• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza Kraków – Wystawa Makiet Kolejowych – Nowohuckie Centrum Kultury – 2-4 grudnia 2022 r.

jacekz

Znany użytkownik
Reakcje
1.422 6 0
Jacku! RDC to nie jest "autobus szynowy" tylko wagon silnikowy. Autobus szynowy to pojazd mały i lekki. Niestety u nas pokutuje od pewnego czasu przekonanie, że jak coś jest przeznaczone do przewozu pasażerów i ma własny napęd (głównie spalinowy) to jest to autobus szynowy, a tak nie jest. A w Stanach był pojazd o wdzięcznej nazwie "Galopująca Gęś" i był to faktycznie autobus z podwoziem przebudowanym do jazdy po torach.
Cześć. Dziękuję Tomku za informację. Nie wiedziałem, że USA tak nazywają te pojazdy. W Czechach nazywają je "motorakami", a u nas autobusami szynowymi.
Pozdrawiam, Jacek

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
300 35 8
następny filmik ze spotkania. Ostatni z części amerykańskiej
Następne będą z Polski.
pozdrawiam, Jacek N.
Dziękuje za info. Lubię Pana filmy i czekam na kolejne. Jest wiele osób filmujących ale na Pana filmy zawsze czekam z ciekawością. Widziałem iż kręcił Pan film z EN57 czekam na niego z niecierpliwością! :) Pozdrawiam.

sn61

Użytkownik
Reakcje
38 0 0
Artur, na szczęście nikt na tych filmach nie wulgaryzuje. Towarzystwo jest zacne, to i słownictwo wyważone. Gdyby wszystko wyciszyć wiedziałbym o wiele mniej, a tak, zarówno ja jak i inni Uczestnicy wystawy, mają szersze spojrzenie na problematykę rozkładu jazdy, obsługi stacji, obsługi pociągów. Ja te filmy, oprócz niewątpliwie przyjemnej pamiątki, traktuję jako materiał do analizy i wyciągania wniosków ulepszających wszystkie kwestie w przyszłości. Tak dla porównania. Jest Mundial . Przecież nasi piłkarze również oglądają i analizują swoje mecze, a umówmy się, zapis naszych drobnych potknięć, to pikuś w porównaniu do self - żenady, którą muszą oglądać nasi piłkarze. I nikt nie wpada na pomysł, aby wyciąć dźwięk :)
Tak więc co nas nie zabije, to nas wzmocni!

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
138 1 0
Artur, na szczęście nikt na tych filmach nie wulgaryzuje. Towarzystwo jest zacne, to i słownictwo wyważone. Gdyby wszystko wyciszyć wiedziałbym o wiele mniej, a tak, zarówno ja jak i inni Uczestnicy wystawy, mają szersze spojrzenie na problematykę rozkładu jazdy, obsługi stacji, obsługi pociągów. Ja te filmy, oprócz niewątpliwie przyjemnej pamiątki, traktuję jako materiał do analizy i wyciągania wniosków ulepszających wszystkie kwestie w przyszłości. Tak dla porównania. Jest Mundial . Przecież nasi piłkarze również oglądają i analizują swoje mecze, a umówmy się, zapis naszych drobnych potknięć, to pikuś w porównaniu do self - żenady, którą muszą oglądać nasi piłkarze. I nikt nie wpada na pomysł, aby wyciąć dźwięk :)
Tak więc co nas nie zabije, to nas wzmocni!
Pięknie powiedziane. Szkoda jednak tylko tego, że nam nikt nie chce dać w prezencie 50 baniek

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.464 111 11
To, że po swojemu zinterpretowałeś mój wpis, to nie moja wina, to Twoja sprawa. Ja nie mam nic z tym wspólnego i to Twój problem.
Amerykański Korpus Transportu miał swoje oznaczenia co do klasy i przeznaczenia ( na przykład) parowozów i weźmy na przykład literkę "S"- wiesz co ona oznaczała?
Tu na wystawie w Nowej Hucie na filmie wyraźnie użyty jest model parowozu w wersji wojennej S160 firmy Roco, w niewyraźnych tekstach obsługi, nagranie zarejestrowało wyraźnie kilka razy frazę "es 610 ". Skojarzyłem automatycznie, że to najprawdopodobniej na pytania gości nie znających się na klasach i seriach egzotycznych lokomotyw parowych, po prostu pojawiało się pytanie "co to za lok?". Wyraźnie słysząc w odpowiedziach "es 610" - zaintrygowało mnie to. Przecież możliwe jest przejęzyczenie się i temu podobne, więc ja odebrałem to automatycznie za niechcianą pomyłkę i stąd moje tym zainteresowanie z wpisem włącznie. Do głowy by mi nie przyszła wersja, że to dotyczy symbolu i numeru pociągu z kamerką.
A jak już dobrnąłem do tego momentu, to zapytam osobę, która dała taki symbol pociągowi z kamerką - co oznacza zatem "S 610"?
Ponoć Brytyjczycy do których przypłynęła ogromna partia tych parowozów nazwali je "Rattlesnake"-"Grzechotnik". Nazwa jaka jest najbardziej popularna to "Liberty".