• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Magia kolei według Magica

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
27.05.2021. Olsztyn Główny.
Kolejny dzień który można uznać za bardzo udany, z racji tego, że wczoraj nie dojechał transport Michelin, liczyłem na to, że dojedzie w nocy, miałem info, że będzie wieczorem prosto z LTE. Spać poszedłem wybitnie wcześnie, toteż obudziłem się około 3, stwierdziłem, że ruszam od razu, bo akurat ode mnie z okna niebo wyglądało obiecująco i liczyłem na Vectrona w innej okleinie przy wschodzie słońca. Niestety jak dotarłem na dworzec niebo już się zachmurzyło. A była to jakoś 4 z minutami, za to tuż przed dworcem obracam się, a tu mi jedzie....Traxx 483 224 HSL ze składem pudernic. Kilka fotek i pędem na semafory w części towarowej. Ku mojemu nieszczęściu o 4 rano podjeżdża w bliskie okolice patrol SOK i zaczynają coś kombinować, także spacerkiem idę w stronę ulicy na której są setki hurtowni, oczywiście kilka fotek wchodzi wcześniej. Nadrabiam spory kawał drogi, okazuje się, że miejsce już jest czyste, za to....nie ma Traxxa. Ale szybko znajduję go schowanego za drugim składem pudernic stojącym od wczoraj. Zrobił oblot i stał ustawiony na Ostródę? W sumie nie mam pojęcia, ale dla mnie to nieistotne było, popędziłem na peron 4, i tam czekam, mija godzina, on stoi na manewrowych, ja w krótkich spodenkach, zimno jak diabli bo bez śniadania to i energii nie ma. Zaczyna kropić, Traxx włącza wszystkie światła i dalej stoi, chyba rewident sprawdza skład, a trwa to kolejną godzinę. Ja fioletowy z zimna, jeździ pełno szynobusów i EZT, bo w końcu godziny rozpoczęcia pracy...człowiek dzwoni zębami, ale zawziął się i nie odpuści (no cóż, uparty, zodiakalny baran ;)). W międzyczasie upychają ET22-824 ze składem węglarek na Ostródę, potem jeszcze Skodę 181 089-4 Lotosu. A ja czekam i czekam. O 7 z minutami w końcu wtacza się Michelin na Vectronie tym co ostatnio 193 738 LTE. Siedzę dalej w konwulsjach dosłownie z zimna, światło wyraźnie się poprawia i w końcu marzenie się spełnia, Traxx rusza. Lodowatymi rękami ledwo pstrykam te fotki i uciekam do domu ogrzać się. Mimo wszystko dzień fantastycznie się rozpoczyna, nigdy wcześniej nie widziałem Traxxa HSL, jeździły EU07 w tandemie, a teraz takie cudo. Sama lokomotywa jest bardzo ładna, a w tej agresywnej okleinie po prostu wydłubuje oczy na tle zieleni. Mam nadzieję, że jeszcze jakieś ciekawe info na dziś się pojawi, tym bardziej, że czeka jeszcze 2 skład pudernic. Kto wie co jeszcze się trafi dziś:cool:
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
PS. SM42 zabrała SU46-047 gdzieś za szopę Cargo, nie mam pojęcia w jakim celu. Po za tym stało jeszcze 6xEP07 IC wszystkie niebieskie. Pozostałe maszyny nie za bardzo mnie interesują i wyjątkowo jak ktoś poprosi to robię ich fotki.
tory 27 maj 2021 6-6605_tonemapped 1200.jpg
tory 27 maj 2021 23-6646_tonemapped 1200.jpg
tory 27 maj 2021 24-6647_tonemapped 1200.jpg
tory 27 maj 2021 20-6642_tonemapped 1200.jpg
tory 27 maj 2021 25-6648_tonemapped 1200.jpg
tory 27 maj 2021 28-6653_tonemapped 1200.jpg
tory 27 maj 2021 18-6636_tonemapped 1200.jpg
tory 27 maj 2021 16-6633_tonemapped 1200.jpg
tory 27 maj 2021 19-6639_tonemapped 1200.jpg
tory 27 maj 2021 9-6614_tonemapped 1200.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
28.05.2021. Olsztyn Główny, Olsztyn Zachodni.
Dziś skromnie, choć M62M-014 Rail Polska wyglądał bardzo okazale ze składem beczek do bazy paliw w Gutkowie. Pobudka jak to ostatnio bywa w okolicach 4 w nocy, zabiegi łazienkowe i w drogę, znowu wschód słońca zapowiadał się obiecująco, ale na miejscu już nie było jakiegoś piorunującego efektu. Z rana stał jeszcze Vectron LTE do Michelina, jego składu nie było, więc nie wyrobili się z tym przez noc. w stronę Ostródy pojechał jamnik Cargo ET41-160 ze składem węglarek załadowanych drewnem. Po nim nadjechał skład z M62M o którym wyżej napisałem. Zrobili oblot i czekali na wolny szlak, gdy wychodziłem z dworca, przejechał skład na Dobre Miasto z nawozami z ST48-036 na czele. Wnioskując, że to ta sama trasa co i M62M-014 stwierdziłem, że pójdę na Zachodni i tam poczekam na niego. Byłem 100m od peronów, gdy w stronę głównego i dalej Łęgajn pojechała Skoda CD Cargo i BR285 Lotosu ze składem cystern. Pechowo, 2-3 minuty i miałbym i ten skład. A za Skodami jak i BR przepadam. Poczekałem te parę minut i w okolicach g. 8 przejechał skład na Gutkowo. Chwilę potem jeszcze ET22-912 z próżnymi wagonami Roos i to było wszystko z rana. Czekam na informacje co dalej się będzie dziać i skoro mam czas, chętnie wyjdę jeszcze.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 28 maj 2021 5-6681_tonemapped 1200.jpg
tory 28 maj 2021 11-6700_tonemapped 1200.jpg
tory 28 maj 2021 4-6666_tonemapped 1200 sepia.jpg
tory 28 maj 2021 8-6685_tonemapped 1200.jpg
tory 28 maj 2021 12-6704_tonemapped 1200.jpg

