• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lxd2 produkcji Csehmodell

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Kolejna, chyba dobra informacja od producenta.

W trakcie produkcji modeli dla nas, w momencie usuwania elementu tłumika z dachu (w naszym kraju nie występującego) z wersji lokomotywy z płaskimi drzwiami, wynikły nie małe problemy (bez wchodzenia w szczegóły). To spowodowało, że powstanie nowy model "matka" do odlewania, wersji z płaskimi drzwiami i bez tłumika dachowego, specjalnie dla nas, czyli klientów z Polski. Zatem możemy się spodziewać modeli z odlewami nie przerabianymi , ale tworzonymi od razu pod nasze modele.

A tak przy okazji.
Podwozia do naszych modeli są już prawie gotowe.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Garść nowych informacji. Z kilku ostatnich maili od producenta modeli Lxd2.

Co się tyczy barierek.
Ostatecznie, po moich kilkukrotnych wspominaniach o tym, że barierki montowane jako osobne przestrzenne elementy wyglądają lepiej, oraz po przeprowadzonych rozmowach pomiędzy pracownikami firmy (w tym szefem), producent zdecydował, że pozostaną one jednak jako odlewane wraz z pudłem. Szef stwierdził także, że nigdy w żadnej serii tych modeli nie będzie inaczej to rozwiązane. Problem dotyczy, nie wchodząc w szczegóły, techniki wykonania modelu i jego wielkości, która sama skutecznie uniemożliwia pewne rzeczy. Rozwiązania zamienne zaś mogłyby dać efekt tylko pozornie lepszy (na zasadzie ładniejszy wygląd kosztem wyższej ceny i super małej trwałości tego).

Podwozia do modeli są już w zasadzie gotowe i czekają na resztę. Dostałem ich fotki, oraz zgłosiłem do tego swoje wypatrzone uwagi.

Odlewy bud modeli w wersji z płaskimi drzwiami są już gotowe. Poniżej na zachętę prezentuję ich zdjęcie. Tak jak wspominałem wcześniej, taką wersję budy wykonano specjalnie ze względu na nasze zamówienia, bo węgierskie wersje tych lokomotyw różnią się inną zabudową dachu (z tłumikiem). Budy zostaną wykończone w ciągu najbliższych kilku dni, gdyż czekają jeszcze tylko na blaszki fototrawione. Oni zamawiają je aż w Niemczech, bo ponoć mają takie miejsce, gdzie są wykonywane w najwyższej jakości. Ale trzeba na nie trochę czekać.

Elektronika, w tym dekodery, jest gotowa i czeka.

Ogólnie zaś dostałem informację, że modele będą gotowe maksymalnie w następnym tygodniu.

Załączniki

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Prace jak i korespondencja nabierają tempa.

Modele są już niemal zupełnie gotowe. Obudowy i podwozia są pomalowane i poskładane, napędy zamontowane. W najbliższych dniach modele mają trafić do osoby która je ucyfrowi. Gdy to nastąpi, pozostanie tylko jeszcze zamontować brakujące detale oraz blaszki fototrawione, które już są w drodze do producenta.
Zgłosiłem jeszcze producentowi szereg zauważonych przeze mnie małych braków w malowaniu detali. A wiecie że mam oko wyczulone na takie rzeczy. Ale dzięki temu, modele stają się wciąż lepsze.

I coś Wam powiem. Producent naprawdę słucha sugestii jakie wciąż podsyłam, przez co już kilka rzeczy się zmieniło. Z takich co już teraz widać: prawidłowa wersja budy z płaskimi drzwiami, malowanie detali (a to jeszcze nie wszystko), anteny na dachach (zwróćcie uwagę, że na każdym inaczej).

Poniżej fotki modeli w ich obecnym stanie. Jest już teraz czym oko nacieszyć.

Załączniki

S

Sebastian

Gość
CoCu napisał(a):
Poniżej fotki modeli w ich obecnym stanie. Jest już teraz czym oko nacieszyć.
Zgadzam się. Jest czym oko nacieszyć.
Rozpoznałem na fotce swojego rumunka i porównując go ze zdjęciem oryginału twierdzę, że wyszło im miodnie :) Twój upór i dręczenie ich mailami odniosły skutek i za to Ci chwała. Jeśli po dokładnym obejrzeniu gotowego modelu nie zmienię zdania co do zgodności z oryginałem (a liczę, że tak będzie), to dostaniesz jeszcze w tym roku kolejne zlecenie ;)
A przy okazji. Wiesz może jak rozwiązany zostanie problem z wystającą diodą w górnym reflektorze?

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Tak jak pisałem, to nie są jeszcze zupełnie skończone modele. Posiadają braki w wyposażeniu a także malutkie braki w malowaniu detali, jakie nie omieszkałem wypisać im po długiej analizie porównawczej z fotkami oryginałów. Ale mimo to, już teraz wygląda to naprawdę ładnie.

