• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lampy Kluby

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzis otrzymalem zamowione tydzien temu blachy do mojej Ok1 .....jak zawsze niezawodny i pomocny Pan Ryszard z Rybnika http://www.swiatmodeli.com/promocje-kwi ... tml?page=3 postaral sie o podeslanie mi tego przed Swietami . Bede mial nad czym podumac !
A moze ma ktos model tego parowozu z zamontowanymi blachami i pochwali sie jakas fotka....bedzie mi pomocna !

Załączniki

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Takie tam drobne robotki. Podest pomiedzy parowozem a tendrem....wymienione porecze na budce maszynisty....pomalowana ostoja i kola. Beda jeszcze drzwiczki....ale to juz w ostatecznej fazie montarzu.
Zdjecia cos nie w tej kolejnosci wskoczyly....ale co tam ! :D

Załączniki

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Cos sie tam rodzi :)
Takie pytanko....co decydowalo o przyznaniu numeru ewidencyjnego do poszczegolnego tendra lub jego braku ??? Bo np. w przypadku Ok1 da sie zauwazyc iz niektore tendry posiiadaly tabliczki z numerem a nie ktore nie .Od czego to zalezalo??

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.763 569 30
Zasadniczo każdy tender miał swój numer inwentarzowy, niezależny od numeru parowozu. Inną sprawą jest umieszczanie tabliczek z tym numerem na tendrze. Nie sądzę, by były jakieś zasady, raczej był brak przestrzegania zasady, że tabliczki być powinny.

PS. Czy to w tym wątku było dziś wcześniej to samo pytanie, ilustrowane kilkoma zdjęciami? Jakoś nie mogę tego znaleźć.

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Panie Andrzeju....na Pana to zawsze mozna liczyc :) Dzieki......musimy kiedys na jakies piwko razem wyskoczyc ;)
Rozwial Pan moje watpliwosci.....czyli chcac odwzorowac konkretny parowoz , wazne sa zdjecia orginalu :) Z tym bedzie licho..pomimo iz posiadam ponad 200 fotek -jedyneczki- :)
A czy wiadomo Panu cos o tych parowozach pracujacych w IV w mojej okolicy ???Wszystko co mam wskazuje ze glownym miejscem stacjonowania tego typu maszyn byla raczej pólnocna czesc POLSKI:(
TaK TE ZDJECIA BYLY TUTAJ....ALE JE WYCOFALEM :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.763 569 30
Bez przesady, wiele nie pomogłem. Każdy pojazd szynowy zawsze musiał mieć swój numer, można powiedzieć, rejetracyjny, zapisany w odpowiednich dokumentach. Ale nie mam zielonego pojęcia, dlaczego w praktyce na niektórych tendrach te tabliczki były, a na innych nie. Zdjęcia oryginału są potrzebne, jeżeli chce się odwzorowac konkretny pojazd w konkretnym czasie. Powszechną praktyką było, że ten sam parowóz jeździł w różnych okresach czasu z różnymi tendrami, czasami różnych typów. Podmiany tendrów były na porządku dziennym, zarówno pczasapraw w CNTK, jak i w bieżącej eksploatacji.

Niestety, nie mam materiałów na temat stacjonowania parowozów na sieci PKP. A czy w niedawno wydanej monografii Ok1 nic na ten temat się nie znajdzie? Nie mam tej książki pod ręką, więc nie sprawdzę.

A na piwo chętnie wyskoczę, jak tylko będę w okolicy, ale niestety, na razie się na to nie zanosi.

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Smerf Skromnis ;)
Ta monografie Ok1 mam, duzo pisania ladne zdjecia....ale niedosyt zostaje, biorac pod uwage fakt,iz byl to parowoz bardzo zasluzoni i powszechny na PKP.
Prawde powiedziawszy w necie wiecej znalazlem :)
Za info , jak zwykle dzieki, jak bedzie okazja....zapraszam do pieknego piastowskiego grodu na chlodne piwko :)

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Tak.. zgadzam sie co do powyzszego zdania.....autor moglby bardziej zglebic temat...z pozytkiem dla wszystkich !
Ja osobiscie spodziewalem sie obszereniejszej monografi....tym bardziej ze dzieje tej maszyny zostaly spisane po raz pierwszy w calosci w jednym wydaniu. Mozna bylo z cala pewnoscia dolozyc tych kilkanascie kartek i dopelnic dziela :)
Materialu jest az nadto.....a cena....no coz , tych kilka drobnych wiecej nie zrobilo by jak sadze zadnej roznicy !

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 7
Techniki modelarskie 2
Techniki modelarskie 8
Techniki modelarskie 10