• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Lampy Kluby

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Napisze do p.Zbyszka.....moze cos mu taj jednak zostalo....ale myslalem tez o temacie jaki podrzucil Karol....wyglada nieglupio...widac da sie cos z tego zrobic ! Tylko czy aby firma jeszcze istnieje :D
Dzieki Zbin poszukam tego artykulu....moze sie cos tam przyda...choc wiem ze to juz gorna polka! Ja pozostaje jak na razie w fazie eksperyentow heheh :D
Najtrudniejszym tematem bedzie dla mnie ...cala armatura kotla ! Co zdemontowac a co dolozyc....Jak pisal Karol....trza sie dobrze przyjzec zdjeciom!
Jak podlaczona i montowana byla....pradnica ?? Ma ktos moze jakas fotke z bliska....albo jakis szkic ?? Prosze o pomoc :D

Załączniki

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.168 33 1
Podsyłam fotki uchwytów p.Zbyszka. Oficjalnie w ofercie na stronie ich niema ale po rozmowie telefonicznej jednak je otrzymałem .Jedno zdjęcie z opakowaniem ,żeby było widać nr katalogowy,drugie zdjęcie makro aby dokładniej można zobaczyć jak uchwyt wygląda :D

Załączniki

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Rozebralem model.....zlikwidowalem caly niemiecki osprzet ktory znadowal sie na kotle....zakolkowalem otwory....i ...pozostaje pytanie! Co w zamian.Prosze o podpowiedz....moze jakies zdjecia....szkice...rysunki..co znajdowalo sie po prawej stronie a co po lewej ?? Jak podlaczona byla pradnica ??
Mam juz duzo zdjec jakie ,,podarowal,, mi Karol....ale nie bardzo moge rozeznac gdzie cala ta paro-hydraulika miala poczatek a gdzie koniec :D
Zapraszam :D

Załączniki

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
70 1 0
Wszystko, co mam, może trochę pomogą...

Załączniki

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Noooo super!! Ale sie oblowilem hehehe :) WIELKIE dzieki raz jeszcze ! Niezly material ....i chyba tego bede sie trzymal.....ciezko dzis o zdjecia i rysunki z tamtych lat.....przynajmniej dla mnie .... tak wiec porobie co sie da.....nie jestem takim ,,drobiazgowcem,, ! :D

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Super, że próbujesz samodzielnie wykonać ten model. Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem gotowca Ok1 Fleischmanna. Porównując z fotkami, które zgromadziłeś w swoim wątku niestety dochodzę do wniosku, że z armatury kotła prawie nic się nie zgadza - za dużo tego w odniesieniu do oryginału. Ja się za to nie wezmę bo się nie nadaję ( jestem zbyt narwany i mam za grube łapska :| ). Model zostanie wysłany do Tomka 05 w celu domalowania na biało obrzeży kół co już istotnie wpłynie na wygląd modelu - tyle mogę dla niego zrobić. Jestem ciekaw postępu prac więc wrzucaj fotki z relacji konwersji.

Pozdrawiam i podziwiam Rafał

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzieki za kibicowanie ! Nie mam w tym kierunku ani specjalnego doswiadczenia ani warunkow abym mogl wykonywac takie profesjonalne konwersje jak niektorzy koledzy z forum :D
Ale zawsze lubialem dlubac ....wiec to robie !
Zamowilem cale mnostwo materialow ...farb i co tam jeszcze i czekam....a w wolnej chwili....ocieplilem budke maszynisty :LOL: deskami ! Fotki to tak nie bardzo....ale jak sie posklada cuzamen do kupy.....fajnie sie prezentuje :D

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
968 82 5
Tender bardzo ładny, tylko ja bym z tym węglem pokombinował troszkę inaczej. Jak w oryginale węgiel bym spryskał ''wapnem'' rozsypany na kartce a następnie przykleił. Teraz wygląda jak opryskany na tendrze. Druga sprawa, że grubego sortu jest chyba za dużo.

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Zbyszku....to co wydaje sie byc....wapnem...to tak naprawde refleksy swietlne powstale w wyniku uzycia lampy blyskowej :D Wegiel jest tak naprawde czysciutki !!
Pisalem juz ze zdjecia zawsze cos troszke przeklamuja :D
A co do granulacji :LOL: wegla.....swojego czasu jak jezdzilem na parowozach....nie takie kobylki widzialem ! na lopate wejsc nie chcialo hehehe !

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
No dobra....raz jeszcze poprosze :p
Moze ktos z laski swojej powie jak podlaczona byla pradnica...co z kad i w ktora strone! Moze jakis schemacik.....moze byc odrecznie namalowany ! Zdjec....dzieki Karolowi mam duzo....ale jakos nie moge zakumac jak toto dzialalo :D

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
O rany Zbyszku......dzieki !!!!!!!!!!!!!! :D
Teraz to juz poleci z gorki....niewiedzialem jak to podlaczyc a dodatkowo w modelu to takie wszystko male :LOL:
Ta 1 fotka bedzie dla mnie wzorem.....jak tylko cos....wydrutkuje.....pokaze zdjecia !

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kupilem blaszke Aber'a....i takie pytanko....czym to wycinac ??? Szczegolnie malutkie kawaleczki.....macie jakis patent....jakies specjalne narzedzie ?? Nie chce pogiac....bardzo delikatne :D
I w tym miejscu ...SPECJALNE podziekowania dla kolego ZBIN 1964 .....naprawde wspanialy i pomocny kolega !!!!

Załączniki

OP
OP
Bipa1966

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kurde z tym skalpelem...malo sobie palcy nie poobcinalem :D
A tak serio..... musze to jeszcze pocwiczyc !! :D
I kolejne pytanko... jakiego materialu uzywacie jako imitacje do ocieplen rur parowozowych ??

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 7
Techniki modelarskie 2
Techniki modelarskie 8
Techniki modelarskie 10