• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Mój tabor

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

fazer0001

Aktywny użytkownik
eSeMka
Reakcje
153 7 2
Wracając do S200-272 PTKiGK Rybnik

Zobacz załącznik 503453

Zobacz załącznik 503454

Zobacz załącznik 503457

Zobacz załącznik 503458

Zobacz załącznik 503459

Parę lat temu miałem okazję rozmawiać z byłym pracownikiem-maszynistą PTKiGK Rybnik i z informacji jakie udało mi się uzyskać podczas tej przemiłej pogawędki to między innymi to że u schyłku swej działalności firma dysponowała już praktycznie tylko wynajmowanymi węglarkami ZSSK i České dráhy.
Fajne "wgniotki" na ścianach wagonu z czwartej fotografii, jak je wykonałeś ?

KSK 1982

Kustosz Sali Pamięci
Zespół forum
GGM
Reakcje
172 4 0

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Ciekawe jest to jak w jednym wątku wszyscy solidarnie chcą bojkotować pseudomodele Roco aby "dać im do myślenia", natomiast w drugim chwalą się zakupionymi pseudomodelami. Gdzie ta solidarność w walce o lepsze modele dla nas i dla Was?
;)

Badylek

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 0 2
Pozwolę sobie wrzucić drugi i ostatni raz zdjęcia nowych cystern od Roco, już dawno żaden fikcyjny wagon nie sprawił mi tyle radości. :D

20170918_091802.jpg

ps. wagon od strony technicznej wykonany jest co najwyżej poprawnie, widać nierówności i łączenia na górze cysterny, odlew ostoi/ramy raz błyszczy raz jest matowy. Kompromis jakość/cena/realność.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.921 531 30
Moja okrojona i "nieco" fikcyjna wersja CHOPINa z początku lat 90tych.
No, niestety, dość mocno fikcyjna. W pierwszych latach 90-tych WARS jeszcze nie jeździł do Wiednia, a wagon sypialny był austriacki, jeden z tych trzech specjalnie przebudowanych CIWL-i z polskim napisem na burcie - modele wszystkich trzech robiło Roco. Taki TEN mógł się pojawić awaryjnie, gdyby żaden z tych trzech nie było sprawny i o ile wiem, czasem się tak zdarzało. Ale raczej nie jednocześnie "austriak" i WARS w jednym składzie. Wkrótce, jeszcze w pierwszej połowie lat 1990-tych CIWL został zastąpiony WARS-em i tak skończyła się historia wagonów CIWL w "Chopinie". Poza tym była polska kuszetka i wagony 2 klasy PKP (np. Heris, lub NRD-owski Roco czy Tillig) - z kuszetką na razie jest problem, może Heris coś zrobi.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.781 52 5
Ten "TEN" jest austriacki (zamiast CIWL). Krawiec kraje, ile materiału staje :)
Dlatego napisałem, że "nieco" i że fikcyjna. :) Ale mogłem już jechać do Wiednia :p
Jak uda mi się uzbierać odpowiednie wagony, to zacznę formować realne składy. :)

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
762 35 5
Mała waloryzacja EU07-342. Wszystkie zabiegi wykonywałem własnoręcznie (trzy pełne dni dłubaniny). Trąbki i reflektory to oczywiście produkcja Kamila (ZNTK Rybnik), blaszki od Grześka (Ostbahn), pomysł na przeróbkę reflektorów od Mateusza (Ffox). Nie mogę się zdecydować, czy na drugiej stronie założyć pełny zgarniacz, czy pozostać na takim jaki jest. Myślę, że w tej postaci wygląda nieźle, ale nie wiem czy jej nie sprzedać, bo jakoś nie pasuje mi taka siódemka od Piko.
eu07-342.jpg
eu07-342 dach.jpg

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
762 35 5
Kolego jeszcze gdybyś "wywalił" ohydny sprzęg oczkowy, założył haczy jako sprzęg i pełen zgarniacz to dopełniło by w 100% fajnego wyglądu modelu ;)
Nad pełnym zgarniaczem zastanawiam się z drugiej strony, mam kupiony od Ostbahna. Wówczas pełna wersja węży,nie taka skrócona. Sprzęg jest taki, bo wagony też mam ze sprzęgami oczkowymi. A lokomotywa jest przewidziana do jazdy.
Bardzo ładnie przerobiony model :) Ale czy przypadkiem grzałki szyb nie są zamontowane nieco za wysoko?
Grzałki szyb są zamonotowane tak jak wytrawił je Ostbahn, nie były skracane.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Kolekcje 16
Kolekcje 29
Kolekcje 0
Kolekcje 13
Kolekcje 296