• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Märklin - wszystko o kolejkach z "trzecią szyną"

B

bobby74

Gość
Dziekuje za info i w takim razie bede szukal plozy Brawy :)
Czyli rozumiem, ze nie dorabiac toru DC tylko przerobic loko na Maerklina? Sterujesz przez mobile czy central station?
Czy mozesz mi zdradzic gdzie jest taki wspomniany przez Ciebie serwis? Miewam czasami jakies drobne problemy techniczne i nie mam nikogo, kto moglby pomóc lub doradzic.
Takze pozdrawiam Maerkliniste i cieszę się, że jest nas więcej. ;)
Steruje CS2.
Doswiadzenia serwisu pochodza z Niemiec, ale w Polsce przerabialem ostatnio EP08 i SM42 od PIKO w takim jednym sklepie internetowym, ktory ma dcc24 w nazwie:) Wprawdzie to Piko, a nie SM, ale zadanie takie samo do wykonania.
W dcc24 nie beda mieli dekodera z pasujacym projektem - taki dostaniesz na Modelcenter.pl lub sam kup dowolny ESU LokSound z M4, projekt sciagnij z sminfo.vxp.pl, wgraj i czesc! Oczywiscie potrzeba do tegoLokProgramera od ESU, wiec lepiej kupic gotowy dekoder. Tylko wciskasz w zlacze i nic wiecej nie trzeba wokol dekodera dzialac.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.088 24 8
Tak czulem, serwis ktorego ja do tej pory uzywalem znajduje sie w Goppingen, ale moze pewnego dnia znajde cos w Polsce.
SM powinna byc łatwiejsza do przerobienia, bo fabrycznie jest wielosystemowa.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.088 24 8
Poniewaz po dlugiej przerwie zamierzam wrocic do pracy przy mojej makiecie, a z elektronika u mnie kiepsko mam pytanie do kolegow "Maerklinistow". Czy ktos z Was moglby mi opisac lub narysowac, co i jak mam zrobic zeby pociagi mogly sie zatrzymywac we wskazanym miejscu np. na stacji lub przed skrzyzowaniem? Chetnie zamontowalbym tam tez semafor lub sygnalizacje swietlna. Czy powinna byc ona od Maerklina czy moze byc z jakiejs innej firmy?
Fajnie byloby to zautomatyzowac zeby pociagi sie zatrzymywaly i potem ruszaly dalej.

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
Nieprawdą jest jakoby...........
Marklin w skali 1 (1:32) i w skali Z (1:220) działa w systemie dwuszynowym ( nie ma ani trzeciej szyny, ani "grzybków").
Aby było jeszcze ciekawiej w skali 1 (1:32) działa w AC ( prąd przemienny) lub cyfrowo. A w skali Z (1:220) działa na prąd stały bądź cyfrowo.
Jak wygląda w takim razie sprawa zmiany kierunku jazdy pociągu w analogu AC w Skali 1? W Maerklinowych zasilaczach AC nie ma centralnego położenia, a kierunek zmienia się redukując prędkość do 0, a potem przestawia na chwilę pokrętło zasilacza maksymalnie w lewo? Czy tak to rozwiązano ze względu na nieistotną biegunowość przewodu od zasilacza do torów?

Oskar

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam serdecznie,

mam pytanie odnośnie lokomotywy Trix, w opisie pisze że jest dekoder zgodny z MFX, ale ja Merklina nie używam, i zastanawiam się czy ta kolomotywa będzie bezproblemowo działać ze zwykłą myszką cyfrową Roco.

Dziękuję za pomoc.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.088 24 8
Trix powinien działać bezproblemowo w DC, bo nie posiada płozy i nie jest przeznaczony na 3 szynowy sytem AC Maerklina.

