• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Mała makieta pokojowa

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.288 39 0
Adam,
Podoba mi się Twoja robota ale ten płot to postawiony jest na bardzo nienaturalnej działce - chodzi mi o kształt z lotu ptaka i to coś co jest jakby naroślą wystającą w kierunku pola - to dla mnie trochę dziwne - raczej działki się robi po w miarę prostych kształtach..

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Chłop za żadne skarby nie chciał inwestorowi odpsprzedać tej małej górki. Gadał coś o pierwszym razie pod jaworem, o pierwszej miłości. Taki jakiś sentymentalny był ;)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.288 39 0
Ciekawe co pod tym jaworem (choć jakiś niespójny bo go wyciął). No jakieś logiczne wytłumaczenie jest, My w Poznaniu mamy coś takiego bo gościu nie zdecydował się sprzedać terenu pod budką z kurczakami...

kupiec.jpg

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Zawsze jak tam przechodziłem zastanawiałem się o co chodzi z tą "wyrwą" w budynku i czemu ten kiosk tam jest ? Teraz już wiem :D Syndrom psa ogrodnika ;)

nero

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tak do końca to nie wiadomo. Może nie chcieli mu zapłacić godziwej ceny, potem miasto nie dało chyba pozwolenia na budowę ... także nie wiadomo kto zaczął

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.676 24 0
Poznaniaki pewnie mnie poprawią, ale jeżeli dobrze pamiętam, to działka jest własnością gościa od rożna. Domyślam się, że kupcy oferowali mu "godziwą" cenę i skończyło się wyrwą. Poza tym ciężko wydać pozwolenie na budowę na coś, do czego wnioskodawca nie ma prawa;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.836 68 5
Jednak gość ubił na tym interes, bo dzięki temu, paradoksalnie jest bardziej widoczny. Ciekawe, czy się to przełożyło na wzrost klienteli :)

Polecam adminowi wydzielenie dyskusji, bośmy, nomen omen, polecieli z offtopem ;)

nero

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Poznaniaki pewnie mnie poprawią, ale jeżeli dobrze pamiętam, to działka jest własnością gościa od rożna. Domyślam się, że kupcy oferowali mu "godziwą" cenę i skończyło się wyrwą. Poza tym ciężko wydać pozwolenie na budowę na coś, do czego wnioskodawca nie ma prawa;)
Pozwolenie na budowę chciał gość od różna. Pokazywał w necie nawet wizualizacje projektu - chciał w tym narożniku wybudować budynek pod biura i sklepy ale chyba miasto mu nie pozwoliło, a może nie miał możliwości sfinansowania projektu... ? W każdym razie on twierdził, że miasto go blokuje... a w Poznańskim Kupcu mocno był zaangażowany były prezydent Grobelny...
Co do godziwej ceny pytanie co oznacza godziwą cenę. .. ktoś przelicytował. ..
Nie wiem ile można zarobić miesięcznie na kurczakach, ale chyba mniej niż na kamienicy.
Mimo wszystko mając bistro na swoim gruncie można ten skrawek ziemi trochę ciekawiej zagospodarować dlatego myślę że facet smykałki zbyt wielkiej do biznesu nie ma...

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Z nudów zrobiłem sobie częściowo wnętrze domu kolejarza i oświetliłem go na dwie diody. Szczeliną się nie przejmujcie. Przydaje się przy wkładaniu i wyciąganiu wnętrza. Na koniec zniknie.

Wnętrze h0.jpg oświetelenie domek h0 2.jpg oświetelenie domek h0.jpg

W środku trochę imitacji różnego sprzętu biurowego jest i będzie więcej ale bez napinki bo i tak nic nie widać praktycznie. ...a jak jeszcze firanki się pojawią to już wcale. Tak tylko żeby coś się w środku majaczyło zrobiłem.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0
Dzięki. W podobny sposób oświetlę i wypełnię inne budynki.

Niestety zwrotnik do samodzielnego montażu nie na moje nerwy i paluchy. Połamało mi się to, drucik nie pasował dajcie pany spokój :mad: Odpuszczam temat ręcznie zmienianych z ich pomocą rozjazdów. Wstawię tylko imitacje zwrotników i latarni.

OP
OP
Adam Okuń

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.432 3 0

...godzinę zajęło mi odkurzanie makiety po półrocznym leżakowaniu pod łóżkiem. Test na wytrzymałość przeszła na 6stkę. Odkurzacz wąska rurka i nic nie odpadło :) ...trzeba dokończyć w końcu makietę bo aż wstyd. Pochłonęło mnie ostatnio po 20 latach ponownie hobby akwarystyczne i po prostu zabrakło pieniążków na makietę...

PS za ten nos to mnie młody za parę lat oskalpuje ;)

...tylko mi się nie śmiać z herkulesa i samochodów.

Ostatnio edytowane: