• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lemaco KkStB 310/Pn12 PKP

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.168 277 41
archico napisał(a):
Ostro pojechane, :D :D :D , co nie zmienia faktu, że Pn12 jest rzeczywiście uduchowiona.
Od pewnego czasu żałuję że nie kupiłem tego modelu w wykonaniu Roco.
Może Roco wróci do kiedyś tematu...

A "ostro pojechane" na podstawie relacji już w latach 70-siątych - znajomej : Romy Mańkowskiej z domu Forc mieszkanki warszawskiego Bródna żony przedwojennego P.P.S.-owca.
Romcia dożyła dziewiędziesięciu paru lat i miała chyba nie więcej jak metr 50-siąt ...
Całe życie walczyła z sanacją jej mitem i z pijakami z ...warszawskiego Bródna pracującymi dorywczoa na stacji W-wa Praga przy rozładunku węglarek drewnianych dwuosiowych z węgla.
Pijaki po kończonej robocie i pijatyce w nocy melinowali się często w jej komórce na nocleg.
Romcia rano otwierała komórkę , pytając czy się wyspali , wystawiała wiadro z wodą do mycia , dała chleba , żegnała grzecznie ...pożyczając 2 zł...żądając bez pardonu : "Tylko nie przychodźcie mi tu więcej pijaki..."
Oczywiście za parę dni byli z powrotem ...
Czasem odwdzięczali się ... workiem węgla "rąbanym" z dwuosiowych węglarek drewnianych ( bardziej kaloryczny był z tego powodu ! :D ) i w zimę odśnieżaniem posesji.

Reakcje
0 0 0
Wszystkie parowozy jakie widziałem miały przeciwwagi w jednej linii. Na zaprezentowanych fotach występuje asymetria czy jakoś tak zwłaszcza na środkowym kole - w związku z tym mam pytanie czy w tej lokomotywie tak było? Gdyby tak było to byłaby spora ciekawostka i chyba się zakocham w tej maszynie 8)

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0
To jest parowóz czterocylindrowy, i posiada dwa dodatkowe cylinry (a co za tym idzie i dwa korbowody) wewnątrz ostoi. Wykorbienia osi dla cylindrów wewnętrznych są pod innym kątem niż dla cylindrów zewnętrznych i najwyraźniej przeciwwaga która ma kompensować ich ciężar wypada akurat w tym miejscu.

SD

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
1.630 3 0
lokojacko napisał(a):
Wszystkie parowozy jakie widziałem miały przeciwwagi w jednej linii. Na zaprezentowanych fotach występuje asymetria czy jakoś tak zwłaszcza na środkowym kole - w związku z tym mam pytanie czy w tej lokomotywie tak było? Gdyby tak było to byłaby spora ciekawostka i chyba się zakocham w tej maszynie 8)
Tak było, bo to parowóz czterocylindrowy i przeciwwagi na kołach osi napędzanej przez silnik parowy muszą zrównoważyć również wykorbienia wewnątrz ostoi pod korbowody wewnętrzne, które są "przesunięte w fazie".

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.632 255 31
martinezo napisał(a):
gbbsoft napisał(a):
:shock:
Przecież jest oddzielny dział do tego...
Niby tak.
Tylko Lokuś w swojej przewrotności i chęci umieszczania szpilek politycznych dotknął Korony.
A tę tu traktujemy graficznie - bez namaszczania (ja tam ją lubię i sobie ponamaszczam prywatnie :idea: ).
Stosowną interpretacją i komentarzem włączył dyskusję :D

No cóż - co zrobić ? "Nasz Klient - nasz Pan" :D
Jóź nie raz zamykałeś mi usta na forum z Miskiem i podobnymi i co , wszystko się sprawdziło ,gorzej ,rzeczywistość przekroczyła moje przypuszczenia, benzyna 5,05 zlotych polskich, rewizjoniści polskiego śląska już u władz. W lasach niebawem tabliczki ,,nur fur deutsche,, po sprzedaży .
Czuj się winien za obecny stan rzeczy do końca twego żywota .
A godło to nie tylko graficzka na na plakacie pierwszomajowym !!! jak byś tego oczekiwał .
To symbol pamięci za tych co walczyli po to abyś mógł dziś wpierdalać polski chleb i mówić po polsku .
polityka z greckiego ,,dobro wspólne,,
czyli co , tu nie ma miejsca na ,,dobro wspólne,,
nie prościej napisać ,nielzia ,nienada dumać,,

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.632 255 31
SD napisał(a):
lokojacko napisał(a):
Tak było, bo to parowóz czterocylindrowy i przeciwwagi na kołach osi napędzanej przez silnik parowy muszą zrównoważyć również wykorbienia wewnątrz ostoi pod korbowody wewnętrzne, które są "przesunięte w fazie".
w trójcylindrowych podobnie !!!!!!!!!
druga lub trzecia oś wiązana nie jest w rzędzie z pozostałymi przeciwwagami.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
FENIX napisał(a):
... Jóź nie raz zamykałeś mi usta na forum z Miskiem i podobnymi i co , wszystko się sprawdziło ,gorzej ,rzeczywistość przekroczyła moje przypuszczenia, benzyna 5,05 zlotych polskich, rewizjoniści polskiego śląska już u władz. W lasach niebawem tabliczki ,,nur fur deutsche,, po sprzedaży .
Czuj się winien za obecny stan rzeczy do końca twego żywota .
A godło to nie tylko graficzka na na plakacie pierwszomajowym !!! jak byś tego oczekiwał .
To symbol pamięci za tych co walczyli po to abyś mógł dziś wpierdalać polski chleb i mówić po polsku .
polityka z greckiego ,,dobro wspólne,,
czyli co , tu nie ma miejsca na ,,dobro wspólne,,
nie prościej napisać ,nielzia ,nienada dumać,,
Ble, ble, ble...
Dyskusji Kolego po "szplce" to Kolego sam z reguły unikałeś - więc bez ściemy.
Nikt Ci nic nie zamykał. Sam się zamykałeś nie odpisując :D
A o moim stosunku do godła napisałem, więc swoich interpretacji "w moje" nie wciskaj bo to nieładnie ale charakterystyczne dla Twojej opcyjki - widać masz problem z czytaniem.
I pozdejmuj w końcu te plakaty Waldka W. - co je widzę widzę Ciebie :D

Już Ci nie raz pisałem - zmień stację. Najlepiej na te w stronę Zgierza.
Blisko masz i do tego 4,82.

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.632 255 31
archico napisał(a):
FENIX napisał(a):
Z racji na ,,pewne ,,,możliwości zaspokoiłem się najpiękniejszym modelem ze stajni Roco.
Który model Roco przerabiałeś: 43330 czy 63314...?
z racji na koła super lakierowane w czerwone jedwabne kabaretki z Sant Denis ,
wybrałem model 63310, była to pierwsza edycja wydana wraz z serią muzealną czarną z trzema mosiężnymi lampami -istne cudeńko ale koła czarne. Ta muzealna czarna osiąga dziś cenę ,oczywiście mowa tu o witrynówce -600-800 ewro.
Oba typy w pierwszej edycji były z dekoderami,które to dziś są do wymiany z racji na postęp techniczny i brak muzzyki.
Pozostałe edycje w tym z okresu II wojny i zarządu DR, są mało przydatne z racji na kriegslampe i matt koła, powtórne ich lakierowanie utraci cienkość szprych.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
FENIX napisał(a):
lotam po wielu radiostejszan...
RMF, RadioZET, tvn24 - POWAŻNIE ??!!
No co Ty...
:D

I jak zwykle Lokus - temat Orła w koronie poruszyłeś - odpowiedź "nie po linii" i do tego niebezpieczna ideologicznie się pojawiła - to zmieniłeś temat na Śląsk... benzynę... jakieś lasy... i jedynie słuszne radio i TV 8)
Znam Cię 8)

Czemu nie skomentujesz informacji podanej przez Drakulę ?
Czemu ?
:D

PS.
Idę popracować - nie wywalajcie do jakichś politykierów...
Chcę choć raz przeczytać odpowiedź Lokusia - na temat który sam rozpoczął.
:idea:

Załączniki

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
"prawie" czy "podobnie" robi wielką różnicę ;)
Lokuś bądź dzielny i zajmij stanowisko w sprawie tego który odebrał PKP koronę.
W temacie który sam podjąłeś.
Bądź... "pierwszy"...

PS.
nie spodziewam się komentarza na temat "korona kontra Pan z wąsem".
wywalajcie do zsypu zwanego "politbiuro".

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Czy wy w tej Łodzi jakieś promieniowanie macie??

Wracając na właściwy tor pozwolę sobie pochwalić swoją perełką.Będzie z niej Pn12-20 Dyr.Lwów Par.Stanisławów
Tabliczki nie specjalne i trzeba sobie samemu wytrawić i orzełka słusznego.
Jak na Roco to modelik powala.Pt31 nie ma szans.
Model z serii limitowanej (była taka akcja na odbudowę austriackiej 310 jedynej czynnej !!!!)
Otwierane drzwi dymnicy, koła metal RP25, filigranowe detale, mosiężne dodatki: gwizdawka, zawory itp...

Załączniki

• 109,1 KB Wyświetleń: 745
  • 133,7 KB Wyświetleń: 746
  • 113,5 KB Wyświetleń: 746
  • 208,7 KB Wyświetleń: 742
  • 111 KB Wyświetleń: 742
  • 108,6 KB Wyświetleń: 741
  • 156 KB Wyświetleń: 738

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.632 255 31
to jest wersja limitowana, jako cegiełka na odbudowę tej właśnie wersji ,można by do konwersji zachować trzecią szczytową latarnię, jeden z kolesi ma ją i mnie szczuje ,cena 3000,
rzeczywiście Pt31 trochę odstaje , a nie powinna. Kół lepiej nie porównywać.

ps ,jest dzisiaj na dojczeebaju, tylko spoko,najpierw szklaneczka wody..

Załączniki

D

Dariusz

Gość
Tu gosciu sprzedaje 310-05 na 3-szyne z dekoderem.
http://cgi.ebay.com/ROCO-69312-MARKLIN- ... 3cb3782878
Ale cene ma straszna. Watpie zeby ktos to kupil. System Marklina to przezytek. W czasach marszalka Rzeszy to moze bylo dobre....
Gosc ma pare ciekawych brassow: stary Garrett Nakamury i to tez fajne: http://cgi.ebay.com/MICRO-METAKIT-97800 ... 3cb2bf5064

Nie bardzo moge pojac jego cen. Za uproszczony model Big Boya Key zada $1500.00 czyli o $1100 za duzo. Key przez krotki okres robilo takie tanie brassy dla poczatkujacych. Szybko to zarzucili bo sobie popsuli tym renome.

Załączniki

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.632 255 31
wolfik napisał(a):
FENIX napisał(a):
...
Popełniłem wówczas dwa modele w oparciu o dokumentację Pana T.Roszaka.
...
Czy ta dokumentacja jest gdzieś dostępna? Była wydawana czy to po prostu zbiory prywatne, do których miałeś dojście?
Zamówić dokumentacje każdy prywatnie może :idea:

w nawiazaniu do
http://cgi.ebay.com/ROCO-69312-MARKLIN- ... 3cb3782878
1.ciekawe czy te wojenne zaślepki są do zdjęcia z przednich latarni?
2. czy trzecia szyna to tylko szyna, czy tez kola nieizolowane.
Z racji , że to Roco , jest możliwe ,raczej prawdopodobne, że koła są izolowane ,wystarczy poprosić o zbliżenie na kola w parowozie i koniecznie w tendrze !!!.

w nawiązaniu do:
http://cgi.ebay.com/MICRO-METAKIT-97800 ... 3cb2bf5064
co raz bardziej urzekają mnie Austriaki , a szczególnie wydaniu MM -BAJKA :shock:

Załączniki

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
FENIX napisał(a):
Popełniłem wówczas dwa modele w oparciu o dokumentację Pana T.Roszaka
:roll: A co niby w tej dokumentacji jest??Oprócz napisu na budzie z przydziałem i tablic to nie zauważam różnic z 310.Nie które egzemplarze tylko przemalowali.Przecież nic z nimi nie robili na PKP, mam na myśli jakieś PKPowskie powojenne udziwnienia radosna twórczość ZNTKów i drużyn :D

FENIX

Ostrzeżony
Reakcje
3.632 255 31
tomek 05 napisał(a):
FENIX napisał(a):
Popełniłem wówczas dwa modele w oparciu o dokumentację Pana T.Roszaka
:roll: A co niby w tej dokumentacji jest??Oprócz napisu na budzie z przydziałem i tablic to nie zauważam różnic z 310.Nie które egzemplarze tylko przemalowali.Przecież nic z nimi nie robili na PKP, mam na myśli jakieś PKPowskie powojenne udziwnienia radosna twórczość ZNTKów i drużyn :D
a co w dokumentacji ? , ano 1,5 strony A4 maszynopisu,
a o której wojnie kolega zmierza ? bo po II-ej żadna maszyna nie była rozpalona, chyba że palnikiem

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 19