• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Märklin - wszystko o kolejkach z "trzecią szyną"

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Dzień otwarty w tym roku wypada 16 i 17 września, w godzinach od 9 do 17.

Co do cen w sklepie internetowym i firmowym, to nie jest to tajemnicą, że specjalnie są zawyżone w stosunku do sklepów prywatnych. Firma sama przyznaje że dla niej ważniejsze są sklepy w całych Niemczech, bo to one generują o wiele większe zyski dla firmy.

sklep w Stuttgarcie np taki z PIKO, duży wybór wąskotorówek w różnych skalach : http://www.mcschueler.de
Christophstraße 2, 70178 Stuttgart-Mitte

drwalu

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolega dwa posty wyżej podał ten adres ;) Ja go nie znałem i nie omieszkam tam zawitać :)

Marklin na pewno jest w dzielnicy Degerloch na Löffelstraße 22. Firmowy sklep Marklina, także warto wejść.

Byłym w sklepie w Koblenz, o ile się nie mylę Bahnhof str1, gość miał drożej Marklina i Piko niż na stronie producentów...

Conrad w Stuttgarcie przy Koenigstrasse nie posiada kolejek...

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 24 8
Czytając ostatnich kilka wypowiedzi kolegów myśle, ze należałoby założyć na forum nowy wątek dot dobrych adresów na zakup Maerklina. Każdy z nas ma jakieś ulubione miejsca, w których robi zakupy i moglibyśmy w tym miejscu wymieniać się takimi informacjami.

jezyzie

Znany użytkownik
Reakcje
555 13 0
Dzisiaj cyfryzacja BR38 3553. Wiązary - prostowanie prowadnicy. Niestety brak przednich dźwigni.
Silnik na prąd zmienny z przełącznikiem bistabilnym. Silnik i przekładnie nasmarowane. Wirnik 3- polowy.
Kręci ładnie.
Cyfryzacja:
1. Silnik zostaje,
2. Przełącznik bistabilny usunięty - zastąpiony przekaźnikiem sterowanym z dekodera,
3. Dekoder "Wikinger"
4. Przekaźnik i dekoder powinien się zmieścić w węglarce.
Liczenie podkładów: 1 podkład - 60 sek. Silniczek kręci się cały czas bardzo wolno prawie płynnie.
Brak magnesu stałego daje mu kolosalną przewagę nad silnikiem z magnesem stałym. Pole magnetyczne w stojanie pojawia się rytmicznie z polem magnetycznym wirnika i tylko wtedy gdy jest impuls do pracy.
2016-03-12 14.56.02.jpg

Ostatnio edytowane:

drwalu

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki, poczytam jako lekturę popołudniową.

Ja zbieram i stare i nowe.

C są super łatwe do wpinania i wypinania,no i nowoczesne. Mam dwa zestawy na C gleis.

Stare tory mają klimat, duszę i tradycję :) I to właśnie na nich chcę zrobić makietę.

Polaris

Użytkownik
Reakcje
1 1 0
Ostatnia wersja M-szyny byla nawet nie zla, jednak proponuje C-szyny, wiekszosci nie ma z nimi problemów. Mozna tez kupic "przejscowe" tory miedzy M a C-szynami.
Pamietac trzeba jednak ze M-szyny nie sa juz produkowane. Alternatywa na diorame moze byc K-szyna .

jedrzej

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
Właśnie układam na makiecie fragment systemu K. Super są flexy bo można ułożyć długi zakręt. Mają tylko jedną wadę . że trzeba je ciąć ,ale coś za coś.

jezyzie

Znany użytkownik
Reakcje
555 13 0
Też będę musiał na swojej skromnej makiecie zastosować flexsy i skracanie szyn.
W planach obowiązkowo muszą być dwie pętle, natomiast miejsca jest mało. Ponieważ makieta sąsiaduje z nieużywanym stołem, planuję przesunąć w dół belkę łączącą dwie nogi
i częściowo makietę wsunąć pod stół. Będzie tam tunel. Ponieważ blat stołu jest 17 cm ponad poziomem makiety będzie podjazd serpentynami przez sąsiadujący z makietą i stołem regał.
Na poniższych stronach pokazują jak dla systemu c-gleis zrobić flexy i skracać szyny:
http://www.thkas-moba.de/mucis/c-flex.html
http://www.stayathome.ch/gleise.htm