• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Komunalne Hajda

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
I pora na kolejną odsłone druga już dziś, było troche czasu więc i troche fotek się porobiło (y)
teraz pora na Amerykanskie !
Chciałbym teraz przedstawić moją małą kolekje śmieciarek made in USA. Dokładnie są to samochody marki Autocar ACX firmy Matchbox, może autka wykonaniem nie grzeszą jak i wyglądem i można mieć zastrzezenia do nich, ok to nie Herpa tylko Matchbox.
Ale mnie jakoś urzekły poprostu wpadły mi w oko taka typowa amerykańska śmieciarka do tego z zabudową z załadunkiem bocznym. Mimo ze skala 1/72 to dużo nie odstaje od 1/87 (zdjęcie porównawcze z Mercedesem Antosem). Ale moge śmialo stwierdzić że
największym plusem że te modele zagościły w mojej kolekcji to to że jeden z modeli jest firmy - Waste Management- jedna z największych firm recyklingowych w USA.

Matchbox - Autocar ACX (Waste Management)
1.JPG
8.JPG

Matchbox - Autocar ACX (Alleo)
2.JPG
9.JPG

Matchbox - Autocar ACX (Appalachian Waste Systems)
3.JPG
10.JPG

Matchbox - Autocar ACX (CRS)
4.JPG
11.JPG

Matchbox - Autocar ACX (ECO)
5.JPG
12.JPG

6.JPG
7.JPG

Załączniki

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, widzę że nikomu moje amerykańskie smieciarki nie przypadły do gustu, no ok trzeba jakos życ:cry: ,
to idziemy dalej były amerykańskie to teraz będą chińskie i nie chodzi tu o komunalke w chinach tylko o modele made in china
ok nie będe się tu dużo rospisywał bo po ostatniej prezentacji i tak nie wiem czy to sie opłaca ale powiem że modele jak to made in china
powalać wykonaniem nie mogą (Produkcja GRELL) ok można rozpoznać że Actros to Actros czy MAN F2000 to MAN F2000 ale mnie jak na kolecjonera komunalnych skusiło to w jakich firmówkach dane modele występują

Grell - MAN F2000 (Veolia)
DSCF1715.JPG

Grell - MAN F2000 (BSR)
DSCF1721.JPG

Grell - MAN F2000 (Ver.di)
DSCF1719.JPG

Grell - MAN F2000 (Swirl)
DSCF1723.JPG

Grell - Mercedes Actros (Grumbach Recycling)
DSCF1725.JPG

Grell - Mercedes Actros (AWG)
DSCF1717.JPG

DSCF1728.JPG

Załączniki

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.725 109 2
Powiem tak Matchbox to zabawka Grell to niby model, ale jak na chinole to Man wygląda poprawnie, ja natomiast poszedł by w stronę co najwyżej wykorzystania zabudowy z Grella i ciekawi mnie jak one z tyłu wyglądają.

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
397 37 5
Sluchaj, co do twoich ostatnich dwóch prezentacji to nie dziw się, ze nikt nie chcial ich komentować ponieważ dla większoci z nas nie są to modele lecz "resoraki/zabawki" i jakbys od nich zacząl tu prezentację to by Ci się zapewne oberwalo i to solidnie w komentarzach.;) A tak (tylko) po prostu jest ich brak czyli komentarzy bo większość zapewne spojrzala na to jak ja, czyli w twoich zbiorach te "zabawki" są do zaakceptowania ze wzgledu na rozmiar i temat kolekcji, więc nie smuć się i zarazem nie dziw, że te akurat "resoraki" nie są tu komentowane tak jak prawdziwe modele Herpy,AWM czy Wikinga... i nie obrażaj się za to co napisalem lecz po prostu musisz zrozumieć, że My takich "resoraków" nie traktujemy w kategorii modeli lecz jako zabawki.

