Otrzymałem odpowiedź od producenta.
Chciałbym Wam opisać, jak sprawa wygląda.
Po tym jak wymieniłem im, i ukazałem na fotce szereg nieprawidłowości i wad modelu, odpisali, że cieszą się że to zrobiłem, ale nie są w stanie tego poprawić w swoim modelu. Stwierdzili, że to zadanie dla modelarza, a nie dla producenta. Tłumaczą się też, że to odlewy, które nie mogą być zbyt skomplikowane.
Oni dysponują dwoma wersjami tych lokomotyw, różniące się detalami.
Pierwsza to z drzwiami z przetłoczeniami.
Niestety słabo to na tej fotce widać, ale to taka wersja modelu, jak ukazany wcześniej przeze mnie model z numerem 345. Jak widać, u dołu pomiędzy wózkami są ryfle, które nie w każdej lokomotywie występują. U góry ścian są barierki.
Druga wersja to z płaskimi ścianami.
Istnieje tu jednak wyższa zabudowa dachu (tłumik), ale napisali że tego może nie być. Pomiędzy wózkami brak ryfli na ścianach. U góry ścian są barierki oraz rynienka.
Reasumując to co powyżej, jeśli się u nich zamawia model, trzeba liczyć się z tym, że zostanie wykorzystana jedna z tych wersji, i w związku z tym, nie wszystkie detale muszą odpowiadać wybranemu egzemplarzowi.
Do wykonywanego modelu wykonają odpowiednie tablice na boczne ściany budki. Zresztą projekty tych tablic sam im przesyłam. Z tego co rozumiem, to oświetlenie będzie takie samo jak w modelu jaki mam, a tam wadą jest zastosowanie białych diod świecących niebieskawo, zamiast diod ciepło białych. Dekoder stosują firmy Tran o oznaczeniu DCX70. Silnik jest trójpolowy, ale bardzo ładnie chodzi. Wnętrze kabiny jest tylko "schematyczne", takie jak w moim modelu. Małe detale są wysyłane jako części do samodzielnego montażu. Co do sprzęgu, to jednak zdecydowali się chyba robić tylko taki jak w moim modelu, bez możliwości wykonania pełnego czoła (bez wycięcia) i z realistycznym sprzęgiem. Nie wykonują zderzaków, jeśli takie w oryginale występują. Wózki mogą być H0e lub H0m, w zależności od potrzeb.
Ich strona już zaczyna się zapełniać informacjami. Wersja podstawowa modelu jak tam widać, kosztuje 275 Euro, ale nie zawiera oświetlenia i DCC.
Istnieje też możliwość zamówienia zestawu do samodzielnego montażu.
Bardzo przyjemny do montażu, z tego co mi się zdaje. Koszt to przynajmniej 700 złoty. Do tego można dokupić u nich elektronikę oraz dekoder.