Mirek555k napisał(a):
Corwin napisał(a):
karol_mar napisał(a):
Odgrzewając temat, czy ta nowa Rocowska 16.08 OBB nadaje się do konwersji na Pn12 i jeśli tak, to jak wielki jest zakres przeróbek, aby lokomotywa była zbliżona do tych użytkowanych na PKP ?
Wiesz z czym będzie największy problem Karol? Kolor kół jest czarny, a z tego co mówił kiedyś Fenix strasznie trudno je pomalować potem na czerwony by wyglądały tak samo filigranowo jak w oryginalnym malowaniu.
nie mam tego modelu ale z tego co wiem koła są odlane z metalu (cchyba, że się mylę?)
Nie ma żadnego problemu z obtoczką, a tym bardziej z malowaniem :!:
Karolu, Corvinus ma racje mnie przytaczając ,
żeby zachować filigranowość kół nie spotykanych już później w innych wyrobach i innych firm, należało by zdjąć czarnizne z kół ,a to wiąże się z chemią i tu jest drobny problem ,czy ta chemia np.wodorotlenek sodu , używana do zdejmowania farb pod różnymi nazwami nie rozchrzani tworzyw izolacyjnych koła ?
Nałożenie czerwieni na czerń zabije filigranowość szprych w kołach.
Mirosłavie VVV, NIEWĄTPLIWIE MASZ RACJE ,JEST TO GRA KOMPROMISÓW WYNIKAJĄCYCH LI TYLKO Z BRAKU DOKUMENTACJI,
szkoda , ze po wojnie nie było zapaleńców modelarstwa w kręgach kolejowych,lub jakiejś innej konfiguracji zainteresowanych dla potomnych tą dziedziną.