• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Mają pewną ważna cechę: są elastyczne. Odpowiedni luz na przewodach i można ją wygiąć do peronu. To ma spore znaczenie podczas zabawy 6 latka :) Dwie lampki na pierwszej dioramie nadal stoją chociaż nie jedno tornado przez nią przeszło.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
4 lampki świecą. Jeszcze dwie będą na drugiej części peronu technicznego ale to jak się w końcu zdecyduję czy tam kran postawić.

lampy h0.jpg

...i filmik z jazdy na makiecie :)

BTW muszę się z kolegą @Grzes skontaktować bo mam jego płytkę oświetleniową ale zapomniałem jak ją użyć :D Wtedy będzie można się brać za oświetlenie budynków. Z budynkami to w ogóle zabawy będzie bo planuje co nieco je wzbogacić we wnętrza. W końcu jesień idzie...

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Jak wrócę w niedzielę to fotkę zrobię. W tej chwili lampki świecą na bateryjkę (taka jak do biosu) Po podłączeniu dwóch świecą dwa razy mocniej :D Co do motoryzacji. Co nieco pojazdów się pojawi. Na pewno służby mundurowe bo młody ma na ich punkcie hopla.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.287 39 0
Widziałem u Ciebie. Jednak u mnie samochody muszą być mobilne do zabawy.
W HO to pewnie da się załatwić. Widziałem wagony w Zetce, które miały oświetlenie wraz z systemem "akumulatorka" zasilanego i ładowanego z szyn w trakcie jazdy. Zapewniały do ok. 20 minut świecenia bez dostawy zewnętrznego prądu a wielkość siłą rzeczy była mikro - w HO to powinno wejść do komory silnikowej ciężarówki a pewni i osobówki ...

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Wrzucę na razie u siebie prace mojego kolegi modelarza samolotowego w 1/76 świeżo upieczonego posiadacza lasera. Muszę powiedzieć, że całkiem ładnie mu to wychodzi i chyba co nieco jego prac wykorzystam na kolejnych dioramach lub modułach :)

laserowe wycinanki 1-76.jpg laserowe wycinanki 1-76 2.jpg laserowe wycinanki 1-76 3.jpg laserowe wycinanki 1-76 4.jpg laserowe wycinanki 1-76 5.jpg laserowe wycinanki 1-76 6.jpg

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Czy mógłbyś zrobić fotkę w całkowitej ciemności tak, żeby było widać zasięg światła z latarenek.

Oświetlone jedną baterią. Na dwóch dwa razy mocniej.

Kolega dorobiłem jeszcze trylinkę, a wszystkie elementy prezentowane wyżej przeprojektował na h0. Widzę w nim dużo optymizmu i energii więc pewnie niedługo się będzie chciał chwalić innymi elementami.

trylinka h0 2.jpg trylinka h0.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Jeśli chodzi o budowę to na makiecie mało się na razie dzieje. W wyborach landowych wygrała partia, która ma ważniejsze rzeczy do finansowania niż regionalna kolej w Spitzburgu ;) ...dokończyłem płot wokół fabryki. Popracowałem trochę nad elektryką pod makietą. Niedługo pojawi się kilka niższych drzew (montaż na stałe) ale to jak się sezon wakacyjny skończy bo szkoda w domu siedzieć.

makieta kolejowa h0 2.jpg makieta kolejowa h0.jpg