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
@Andrzej Harassek, ależ oczywiście, ja też walę bykami, tekst pisałem na szybko, po przeczytaniu postu kolegi próbowałem edytować, po wprowadzeniu poprawek, choć jeszcze innych(też dobrze, ale po "mojemu"), nie udało mi się zapisać bo jednak czas minął...Ot takie życie na krawędzi :cool:
Ja tam się nie bulwersuję jak ktoś zwróci uwagę w słusznej sprawie. Zapewne w moich tekstach jest tego więcej i dopiero po czasie idzie to zauważyć, ale godzinny czas na poprawki nie zostawia za dużo możliwości. Więc gdyby kolega mógł to prosiłbym poprawić te moje błędy w tekście, ale i swój wpis zostawić. Przyda się każdemu.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Ps. A i zapraszam częściej do mojego działu, wprawdzie moje fotografie są nazwijmy to "artystyczne", lecz myślę, że i tak warto rzucić okiem :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.837 618 30
A i zapraszam częściej do mojego działu, wprawdzie moje fotografie są nazwijmy to "artystyczne", lecz myślę, że i tak warto rzucić okiem :)
Zaglądam z ciekawości za każdym razem, gdy pojawia się coś nowego, ale nie komentuję i nie zostawiam ocen, bo to jednak trochę nie moja bajka. Fotografie faktycznie mocno artystyczne, niektóre są bardzo ciekawe, ale jako urozmaicenie, a nie jako zasadnicza część zdjęć - ale to oczywiście tylko moje osobiste zdanie.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
Kolega @Andrzej Harassek zapomina, że to tylko moja wizja, mam przecież oryginalne zdjęcia i niestety są skandalicznie normalne, dopiero po mojej ingerencji wyglądają tak, że mi się w miarę podobają :) Podstawa to być możliwie blisko maszyny, owszem dla urozmaicenia coś tam na szlaku zrobię również, ale to nie na moją cierpliwość stać w miejscu pól dnia. Doceniam innych kolegów którzy w tym się specjalizują, a ja osobiście wolę po swojemu. No i generalnie to wszystko to "zboczenie zawodowe" z pracy w druku offsetowym, gdyż np. krajobrazy podkręcaliśmy jeszcze mocniej niż ja tutaj swoje lokomotywy i w druku CMYK wychodziły niewiele bardziej intensywnie niż przeciętne fotki z telefonu. Specyfika druku. Większość z tych które tu widzimy w zasadzie nadaje się od razu pod druk, a i tak straci kolor. Zresztą tłumaczyłem to kiedyś ;)
Idę właśnie 2 raz rozejrzeć się co się dzieje na trasie i na dworcu. Pogoda w miarę dobra, a 15km dziennie spacerem nie zaszkodzi do budowania kondycji na sezon koszykarski :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Andrzej B

