• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Mój tabor

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
B

bobby74

Gość
Jest to model bardzo starannie zrobiony, filigranowe dodatki, super właściwości jezdne i dobry dźwięk.
Reguły niestety nie ma.
MC-Vedes to grupa sprzedawców, którzy zamawiają krótką serię konkretnego modelu w niedostępnym dotychczas malowaniu/nowym numerem i tyle z ekskluzywności. BR 216 Roco to dość fajnie opracowany model, Fleischman robi teraz na tej bazie kolejne, więc i MC-Vedes z tego zaprofitował.
Ja mam od MC-Vedes taką BR 110 KLIK - malowanie nie zawsze czyste i ostre, choć to też Roco, więc szału nie ma...

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.140 387 20
Dawno tu nic nie pokazywałem, to czas nadrobić zaległości. Udało mi się zakupić już zwaloryzowaną Okl2-21.

IMG_0877.jpg
IMG_0878.jpg
IMG_0879.jpg

tulip

Aktywny użytkownik
Reakcje
194 1 0
U mnie też był Mikołaj ;) Zostawił dwa zestawy wagonów ACME kolei austriackich - łącznie 5 wagonów: ADbmpsz73 - 1 klasa z przedziałem bagażowym, Bmz61 i Bmz73 - przedziałowe 2 klasy i dwa Bmpz73 - bezprzedziałowe 2 klasy. Modele powstały na zamówienie sklepu reisezugwagen.eu.
ACME_3.jpg

Załączniki

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Nooooooo :)
Doczekałem się w końcu, super po prostu.
Tak to jest jak się umiejętnie zrobi zdjęcie to ile model zyskuje od razu. I jak można w atrakcyjny i ciekawy sposób zaprezentować model .
Brawo :)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.869 79 12
Cóż... może jeszcze w wersji "unplugged" z racji budowy makiety w N'ce, ale jakieś pseudo retro można robić.
Wagony kuehn'a z poznańskim przydziałem, więc może skład a'la Wolsztyn...
IMG_20170103_165939[1].jpg

Parę szczegółów:
IMG_20170103_153001[1].jpg IMG_20170103_153029[1].jpg IMG_20170103_153252[1].jpg IMG_20170103_153112[1].jpg

Pozdrawiam z MMz:)

ps. niestety robione kalkulatorem, więc miejscami ostrość siada...:cry:

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Jeżeli to jest N to szacun za drzwiczki do akumulatorów w wagonie. Z tego co widzę to element odwzorowany przestrzennie, a w piętrusach Piko w H0 jest to po prostu narysowane(n)
Chociaż w sumie to nie nowość u producenta który potrafi narysować całe poszycie Gbs,

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.869 79 12
Tak Piotrze, to jest N'ka.
Co do niektórych szczegółów to poprostu jestem w szoku- technologia tak bardzo się posunęła do przodu że :gwizd::gwizd::gwizd:
Jak się przyjżałem to nawet na zakazie palenia jest kilka smug dymu - na oko piktogram ma 1x1 mm

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.869 79 12
Billy, o ile klimat że szczękę gubię, to czy to jednak nie jest Bhp??
Z tego co pamiętam, to chyba Bipa miała ścięte czoła tak jak tu...
IMG_20170103_190112_502[1].jpg

(niestety zdjęcie zdjęcia - źródło poniżej w miniaturce)
IMG_20170103_190123_777[1].jpg

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 5 3
Tyle już na temat piętrusów Bipa/Bhp/Bpx było na forum, że powyższe wątpliwości nie powinny już mieć miejsca. Warto na spokojnie poczytać dotychczasowe treści.

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
278 0 0
No to jak były Bipy z prostym czołem to przepraszam za zamieszanie(n)

ps. nie wiem, ale jakoś mi się głupio zakodowało
Rodzaj dachu (skośny/prosty) nie wpływa na oznaczenie. Zestawy wagonów piętrowych miały oznaczenie Bipa do 1985 roku, w którym to zmieniono na Bhp

Oczywiście ma to znaczenie przy zestawianiu składów - generalnie Bhp to druga połowa epoki IVc i epoka V, a Bipa to epoka IIIc (pierwsze zestawy pojawiły się pod koniec lat 50 i miały na burtach napis Polskie Koleje Państwowe), IVa, IVb i pierwsze lata IVc.

Dachy skośne były dostarczane w pierwszej serii zestawów wagonów, a proste zdaje się w wagonach produkowanych od 1974 roku;

L

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
698 54 1
Billy, o ile klimat że szczękę gubię, to czy to jednak nie jest Bhp??
Z tego co pamiętam, to chyba Bipa miała ścięte czoła tak jak tu...
Zobacz załącznik 444089
(niestety zdjęcie zdjęcia - źródło poniżej w miniaturce)
Zobacz załącznik 444090

Technicznie wygląda to tak, jak słusznie napisał Kolega Luc1979:
Rodzaj dachu (skośny/prosty) nie wpływa na oznaczenie. Zestawy wagonów piętrowych miały oznaczenie Bipa do 1985 roku, w którym to zmieniono na Bhp
Akurat co do daty zmiany oznaczeń na Bhp nie bedę się wypowiadał, bo nie pamiętam.
Natomiast niezależnie od rodzaju dachu, ilości członów etc. w "naszej" nomenklaturze zawodowej, jest (właściwie były jeszcze do niedawna... przed podziałem PKP) "Bipa" (Bhp), "stara Bipa", "nowe Bipy" (Bdhpumn).

Ostatnio edytowane:
Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Kolekcje 16
Kolekcje 29
Kolekcje 0
Kolekcje 13
Kolekcje 296