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sluchaj, co do twoich ostatnich dwóch prezentacji to nie dziw się, ze nikt nie chcial ich komentować ponieważ dla większoci z nas nie są to modele lecz "resoraki/zabawki" i jakbys od nich zacząl tu prezentację to by Ci się zapewne oberwalo i to solidnie w komentarzach.;) A tak (tylko) po prostu jest ich brak czyli komentarzy bo większość zapewne spojrzala na to jak ja, czyli w twoich zbiorach te "zabawki" są do zaakceptowania ze wzgledu na rozmiar i temat kolekcji, więc nie smuć się i zarazem nie dziw, że te akurat "resoraki" nie są tu komentowane tak jak prawdziwe modele Herpy,AWM czy Wikinga... i nie obrażaj się za to co napisalem lecz po prostu musisz zrozumieć, że My takich "resoraków" nie traktujemy w kategorii modeli lecz jako zabawki.
Widzisz ja w komunalnych siedze już troche czasu i moge śmiało stwierdzić że herpa jak i wiking nie mają mi już wiele do zaoferowania w śmieciarkach (bo już praktyczniemam wszystkie mam) dlatego szukam inne ciekawe okazy dla mojej kolekcji. Masz racje tak jak i Brodagaz że to są zabawki.
Seria Matchbox może faktycznie była wypuszczona w takim zamiarze do zabawy, ale między innymi dzięki modelowi - Waste Management - została milo przyjęta przez kolekcjonerów i praktycznie cała seria rozeszła się jak świeże bułeczki i dziś ten model żeby nabyć trzeba mnieć dobre 100 zł. w kieszeni nie licząc przesyłki otoż model nie jest dostępny w europie. Ja sam mój upolowałem na amerykańskim ebay-u. Nie zawsze dobry model musi być od Herpy (y)

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
A ja pokuszę się o dwa słowa , rzeczywiście te zabawkowe autka nie będą tak cieszyły jak te z herpy czy wikinga ale kolekcja nadal jest atrakcyjna bo jak napisałeś mając już wszystko z czołowych producentów szukasz dalej .
Te dwa modele japońskie , Tojotkę mam :D
Ale trzeba wybaczyć kolegom bo trochę żeśmy nawalczyli w przeszłości z rasorkami na forum ( tym innym ):).

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam, mój najnowszy okaz w mojej kolekcji MAN F8 - Trienekens, produkcja własna kabina pochodzi od Herpy a zabudowa to Wiking

Herpa / Wiking - MAN F8 (Trienekens)
DSCF1755.JPG
DSCF1756.JPG

rodzinka pojazdów Trienekens powiększa się :)
DSCF1764.JPG

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.358 49 0
Powróciły modele.:)
Manik idealnie wygląda z zabudową Wikinga.Muszę przyznać że jestem tradycjonalistą i lubie pomarańczowe pojazdy komunalne, ale te barwy wyjatkowo mi podpasowały.(y)

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.358 49 0
Gdyby go troche podrobic to całkiem fajny model wyjdzie.Zdecydowanie ta zabudowa Fauna mi się podoba.Zwłaszcza tył zdecydowanie lepiej wyglada niz w modelach Herpy.

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.725 109 2
Schuco to jak na metalowe modele, całkiem przyzwoity poziom.
Zabudowa podoba mi się bardzo , ma dużo szczegółów i jest palstikowa, a kabina cóż jak na metal jest nie zle.

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Modele Siku

Siku - Scania (Propreté de la Villa)
DSCF1778.JPG

DSCF1849.JPG
DSCF1780.JPG

Siku - Scania (Keep New Zealand Beutiful)
DSCF1783.JPG
DSCF1847.JPG

Siku - Scania
DSCF1772.JPG

Siku - Scania
DSCF1774.JPG

DSCF1851.JPG

Siku - Mercedes Actros (Sita Suez)
model jest produkcji własnej kabina to Siku a zabudowa to Wiking.
183 - Siku - Mercedes Actros (Sita Suez).JPG
DSCF1769.JPG

mam jeszcze pare zwykłych pomarańczowych, ale nie będe się ropisywał (y) .
DSCF1844.JPG
DSCF1845.JPG
DSCF1852.JPG