dobra, nie będe wnikał dalej w rozmowe, bo nie ma sesnu, ja i tak przystaje przy moich modelach czy się to komuś podoba czy nie. (szkoda tylko że już jako ponad 10 letni kolekcjoner komunalnych jestem pouczany jak jakiś nowicjusz)...
Sluchaj nie ważne ile czasu zbiera się modele bo dla przykladu ja zbieram modele już od ponad ćwierć wieku i dalej się uczę czasami od kolegów, którzy zbierają zdecydowanie krócej, i mimo tego, że tak dlugo już się tym zajmuję nie uwazam się za wszechwiedzącego eksperta. Zbieram różne skale i różne pojazdy, i nie tylko pojazdy, i w moich zbiorach np w rajdówkach 1-43 mam nie tylko modele firm takich jak HPi, Minichamps czy IXO a mam podobnie jak Ty w swojej kolekcji śmieciarek, trochę "modelopodobnych" wyrobów ale znowusz nie tak ekstremalnie jak Ty, bo ja w życiu nie postawilbym resoraka Bburago nawet obok tych z Altayi, które też mam w swoich zbiorach pomimo częstej niedoskonalości i niestaranności ich wykonania, a mam ogromnego ale to bardzo ogromnego bzika na punkcie wszelakich rajdówek ale czegoś takiego jak zakwalfikowanie zabawki Bburago jako modelu (w skali 1-43 bo takie są) to w życiu bym nie zrobil... to tak tylko dla przykladu Ci o tym napisalem.
Idziesz zlą drogą w tym momencie reagując w ten/taki sposób na sugestie/opinie i wypowiedzi kolegów, ktorzy tak jak ja starają się Ci uzmyslowić, że zabawki np. siku są zabawkami a nie modelami i nie ważne czy kosztują 5 czy 150zl bo cena nie uczyni z zabawki modelu. Może to i są jakieś kolekcjonerskie rarytasy ale na pewno nie są to modele. Ale Ty mozesz je sobie tak nazywać i nikt Ci tego nie zabroni w żadnym wypadku ale pamietaj, że Ty też nie mozesz nas zmusić do tego abyśmy zabawki uznawali za modele bo tak chcesz lub tak pisze na opakowaniu albo też dlatego, że strasznie dużo kosztują.
Gwarantuje Ci, że jeśli będziesz pokazywal nadal te resoraki to Twój bardzo ciekawy temat, co by nie mówić bo jest ciekawy (choć zaczyna się to diametralnie zmieniać), przestanie byc po prostu odwiedzany a na pewno już przestanie być komentowany... no chyba że negatywnie tylko.
Przemysl sobie to co napisalem, nie mysląc sobie, że jestem Ci wrogiem, i nad tym co to znaczy Forum Modelarskie na którym wlaśnie jesteś... bo jedno jest pewne to, że to nie miejsce dla "resoraków" bo je ewentualnie można potraktować jako ciekawostkę w twojej kolekcji ale nie jako modele... mozna zrobić kilka grupowych, ogólnych zdjęć tych zabawek i pokazać je tutaj wlaśnie jako ciekawostkę ale nie prezentować ich w taki sposób jak prezentuje się modele. A co Ty z tym co Ci tu napisalem zrobisz i jak postąpisz to już twój wybór i twoja decyzja.