• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Mój PRL -lokfan

OP
OP
lokfan

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.310 9 0
Dzisiaj będzie przaśnie i bardzo ...plastikowo. Czuć zapach lat 70- 80 tych, kiedy te modele stanowiły ciekawą zdobycz i bardzo cieszyły. Pokazuję je nijako w formie dokumentacji bowiem niedługo przejdą metamorfozę i(mam nadzieję) daleko idący lifting by swym wyglądem upodobnić się do standardu obecnie wydawanych modeli. Oczywiście po tej zmianie pokażę je :)

IMG_1246.JPG
IMG_1259.JPG
IMG_1262.JPG
IMG_1264.JPG
IMG_1242.JPG
IMG_1266.JPG
IMG_1267.JPG
IMG_1239.JPG

Załączniki

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.801 387 20
To bardzo fajne miniaturki i mam do nich sentyment. To modele mojego dzieciństwa. Wykonanie, jak na lata 70 ubiegłego wieku rewelacyjne. Jak na tamte czasy to otwierane drzwi kontenera i wypukłe rygle to był naprawdę niezły wyczyn (patrząc oczywiście na obecnie robione kontenery przez niektóre niemieckie firmy modelarskie).

OP
OP
lokfan

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.310 9 0
No to na chwilę powrót do naszych pięknych ciężarówek. Taka "lodówka" ad Adama co prawda troszeczkę niedopieszczona, ale może już niedługo zalśni :)

IMG_1195.JPG
IMG_1197.JPG
IMG_1199.JPG

IgorS

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 2 0
Świetne modele - może mógłbyś zrobić zdjęcie grupowe swoich ciężarówek, bo podejrzewam że w grupie będą wyglądać niesamowicie ;-). Podoba mi się, że skupiasz się na konkretnej tematyce w swojej kolekcji, a nie zbierasz "wszystkiego i niczego".

OP
OP
lokfan

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.310 9 0
Obiecuję, że kiedyś pokażę taką "zbiorówkę" Poczekać tylko muszę na świąteczną niedzielę kiedy wszystkie auta będą "na bazie" :ROFL: A tak na poważnie, to muszę ustawić jakieś sensowne tło :) Mała zajawka :)

IMG_1490.JPG

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
No faktycznie eklektyczne oparcie krzesła nie jest najlepszym tłem dla modeli;) A, tak na poważnie to fajnie takie grupowe zdjęcie wygląda jak tych pojazdów jest kilkanaście, ale jeśli jest ich kilkadziesiąt to problem pojawia się już na etapie ich ustawiania do takiej fotki, a jak potem zrobić foty? Pozostaje chyba tylko z "lotu ptaka". Robiłem takie przymiarki do pokazania mojego PRL-u ale musiałem odpuścić:(, więc czekam z niecierpliwością jak Ty sobie z tym poradzisz.:)

OP
OP
lokfan

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.310 9 0
No i w końcu ktoś z towarzyszy na egzekutywie rzucił hasło: mu tu wicie, przemian chcemy dokonywać,wicie, iść z duchem czasu, a u was, na bazie, wicie, jeszcze chwilami Gomółką zaciąga, wicie, wy zróbcie wreszcie tak by choć trochę nowoczesności u was było wicie!. Tak towarzysze na ostatnim plenum prosili by struktury oddolne tez się starały, nie tylko ciężko zapracowani towarzysze w centralny władzach! No to wspólnie z towarzyszami z dyrekcji i tow.sekretarzem postanowiliśmy coś zrobić dla uczczenia ostatniego plenum Partii i wystąpiliśmy o przydział nowego taboru. Ze Zjednoczeni odpowiedzieli że na razie nie ma mowy, ale na zachętę i tak dali jeden nowy ciągnik serii 417 :) będzie nim jeździł zaufany kierowca, towarzysz Eugeniusz Nieszybki. W końcu to nowy sprzęt ,wizytówka naszego przedsiębiorstwa i musi nim jeżdzić kierowca na który Partia może polegać ! :)

IMG_1949.JPG
IMG_1951.JPG
IMG_1953.JPG
IMG_1955.JPG

Reakcje
11.433 67 1
Rewelacyjny jest ten jelczy . Udała się SAW-owi kolejna produkcja . Zresztą Polskimi ciężarówkami można już sobie całkiem fajnie półkę uzupełnić . Co do tych opisów to pozwolę sobie tutaj wkleić link do pewnych fajnych filmów :
Polecam pooglądać bo Gość fajnie opowiada .

Ostatnio edytowane:
OP
OP
lokfan

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.310 9 0
Osobiście od Seweryna odebrałem ... tak mi się spieszyło :) Seweryn jeszcze raz dzięki ! :) Co do filmu, fajny, zaś najlepsze to klejenie bloku epidianem! Pamiętam dobrze te kretyńskie czasy wiecznego kombinowania z powodu braku czegokolwiek, zaś w tym przypadku jedynego dostępnego płynu niezamarzającego jakim było Borygo. Sam mógłbym takie opowieści ciągnąć godzinami! Zimy były zupełnie inne niż te dzisiaj, ostry mróz i śnieg trzymały tygodniami, brak akumulatorów, całe bazy pojazdów co rano ciągnięte na holu, żeby tylko odpalić, po odpaleniu bieg do kranu z wodą, żeby zalać układ, sam na ręce mam do dzisiaj pamiątkę z takich akcji, spuszczając wodę z silnika kranikiem. niechcący zwarłem bransoletą zegarka rozrusznik w Starze, zerwałem ją w sekundzie, całą czerwoną razem ze skórą...Bransoleta widoczna na przegubie ręki do dzisiaj :) Odpalanie "grzechotników" (Star 28) na knota albo gazetę, zwłaszcza świetna była Trybuna Ludu bo duża i długo się paliła. Ile te siniki takich gazet "przeczytały" ?! :) Stałe "watowanie" spinaczami biurowymi automatów przełączników 12/24 ich bezpieczniki topikowe nie wytrzymywały ciągłych manewrów z dodatkowym zasilanie z tzw "mamki" czyli dodatkowych akumulatorów na wózku, i długiego kręcenia w czasie rozruchu, Koksiaki podkładane pod misy oleju w Jelczach... Nie było zimówek, systemów antypoślizgowych, ba łańcuchy były rzadkością, a wszystko jakoś działało, inna sprawa że ręce mam odmrożone do dzisiaj ... ITD,ITP Kończę, bo zaczynam ględzić jak jakiś weteran- Zbowidowiec ! ;)

zima_stulecia_pap_640_2.jpeg

Reakcje
11.433 67 1
To może i Ty powinieneś takie opowieści ponagrywać . Ja tam np. zawsze lubię takie opowieści , tym bardziej że na takie akcje na początku 21 wieku się jeszcze dość dużo napatrzyłem . Apropo tam jest już 26 odcinków tych opowieści .