• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Krótki kurs lutowania blaszek.

K

Kpt.Nemo

Gość
WM-MODEL napisał(a):
A tak powaznie, nadmiar cyny na lutowanych detalach łatwo obejść krojąc drucik cynowy na małe plasterki

Ponieważ Władek zachęcał do wymiany doświadczeń, pokaże gilotynkę którą zrobiłem dawno temu do cięcia cyny w drucie na jednakowe kawałki, jest przeznaczona do dwóch średnic 2 i 3 mm, ale mozna ją przystosować do innych średnic.

Załączniki

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
To lepiej wymyśl taką maszynkę: obraca się okrągła tarcza z zębami czy nożykami, napędzana korbką lub silniczkiem, z mechanizmem wysuwu drutu cynowego tak sprzężonego z obrotami, że w czasie obrotu o jeden ząbek (nóż) drut wysunie się o zadaną długość.
To dopiero będzie bajer :LOL: :LOL: :LOL:

K

Kpt.Nemo

Gość
WM-MODEL napisał(a):
To lepiej wymyśl taką maszynkę: obraca się okrągła tarcza z zębami czy nożykami, napędzana korbką lub silniczkiem, z mechanizmem wysuwu drutu cynowego tak sprzężonego z obrotami, że w czasie obrotu o jeden ząbek (nóż) drut wysunie się o zadaną długość.
To dopiero będzie bajer :LOL: :LOL: :LOL:
Znaczy ma się wysuwać podczas ruchu powrotnego noża, tak aby można było od razu ciąć.
Jakie długości ciętego drutu cynowego wchodzą w rachubę, od do.
Ale to chyba nie jest to o co Ci chodzi, może szczegóły na priva. :oops:

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
W sumie to tylko zażartowałem :D
Ja tam biorę nożyk i ciach...ciach...ciach, to nie apteka przecież ;)

No to jeszcze raz: tarcza obraca się w jednym kierunku, na tarczy jest np. 8 noży, czyli co 45°. Obrót tarczy o te 45° powoduje wysunięcie drucika o jakąś zadaną długość, np. 0,5 mm. Nóż tnie drucik i ucieka ;) a jak do "miejsca cięcia" zbliży się następny nóż drucik zaś jest wysunięty o te 0,5 mm, itd...
:LOL:

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Czyli...należy wziąć maszynkę do mielenia mięsa i założyć małe "sitko".
Zakręcić korbą i wsuwać cynę do środka maszynki właśnie od strony "sitka".
Powinno zadziałać... :D

Plasser

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
WM-MODEL napisał(a):
taka specjalna gabeczka w pojemnczku, to jakieś grosiki kosztuje ;)
Z "takiej specjalnej gąbeczki" robi się też zmywaki (celulozowe):
http://www.helios-gabki.pl/_foty_news/64_w_52.jpg :D

WM-MODEL napisał(a):
...obraca się okrągła tarcza z zębami czy nożykami, napędzana korbką lub silniczkiem, z mechanizmem wysuwu drutu cynowego tak sprzężonego z obrotami, że w czasie obrotu o jeden ząbek (nóż) drut wysunie się o zadaną długość...
Nie filozuj, tylko kup sobie kulki BGA. :p

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
Nooo... po krótkim wtręcie znanego teoretyka technik wszelakich, cd. praktycznego lutowania blaszek :LOL:
Co prawda dzisiejsze prace raczej mało mają wspólnego z rogatkami :razz: To taka dojrzalsza wersja drzwi dymnicy do mojego teigreka :D

ATSW, te blaszki z nowego srebra dają po oczach... po kilku godzinach trzeba odpocząć.

Załączniki

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
Tak sobie sprawdzam od czasu do czasu, czy moje pomysły się sprawdzają :D Głównie, czy toto się w ogóle da zmontować :roll:
Z serii "kolejny bzdecik do mojego Ty2" ;)

Załączniki

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
Zaś coś tam sobie do Ty2 zmontowałem :D
To się chyba zawór głowny nazywa ;) Żeby nie kombinować potem z ustawieniem, przegub zrobiłem sobie ruchomy :cool:

<edit>
Ta mała kryza już zostanie pozioma :razz:

Załączniki

OP
OP
WM-MODEL

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.745 15 0
Swoją drogą, to szkoda, że nie ma krytykantów :razz: że to jest dobre, to wiem :LOL:

A

Adam-H0

Gość
WM-MODEL napisał(a):
Swoją drogą, to szkoda, że nie ma krytykantów :razz: że to jest dobre, to wiem :LOL:
Wladek szukasz kogos do krytyki - juz sie robi :LOL:

czekam na obiecany KIOSK gotowy nie w czesciach - pokazujesz piekna robote - jest absolubnie super - pokaz cos gotowego :cool:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 14
Techniki modelarskie 9