• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Mój tabor

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Gonziak

Znany użytkownik
Reakcje
90 0 0
Kolego Gonziak, jaki był model wyjściowy?
@avecez, modelem bazowym był chyba ET41-152. Zresztą nie ma tutaj żadnej różnicy, który z obecnie wyprodukowanych ET41 Piko wybierzesz :)

Ja już pytałem.
Można pozazdrościć koledze Gonziak modelu i mieć nadzieję, że wróci więcej zdjęć. Najlepiej takie w formacie "tapety" na pulpit, nawet na PW. ;)
Od Mariusza wiem, że to bardzo duży nakład pracy i to mi wystarczy.
Normalnie ET41 nie planowałem kupować, ale po takim pokazie na moim fundamencie pojawiła się mała rysa.
@przemek tabisz, model powstawał w sumie około 13 miesięcy. Wielki wkład w jego powstanie ma @Bronco_Billy . To dzięki niemu model ten wygląda tak jak wygląda. Skrupulatność Jurka w analizie dokumentacji zdjęciowej oraz podpowiedzi w doborze kolorów i schemacie malowania jest nieoceniona. Dziesiątki maili, setki telefonów do Mariusza nie poszło na marne :) Mariusz wszystko scalił, ubrał w kolory i tak powstał model :)
Teraz tylko krótka podróż do Poznania do @karol_mar na ucyfrowienie i mam nadzieję, że model około środy zawita już do mnie :)

Na dodatek napiszę, że model został już wyposażony w pełny zgarniacz produkcji Kolegi @Ostbahn :)

Sesję zdjęciową tego modelu zrobi pewnie zarówno Karol jak i Jurek :)
Ja nie mam takich zdolności jak oni :)

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.801 179 15
witam, padają pytania o sposób malowania ET41-100, pokrótce napiszę tylko, że całość została pomalowana lakierami samochodowymi w odpowiednie kolory RAL, nie ma tu nic z kalkomanii poza literkami.

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
Spóźniony Gwiazdor przybył w zeszłym tygodniu. Dopiero dzisiaj się zebrałem do zrobienia zdjęć.
Do spółki zawitały SP42-118 oraz najnowsze "Bonanzy" z Grudziądza (z 2 edycji).
SP42.JPG

SP tył.JPG

SP42 bok.JPG

SP42-118.JPG

I z "bratem" SM42-1083 ;)
SM i SP.JPG

Czas na "Bonanzy". Niestety stwierdzam, że przy drugiej edycji PIKO postarało się mniej niż przy pierwszej, jest trochę więcej skaz (m. in. wypukłości bądź wgniecenia na lakierze), a na wagonie Bdh miałem nawet czarne plamy na drzwiach - po delikatnym przetarciu szmatką na szczęście zeszły.
Plama.JPG

I same wagony, Bdh (96650-2) już czystszy:
Bdh 434-2.JPG

Bdh 434-2A.JPG

Bdh tył.JPG

I drugi z zestawu (96651-2):
Bh 004-4.JPG

Bh 004-4A.JPG

Bh 004-4 tył.JPG

Pozdrawiam :)

Bracki

Użytkownik
Reakcje
16 1 4
Moje Bonanzy też mają takie brązowe plamy... ;) Ale to mistrzowska robota Darka G z ZNTK Gdynia (y)
Przepraszam za jakość ale zdjęcie robione na szybko kalkulatorem, oraz za odbłyski, ale cholernie ciężko fotografować tabor w tubach ;)
IMG_20170108_231011.jpg

Ostatnio edytowane:

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
27 0 0
Pamiętam, jak ponad 4 lata temu wychodziła pierwsza SM42.
Zachwyt był ogromny, teraz już mało na kim robi wrażenie model tej lokomotywy.
A mnie wciąż podoba się tak samo.
Niestety, mimo iż można by powiedzieć że producenci nas rozpuszczają jeśli chodzi o wybór modeli, to niestety wciąż za dużo narzekamy na to co jest wydawane np. w tym roku.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.063 6 0
-model tego parowozu rewelacyjny, ale trzy rzeczy wg mnie nie przystoją do takiego Poziomu zaawansowanego wykonania -mianowicie 1."opancerzenie "stojaka:eek:- Panowie z EFC - łby blachowkrętów blach otulin na stojaku nie są takiej samej wielkości co łby nitów na dymnicy( te są okej)- może to opancerzenie stojaka da radę jakoś poprawić (zmniejszyć te giganty lub w ogóle to zlikwidować)?
2.żółte żarówki:(, 3. karykaturalny niby sprzęg śrubowy z tyłu, przecież ,jeżeli jest sprzęg modelarski wetknięty do gniazda mocowania to montaż imitacji sprzęgu śrubowego nie ma sensu-ponieważ wtedy brak po prostu miejsca na ten bajer - powstaje przysłowiowa "kaszana", sprzęg śrubowy ( drugi na stanie loka)- oczywiście dokładnie taki sam jak na belce czołowej powinien być wyczepiany i chowany /lub wczepiany po uprzednim demontażu sprzęgu modelarskiego
- a tak po za tym jeszcze raz muszę wspomnieć model wybitny- moje gratulacje(y)

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.492 31 1
Można zgodzić się z tym co napisał kolega Hoart z drugiej jednak strony nie ma " modelu idealnego " !
Ja się osobiście z takim nie spotkałem. Zawsze ktoś coś wyłapie - jakieś niuanse.
Dla porównania np. model Pm2 (dość drogi) firmy Micro Feinmechanik nie posiada wogóle oświetlenia.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Kolekcje 16
Kolekcje 29
Kolekcje 0
Kolekcje 13
Kolekcje 296