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 295 16
Szanowny Magic :)chcę abyś mnie nie odebrał źle, jestem podobnego zdania co Andrzej Harassek. Zawsze z ciekawością zaglądam gdy wstawiasz nowe zdjęcia, ale niektóre jak dla mnie są zbyt mocno "podkręcone" co moim zdaniem niektórym Twoim zdjęciom nie służy. Zdaję sobie sprawę, że jednemu podoba się bardziej, drugiemu mniej lub komuś wcale ale jestem zdania, że na pierwszym miejscu liczy się kadr zdjęcia, ciekawe ujęcie, niepowtarzalność chwili itd. Efekty graficzne dodatkowe mogą "podkręcić" zdjęcie na plus lub czasami na minus i tak odbieram to z Twoim zdjęciami. Może warto by było abyś umieścił zdjęcie pierwotne i po obróbce, wtedy mielibyśmy porównanie ale ostateczna decyzja należy do Ciebie.
Serdecznie pozdrawiam i oczywiście czekam na nowe fotki :)

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 11 0
A ja jak już pisałem kilka razy uwielbiam zdjęcia kolegi. Osobiście mam dość tysiący zwykłych zdjęć tych samych lokomotyw jakie pojawiają się na forum. Ten wątek to coś innego i odświeżenie.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
@Andrzej B, ja się nie przejmuję opiniami specjalnie, każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie (i w sumie czytam z zainteresowaniem opinie), nawet nie traktuję tego jako krytyki tylko po prostu odmienne widzenie tematu :) Generalnie dążę do tego aby maksymalnie wyciągnąć detal poprzez grę kontrastem, chociażby wózki, na standardowym foto nic kompletnie tam nie widać poza resorem/sprężyną i kołem, a zabawa suwakami może wyciągnąć elementy kompletnie niewidoczne, ale tu niesamowicie ważne jest też dobre oświetlenie, i naprawdę obróbki danego zdjęcia jest w zasadzie nieskończona ilość opcji. To, że podbijam kolor to tak jak mówiłem ze względu na druk CMYK, dzięki temu nie muszę robić grafik 2x na internet i pod druk. Komu by się chciało? Zresztą NIE MA możliwości zadowolić wszystkich. Po prostu nie da się. A dla mnie takie blade, zdechłe fotki choćby nie wiem jaka lokomotywa tam była i jaki kadr są po prostu nudne. Szlakówki to też artyzm, ale to już zostawiam kolegom z większa cierpliwością od mojej. Ja lubię nietypowe efekty właśnie dlatego bo wszyscy przyzwyczajeni do szablonowych fotek, stąd moje eksperymenty z fisheye jak tylko jest okazja :) Niemniej jeśli na 10 fotek komuś się podoba jedna to i tak sukces. Choć ja to robię po prostu w ramach spędzania wolnego czasu i realizacji pomysłu jaki mi przyjdzie do głowy w danej chwili.
Idę właśnie EP07-174 spróbować złapać. Kolejny raz, ale w sumie mam blisko to czemu nie ;)
A Tymczasem jeszcze coś z dziś, M62M-014 już wyjeżdżający z Olsztyna i EN57-1921 odjeżdżający do Elbląga.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 28 maj 2021 14-6708_tonemapped 1200.jpg
tory 28 maj 2021 20-6724_tonemapped 1200.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.837 618 30
Kolega @Andrzej Harassek zapomina, że to tylko moja wizja
Absolutnie nie zapominam i dlatego właśnie nie komentuję tych zdjęć. Każdy ma prawo robić i publikować takie zdjęcia, jakie mu się podobają. Ale skoro już rozwinęła się dyskusja, to nie przemawia do mnie argument:
To, że podbijam kolor to tak jak mówiłem ze względu na druk CMYK
Mnie, jako widza, zupełnie nie interesują szczegóły techniki drukarskiej. Ja chciałbym obejrzeć zdjęcia przedmiotów (wszystkiego, nie tylko lokomotyw), ale także przyrody, ludzi itp., w barwach naturalnych, tak, jak widzę to wszystko gołym okiem. Zdaję sobie sprawę z tego, że w przygotowywaniu druku może być potrzeba pewnego zniekształcenia fotografii po to, żeby ostatecznie w druku wyszło to naturalnie. A jeżeli publikowane zdjęcie jest celowo zniekształcone, bo autor miał taką artystyczną wizję (i chodzi tu nie tylko o kolory, ale także np. o nietypową perspektywę, jaka powstaje przy użyciu obiektywu "rybie oko"), to nie mówmy, że to z powodu wymogów druku. Ja oczywiście szanuję takie artystyczne zabiegi, ale nie musi mi się to podobać, tak jak nie wszystkie dzieła sztuki mi się podobają - co jednak nie zmienia faktu, że to naprawdę są dzieła sztuki.