No męczę ich niemiłosiernie. ;) Ale pragnę zaznaczyć stanowczo, że producent wykazuje daleko idącą dobrą wolę uczynienia jednak modeli jak najlepszymi, i stara się ustosunkować do wszystkich moich uwag. Należy to docenić. A sam coś podejrzewam, że te modele dla nas, mogą być najlepiej wykonanymi modelami lokomotyw tego typu, jakie do tej pory zrobili.

Sebastian, muszę Cię sprostować troszkę. :D Zlecenie dostaną oni, poprzez mnie, a nie ja. Ja tu tylko pośredniczę.

Co do diody, to zwróciłem im na to uwagę na samym początku, ale nie wiem czy zostanie to rozwiązane, bo jeszcze nie dostałem fotek modeli z zamontowanymi reflektorami. Dopiero w najbliższych dniach modele trafią do osoby która zamontuje wszelkie wyposażenie elektryczne. Ale po tym co już zrobili, jestem i z tym dobrej myśli. Zobaczymy.

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
179 0 0
Trochę szkoda tych poręczy, ale i tak prezentowane egzemplarze wyglądają bardzo rokująco. Jeśli tylko producent wyrobi się do października, to zachęcam właścicieli do przyjazdu w październiku z modelami do Poznania - będą jazdy Lxd2 w trakcji podwójnej z ciężkimi składami transporterowymi. Ewentualnych zainteresowanych proszę o kontakt na PW.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Poręcze okazały się być ciężkim tematem, ale tylko ja wiem, ile dobrej woli wykazał producent w tym temacie. Początkowo się wydawało, że ich nie będzie bo nie i już. Ale ostatecznie zostały powody wyjaśnione rzeczowo i trudno się z nimi nie zgodzić.

Trzeba przyznać, że mimo iż nie są przestrzenne, nie prezentują się źle. Poza tym, na zdjęciach wszystko jest wielkie, zaś w rzeczywistości malutkie, bo modele są małe.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
No i nastąpił koniec. Modele są gotowe, wkrótce napiszę stosowny post i o tym dokładnie.
Na chwilę obecną trwają ostatnie poprawki i ustalenia. Wkrótce także modele trafią do mnie.

W ostatniej chwili zauważyłem, że niektóre z Lxd2 posiadają na tylnej czołownicy, nad zderzakiem, rozkładany stopień/pomost. Napisałem w tej sprawie do producenta i już dodano ten detal do tych modeli, które go powinny mieć.

Spytałem także nieśmiało o gaśnice, gdyż na niektórych kolejach wąskotorowych eksploatowano bądź eksploatuje się Lxd2 wyposażone w gaśnice znajdujące się na pomostach. Z jednej, bądź z obu stron. Okazało się, że wykonają dla mnie jakąś namiastkę gaśnic. :D

Jednocześnie dowiedziałem się, że dolne reflektory zostały rozwiązane w inny sposób, co ma dać lepszy efekt.

Na koniec informacja dla ewentualnych chętnych w przyszłości.
Ze względu na koszty i czas potrzebny na sworzenie modeli, producent podejmie się zrealizowania kolejnych modeli, dopiero po zebraniu zamówienia na przynajmniej 3 modele.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Tak jak obiecałem, kilka słów o gotowych modelach.

Poniżej wstawiam fotki, jakie otrzymałem od producenta. Modele jeszcze stoją u nich.

Jak to widać na fotkach, modele potrafią się znacznie od siebie różnić. Zarówno wyglądem bryły i detali, jak i malowaniem. I tak: pudło może być w wersji z gładkimi ścianami, bądź z przetłoczeniami, wózki mogą być z zestawami kołowymi dostosowanymi do skali H0e, lub H0m, ilość i umiejscowienie detali może być różne i w zależności od potrzeby odpowiadać oryginałowi (wśród detali: pionowe poręcze manewrowego - do zdjęcia nie zamontowane, wycieraczki, syreny, tabliczki boczne, tabliczki firmowe, tabliczki firmowe z logo, przewody powietrzne na czołownicy, antena na dachu, rozkładany stopień na tylnej czołownicy), malowanie pudła i wózków odpowiada oryginałowi, także wszelkich małych detali, w tym tych wyżej wymienionych. Do tego dochodzą małe napisy na ostoi. Zwracam uwagę, iż brak pewnych detali na niektórych modelach, nie jest błędem, tylko odpowiada to oryginałowi. Także fakt, że syreny są pionowo, bądź ukosem zamontowane. :D

