• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kult jednostki

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.628 45 1
Dziś dzięki nieocenionemu Koledze Jarząbkowi, mogę pokazać Wam kolejne zdjęcie "Gomułek" z Żegiestowa i podać numer nieodgadnionej jednostki.
19. 05. 2007 r. Wjazd do stacji Żegiestów i pierwsza za włoskim wagonem, słoweńska jednostka 311 004.
2007_0519_172313.JPG

torowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 2 1
Jakie EN57 posiadają lub posiadały oznaczenie członu silnikowego "rs" np EN57-005rs?

Z takim oznaczeniem jeździła EN57-005 - na pudle było namalowane oznaczenie EN57-005rs. Jeździła z tym oznaczeniem do czasu wycofania jej z eksploatacji.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.905 527 30
Kolega Paweł R wrzucił kilka fajnych fotek EN57 w różnych malowaniach. W 1992 roku zrobiłem w Poznaniu takie zdjęcie: wszystkie trzy jednostki teoretycznie mają kolory według tego samego schematu. Pierwsza z lewej ma kolory stosowane "od zawsze" dla ezt (choć wtedy już z całymi drzwiami żółtymi), ta całkiem z prawej - kolory stosowane od lat 1980. A ta w środku? Trochę nietypowe odcienie niebieskiego i żółtego, przypuszczam, że to rezultat naprawy.

7A-img563a.jpg

Wydaje mi się, że ktoś gdzieś na forum pytał o schemat malowania, stosowany na początku lat 1990. w ezt obsługujących linię Kraków - Zakopane. Było to jedno z pierwszych nowych malowań, jakie zaczęto wprowadzać w tym czasie. Te zdjęcia wykonałem w Suchej Beskidzkiej w marcu 1992 roku.

Rzepin cz II, OKz32 cz I 170a.jpg

Rzepin cz II, OKz32 cz I 173a.jpg

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.330 94 9
Kolega Paweł R wrzucił kilka fajnych fotek EN57 w różnych malowaniach. W 1992 roku zrobiłem w Poznaniu takie zdjęcie: wszystkie trzy jednostki teoretycznie mają kolory według tego samego schematu. Pierwsza z lewej ma kolory stosowane "od zawsze" dla ezt (choć wtedy już z całymi drzwiami żółtymi), ta całkiem z prawej - kolory stosowane od lat 1980. A ta w środku? Trochę nietypowe odcienie niebieskiego i żółtego, przypuszczam, że to rezultat naprawy.

Zobacz załącznik 714315

Wydaje mi się, że ktoś gdzieś na forum pytał o schemat malowania, stosowany na początku lat 1990. w ezt obsługujących linię Kraków - Zakopane. Było to jedno z pierwszych nowych malowań, jakie zaczęto wprowadzać w tym czasie. Te zdjęcia wykonałem w Suchej Beskidzkiej w marcu 1992 roku.

Zobacz załącznik 714316
Zobacz załącznik 714317
Ile sztuk miało takie czerwone malowanie ?
Czy jeżdzi jakaś jednostka w POLREGIO z takimi pierwotnymi zgarniaczami jak na ostatnim zdjęciu EN71-017 ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.905 527 30
Ile sztuk miało takie czerwone malowanie ?
Czy jeżdzi jakaś jednostka w POLREGIO z takimi pierwotnymi zgarniaczami jak na ostatnim zdjęciu EN71-017 ?
Na żadne z tych pytań nie znam odpowiedzi, ale chcę zwrócić uwagę, że te zgarniacze nie są "pierwotne". Początkowo EN57, podobnie jak inne pojazdy trakcyjne, w ogóle nie miały zgarniaczy, a tylko wiszące pionowo nad szynami specjalne pręty, pełniące rolę zgarniaczy. Widać to na starych zdjęciach, jakie prezentowano również w tym wątku. Zgarniacze w takim kształcie, jak na wspomnianym zdjęciu, wprowadzono w latach 1970. zarówno w nowo budowanych pojazdach, jak i w już eksploatowanych. Dotyczyło to także wszystkich lokomotyw, również parowozów, które wcześniej takich zgarniaczy nie miały. Te wielkie zgarniacze, w kształcie pługa odśnieżnego, zaczęto stosować w latach 1980, przede wszystkim w okresie zimowym, ale ostatecznie pozostawiono je na stałe.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.252 39 0
Mam pytanie - trochę przeszukałem wątek, trochę internet i nie do końca wiem na jaki kolor pomalować ścianę czołową EN57 ale tę od strony przejść międzywagonowych. Przewidywany schemat malowania: żółto-niebieski (jasny - nawet błękitny).

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
Reakcje
1.169 135 15
Ściana czołowa była (jeżeli ma być to tzw. minionek) pomalowana jak pasy na ścianach bocznych. Dolna część z reflektorami była niebieska. Górna zaś na wysokości szyb i trochę niżej.
Dla prezentacji poniżej masz zdjęcie przykładowego czoła.
37706.jpg

Mam nadzieję, że oto chodzi...

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.252 39 0
Ściana czołowa była (jeżeli ma być to tzw. minionek) pomalowana jak pasy na ścianach bocznych. Dolna część z reflektorami była niebieska. Górna zaś na wysokości szyb i trochę niżej.
Dla prezentacji poniżej masz zdjęcie przykładowego czoła.
Zobacz załącznik 732676
Mam nadzieję, że oto chodzi...
To jest oczywista oczywistość. Chodzi o "tylną ścianę czołową" czyli tam gdzie człony się stykają i są przejścia międzywagonowe.

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
155 1 0
Trochę nietypowe odcienie niebieskiego i żółtego, przypuszczam, że to rezultat naprawy.
Nie ma to jak EN57 w tradycyjnym sposobie malowania! Bardzo podoba mi się zdjęcie tych trzech ezt z Poznania kolegi Andrzeja. Proponuję wykładać więcej zdjęć archiwalnych z tymi ezt, obok których kiedyś przechodziliśmy bardziej obojetnie:) Jako ciekawostka: jedna z katowickich EN57 była jeszcze inaczej pomalowana! EN57-1009 Rybnik 15.06.1997r. Pozdrawiam.
EN57-1009 Rybnik 15.06.1997.jpg

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.688 62 1
To jest oczywista oczywistość. Chodzi o "tylną ścianę czołową" czyli tam gdzie człony się stykają i są przejścia międzywagonowe.
Była już gdzieś na tym forum dyskusja na ten temat, konkluzja była natomiast taka: malowane było różnie, dwukolorowo lub na jeden kolor - tylko nie pamiętam który...:niepewny:

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.628 45 1
Bardziej współczesne fotografie "jednostek".
21. 06. 2017 r. Wrocław Główny i EN57-1951 Kolei Dolnośląskich.
DSC_0707 (2).JPG

12. 08. 2017 r. Gdynia Chylonia, EN71-052 należący do SKM.
DSC_0022.JPG

04. 05. 2013 r. EN57-1927 w barwach Kolei Mazowieckich, przy peronie stacji Bąkowiec.
P5040216.JPG

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 83
Koleje w Polsce 5