B

bobby74

Gość
Trix to elektrycznie/dekoderowo to samo co Piko/Roco itd. Tylko producent decodera inny i dekoder obsługuje dodatkowo Mfx - ale równiż DCC

B

bobby74

Gość
Pytanie było, czy myszka Roco obsłuży loka Trixa. Odpowiedź była TAK. Gdyby było pytanie o lok Märklina, odpowiedź byłaby NIE.
Heeeee?

yahya

Znany użytkownik
Reakcje
70 2 0
Działa dokładnie tak samo jak w H0, czyli pokrętło w lewo do oporu. Ilość szyn i biegunowość nic tu nie zmieniają. Trzecia szyna to pojęcie sztuczne, bo w tym przypadku dwie "normalne" szyny to, to samo (są ze sobą zwarte).
Z czystej ciekawości: czy ktoś rozbierał taki zasilacz AC Maerklina i może napisać, jak przy przełożeniu do oporu w lewo zmienia się charakterystyka prądu na wyjściu analogowym zasilacza? Czy to przełożenie daje jakiś impuls? Nadal nie mogę pojąć, jak odbywa się zmiana kierunku kręcenia wału silnika przy zasilaniu AC w systemie Maerklina.

Oskar

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie jest tak że zamieniają fazę z masą?

Z czystej ciekawości: czy ktoś rozbierał taki zasilacz AC Maerklina i może napisać, jak przy przełożeniu do oporu w lewo zmienia się charakterystyka prądu na wyjściu analogowym zasilacza? Czy to przełożenie daje jakiś impuls? Nadal nie mogę pojąć, jak odbywa się zmiana kierunku kręcenia wału silnika przy zasilaniu AC w systemie Maerklina.

B

bobby74

Gość
Wprawdzie operuję we współczesnym cyfrowym Märklinie, ale po forach niemieckich popatrzyłem i na tyle ile rozumię "elektryczny niemiecki" naciśnięcie regulatora powoduje króciutkie przepięcie, które zamienia minus z plusem i wał silnika już kręci się w drugą stronę.

jacekplacek

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 2
naciśnięcie regulatora powoduje króciutkie przepięcie
Naciśnięcie regulatora powoduje krótkie przepięcie okolo 30V AC (oddzielne uzwojenie na transformatorze), które powoduje przełączenie cewek w stojanie silnika, za pomocą zwykłego solenoidu, bądź przekaźnika sterowanego elektronicznie (w nowszych rozwiązaniach). Aby zmienić kierunek obrotów silnika na prąd przemienny potrzebne są dwie cewki nawinięte w przeciwnych kierunkach. Rozwiązanie strasznie skomplikowane i zawodne ale w XIX wieku nic innego nie było - nie istniały silniki na prąd stały, a później chodziło o zapewnienie kompatybilności z wcześniejszymi modelami. W przypadku sterowania cyfrowego nie ma takich układów. Wszystko jest robione jak u innych producentów czyli mostek H.
http://www.web-hgh.de/index_jsm_moba.htm?http://www.web-hgh.de/p03_maeana_v-um.htm
http://alte-modellbahnen.xobor.de/t19943f2-Maerklin-faehrt-nur-in-eine-Richtung-1.html

http://www.marklin-users.net/html/operation/OP3raildc.html

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.088 24 8
Koledzy, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z semaforami i innymi sygnalizacjami Maerklina z mfx?
Fajnie to wygląda, łatwo jest to podłączyć ..... tylko niestety dość dożo kosztuje i pytanie czy warto? "Uzbroiłem" ostatnio 2 zwrotnice w mechanizm i dekoder i muszę powiedzieć, że to fajna zabawa kiedy wszystko szybko i łatwo można sterować MS2.

B

bobby74

Gość
Na żadne z powyższych pytań nie potrafię odpowiedzieć.
Za to jutro rano mają być opublikowane nowości Märklina 2016 - w tym nowa Central Station 3 z obsługą 32 funkcji dekodera, nowym interfejsem użytkownika itd. Ciekawe, czy coś z polskiego taboru będzie.
Więcej szczegółów jutro na maerklin.de.