Zauważcie proszę, że te pięć modeli różni się mocno od siebie. Przedstawię to na modelach jakie zamówiłem dla siebie. Są to te oba niebieskie. Zaznaczam, że celowo wertowałem godzinami fotki lokomotyw Lxd2, aby znaleźć dwie w nietypowym malowaniu (bo w typowym czerwonym będę miał modele z blach projektu Marcina Wojdy), oraz mające budy różnych typów. Ostatecznie udało się uzyskać na tych dwóch modelach przekrój przez możliwości producenta. Modele mają budy dwóch różnych typów (gładka i przetłoczona), wózki mają różne rozstawy, antena na dachu i inne detale nieco inaczej rozmieszczone, malowanie mimo że w obu przypadkach niebieskie, to ale zupełnie inne. Czyli udało się zrealizować zamierzony efekt odmienności modeli od siebie. Jedynie tylko na obu modelach nie mam niestety małych napisów na ostoi. ;)

Ktoś napisze, że modele mogłyby być jeszcze lepiej zrobione. Pewnie. Ale trzeba zwrócić uwagę, że to modele lokomotyw wąskotorowych. Przy tych rozmiarach, wiele rzeczy się upraszcza, czy pomija. Do tego przyjęta technologia wytwarzania (czyli odlewania), też pociąga za sobą pewne ograniczenia. Stąd między innymi brak przestrzennych poręczy, czy przeskalowane stopnie manewrowych.

Mogę teraz napisać, że przeszliśmy wspólnie z producentem długą drogę, która prowadziła do modeli lepiej wykonanych niż to co wcześniej było robione. W imieniu własnym, jak i innych którzy zamówili także te modele, pragnę podziękować firmie Csehmodell. Personalnie zaś Danielowi z tej firmy, za wymianę obszernej czasem korespondencji, Karap'owi za to że wcześniej tym się zajmował. No i dziękuję szefowi. :D

Thank you Csehmodell for everything.
Thank you Daniel for the correspondence, and before Karap.
Thank you chief. :p

Ale to jeszcze nie koniec, bo na pewno przynajmniej jeszcze jeden model powstanie.

Załączniki

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Tak, zauważyłem to. Ale w każdym modelu trzeba iść na kompromisy jakieś, w tym modelu między innymi to jest kompromisem, że jest tu standardowy układ stopni.

Innym przykładem kompromisu w tych modelach, są klapy pod ostoją, w przestrzeni międzywózkowej, które nie do końca odpowiadają maszynom eksploatowanym w Polsce. A i tak wyszło lepiej niż mogło być, bo zasugerowałem im, by w modelu z tłoczonymi drzwiami użyć odlewu podwozia z wersji z płaskimi ścianami, bardziej poprawny, niż odlew stworzony pod wersję z tłoczonymi drzwiami.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Informacja dla osób zainteresowanych zamówieniem modelu Lxd2.

Jak podawałem wcześniej, producent wymaga minimum 3 zamówień, by podjąć produkcję. Zatem informuję, że jedno zamówienie już jest.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.962 122 22
Uwaga do wszystkich ewentualnie chętnych nabycia zestawu z tej aukcji!

Tak jak Corwin napisał, obecnie Marcin Wojda, który jest autorem powyższych blach, oferuje ich nową wersję którą sprzedaje w bardzo atrakcyjnej cenie i coś tam jeszcze do nich dorzuca. Do tego jest także instrukcja, której tutaj nie uświadczycie.

I co NAJWAŻNIEJSZE: nowa wersja posiada poprawione wiele błędów jakie jak się okazało były we wcześniejszym projekcie. Dodatkowo, co również jest niezwykle WAŻNE - wcześniejsza wersja zakładała zastosowanie napędu z modelu Roco, który wymagał skomplikowanych przeróbek. Najlepszym dowodem na skomplikowanie tamtego zestawu jest fakt, że jakoś mało kto z tego złożył jeżdżący model. Obecnie oferowana przez Marcina wersja zakłada wykorzystanie podzespołów różnych firm, do kupienia jako osobne elementy, bez konieczności ich dodatkowego przerabiania.

Wiem co piszę, gdyż pewna osoba właśnie składa na moje zamówienie z tych pierwszych blach model dla mnie i nieźle wpieprzyłem gościa na minę, tyle roboty z tym jest.

Marcin Wojda

Moderator Grupy H0e
Zespół forum
FREMO Polska
H0e
Reakcje
179 0 0
CoCu napisał(a):
I co NAJWAŻNIEJSZE: nowa wersja posiada poprawione wiele błędów jakie jak się okazało były we wcześniejszym projekcie. Dodatkowo, co również jest niezwykle WAŻNE - wcześniejsza wersja zakładała zastosowanie napędu z modelu Roco, który wymagał skomplikowanych przeróbek. Najlepszym dowodem na skomplikowanie tamtego zestawu jest fakt, że jakoś mało kto z tego złożył jeżdżący model.
Napęd Roco w poprzedniej wersji był zupełnie nietrafionym rozwiązaniem. Jedyna opcja to zastosowanie napędu z jakiegoś dawcy, co na 99,9% oznacza znaczące kompromisy w rozstawie osi. Aktualna oferta w dziale giełda. A jak ktoś chce gotowca, to po za CSEHModell jak na razie innej opcji nie ma.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 4
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 2
Wąskotorówka 19
Wąskotorówka 119