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
09.06.2021. Olsztyn Główny.
Nie chciałbym rozpętać znowu dyskusji o zdjęciach, każdy widzi co chce :) Ja z nikim ani polemizować ani walczyć nie chcę bo w końcu i tak wszyscy mamy spójne hobby. Za to wśród kolegów i koleżanek miło zawsze jakieś swoje osiągnięcie przedstawić.
Ledwo żywy z powodów zdrowotnych jakimś cudem dotarłem na dworzec. W sumie nic ciekawego, byłem na peronie 4 , złapałem EU07-065, uświnioną, spracowaną ale i tak piękną :)
Ale wychodząc z dworca trafiło mi się lepsze cudo Dragon 2 E6ACad-026 wjechał majestatycznie na dworzec.
U nas Dragony to nie taki łatwy kąsek, a ja po 2 tygodniach absencji trafiłem. Żałuję ze nie mogłem być bliżej.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 9 czer 2021 3-6815_tonemapped 1200.jpg
tory 9 czer 2021 2-6822_tonemapped 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
11.06.2021. Olsztyn Główny.
Zupełnie niespodziewanie dostaje info o Dragonie, i to jeszcze Lotosu. Niestety, nie czekał na mnie, ale spotkała mnie inna niespodzianka BR285 130 Lotosu w promieniach zachodu słońca. Uwielbiam te ich maszyny.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 11 cz 2021-6836_tonemapped 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
17.06.2021. Olsztyn Zachodni.
Gapienie się w telefon, aby jakieś informacje złapać nie popłaca. SM42-2443 poszła całkiem szybko, a w moim przypadku jeszcze szybciej. Kto wie ten wie :) Nie udało mi się podbiec na lepsze miejsce, gdzie by dało się ująć skład beczek. Szkoda, ale zawsze coś.
Nie obraźcie się ale przy okazji wrzucę zdjęcie które kompletnym przypadkiem mi weszło dziś. Brukowana ulica, być może jest jeszcze kilka takich ale akurat ta jest blisko mnie i jakimś cudem tamtędy szedłem przy zachodzącym słońcu. Gdyby nie auta to by miała klimat lat 20. Osoba tam w środku to kompletnie już nie wiem, ale nadaje klimatu. Żebym na kolei mógł takie robić... :)
Z Pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Tory 17 czer 2021 1-6862_tonemapped 1200.jpg
tory 17 cze 2021  hometown.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
19.06.2021. Olsztyn Główny.
Jak nie można spać to czasami człowiekowi różne dziwne pomysły do głowy przychodzą. I tak też wyszło. Nieprzytomny poszedłem na dworzec o 3 w nocy, ot tak test zrobić bo w końcu u nas EP07-356
Nie wyszedł mi jej front. Ułamek sekundy po nocy to mega dużo żeby nie rozmyć zdjęcia.
Jako ciekawostkę podaję, że stoją na tym żeberku w liczbie 6

Albo nie zwróciłem uwagi albo nigdy 6 naraz nie widziałem w tym miejscu.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
Tory 19 czer 2021 -6867 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
23.06.2021. Olsztyn Główny.
Jak zawsze z nadziejami wybrałem się na spacer na dworzec. Pogoda po ulewach jakie wczoraj były. Wszystko mokre, pochmurno, generalnie klimat depresyjny. Na dworcu zastaję tylko 2 SM42, nie wspominam o zwykłych EZT i kilku EP07, ale w niebieskich malowaniach. Dopiero później dojechał skład do Michelina, ale już nie wybierałem się. Tak więc mamy białą SM42-2421, która chyba w zastępstwie robi u nas i rozstawia składy wagonów IC, oraz SM42-2651, w sumie nie wiem jakiego przewoźnika. Odpuściłem sobie podchodzenie z bliska, niezbyt wygodne miejsce a kłopotów mieć nie chciałem.
Z pozdrowieniami.
Maciek 'Magic"
tory 23 cze 2021 3-6884_tonemapped 1200.jpg
tory 23 cze 2021 5-6883 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
24.06.2021. Olsztyn Zachodni.
Liczyłem na przejazd składu do Michelina, piękne światło, finalnie wolę nie wymieniać co jechało, ale takie zdjęcie weszło na tym porannym spacerze. 2 Peron, Olsztyn Zachodni o poranku.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

tory 24 cze 2021-6890 morning 1200.jpg

OP
OP
Magic

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.020 41 4
24.06.2021. Olsztyn.
Ponieważ było info o tym że jedzie do Olsztyna EP07-356, to jak miałem jakieś siły warto było wyjść. Uprzedzam, zdjęcie w fisheye bo proste było już jakiś czas temu prawie w tym samym miejscu. Szkoda, że teraz nie jechał Grzesiek, świetny gość z IC, a ja prawie się położyłem na wiadukcie aby foto złapać. Kamizelka była, BHP też :)
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"
tory 24 cze 2021 3-6910 1200.jpg