegę do pracy, trafia się taka oto SM42-7763 (co to za numer? Aż tak wysoki? Na ramie: Sosnowiec, a wagony PPMT). SM42 miała na haku skład 5 platform, z podkładami betonowymi, pewnie wyciągała z bocznicy, oblot i w drogę na Morąg. Niestety mimo kilkugodzinnego oczekiwania nie pojechało nic towarowego, a ja wróciłem do domu. Podzielę się jednym zdjęciem, a i czekam dalej na jakieś info, koledzy na trasie czekają i jak coś się będzie dziać to info przyjdzie.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 24 lip 2021 1-7473 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.530 39 4
25.07.2021. Olsztyn Główny.
EP07-174 oczekuje na odjazd na składzie TLK Kormoran, planowo rusza o 7.10 z Olsztyna.
Niedziela to taki dosyć nudny dzień i to była jedyna maszyna godna uwagi.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 25 lip 2021 4-7492 1200.jpg