• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Komunalne Hajda

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.427 47 0
No te dwa rzędy pomarańczowych wysyłaj do mnie.Zawsze coś sobie złoże.:D
Robi wrażenie taki zbiór.O wiekszości tych modeli dowiedziałem się z Twoich prezentacji.

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.126 108 2
Tym razem najbardziej podobał mi się Daf bo rzadko spotykany, ale zdjęcie zbiorowe jest imponujące.
Gratuluje świetnej kolekcji.

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
No te dwa rzędy pomarańczowych wysyłaj do mnie.Zawsze coś sobie złoże.:D
Robi wrażenie taki zbiór.O wiekszości tych modeli dowiedziałem się z Twoich prezentacji.
No taką paczke to niejeden chciałby dostać, masz racje cześci i pomysłów do skaładania jest tam dużo (y). Ale teraz to Ciebie drogi kolego troche zasmuce otóż śmieciarki bezpiecznie wróciły do swojej bazy czyli witryny i jak narazie nie bedą się nigdzie ruszać.

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tym razem najbardziej podobał mi się Daf bo rzadko spotykany, ale zdjęcie zbiorowe jest imponujące.
Gratuluje świetnej kolekcji.
Masz racje było troche trudu go dostać ale się przyznam ze więcej trudu i jeszcze rzadziej spotykany jest MAN (HHG) ktory w ogóle nie był dostępny na rynku. Do takich okazów można także zaliczyć m.in Mercedesa Actrosa Albe ze strony 3 mojej pretentacji (cały na niebiesko), bardzo ważny dla mnie okaz w mojej kolekcji.

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.369 67 1
Mnie również jak Koledze Brodagaz podoba sie cf-ka . Model ciekawy dzięki dziennej kabinie i fajnej kolorystyce . Dobrze że chociaż udało mi sie te 3 zdania skleić gdyż po ujrzeniu ostatniej fotki system mi się trochę zawiesił ;)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.692 387 20
Modele bardzo ciekawe i robią wrażenie. Ja na śmieciarkach się nie znam, ale jedno mnie zastanawia. Te modele różnią się, poza malowaniami, właściwie tylko kabinami. Czy na przestrzeni lat, nic nie zmieniło się w zabudowie śmieciarek? Czy zabudowa z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku jest taka sama jak z lat obecnych? Bo na modelach to ja jakoś nie widzę różnicy

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Modele bardzo ciekawe i robią wrażenie. Ja na śmieciarkach się nie znam, ale jedno mnie zastanawia. Te modele różnią się, poza malowaniami, właściwie tylko kabinami. Czy na przestrzeni lat, nic nie zmieniło się w zabudowie śmieciarek? Czy zabudowa z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku jest taka sama jak z lat obecnych? Bo na modelach to ja jakoś nie widzę różnicy
O zabudowach można powiedzieć że się nie zmieniły, pierwszym modelem byl MAN F8 produkowany w latach 80-tych bodajże w 86 albo 87 roku, ale nie wiem dokładnie i do dnia dzisiejszego produkowana w niezmienionym kształcie , jedyna zmiana to brak w najnowszych modelach rury wydechowej.

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzisiaj chciałbym przedstawić pare moich Mercedesów Econic od Wikinga, wtym dwa modele firmy AHA, jak dla mnie jest to narazie najfajniejsze malowanie śmieciarki jaki Wiking wypuścił na rynek, miłego oglądania(y)

Wiking - Mercedes Econic (Aha) wariant 1
DSCF1240.JPG

Wiking - Mercedes Econic (Aha) wariant 2
DSCF1243.JPG

Wiking - Mercedes Econic (EDG Dortmund)
DSCF1238.JPG

Wiking - Mercedes Econic (Koch)
DSCF1254.JPG

Wiking - Mercedes Econic (IAA 2000)
DSCF1255.JPG

Wiking - Mercedes Econic
DSCF1259.JPG

DSCF1245.JPG
DSCF1260.JPG

Załączniki

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.126 108 2
Econic to jeden z lepszych modeli ciężarowych Wikinga ale przyznam się że nie wiedziałem że, tyle malowań było, ja mam skromnego białasa.(y)

Lec Go (Bartek)

Znany użytkownik
Reakcje
11.369 67 1
Na forum chyba jakaś zmowa panuję , takie same modele pokazują :p Świetne są te śmieciary od wikinga , a z tej prezentacji AHA najlepsze . Bardzo fajnie wyglądają te bąbelki na końcach .

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.692 387 20
O zabudowach można powiedzieć że się nie zmieniły, pierwszym modelem byl MAN F8 produkowany w latach 80-tych bodajże w 86 albo 87 roku, ale nie wiem dokładnie i do dnia dzisiejszego produkowana w niezmienionym kształcie , jedyna zmiana to brak w najnowszych modelach rury wydechowej.
Wydaje mi się, że starszym od F8 jest Mercedes NG, on był produkowany już w latach siedemdziesiątych (od 1973 r.) i tu zabudowa jest taka sama jak w najnowszym Actrosie, a to już przecież 40 lat.

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wydaje mi się, że starszym od F8 jest Mercedes NG, on był produkowany już w latach siedemdziesiątych (od 1973 r.) i tu zabudowa jest taka sama jak w najnowszym Actrosie, a to już przecież 40 lat.
Kiedyś czytałem zmianke w internecie i była tam mowa o F8, MAN F8 jest w produkcji u Herpy od 1967 a Mercedes NG od 1973 ok ale mniejsza oto który był pierwszy racja jest taka jak dobrze zauwarzyłes troche juz Herpa używa taką samą zabudowe, widać idą sobie na łatwizne w produkcji.

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziś przedstawiam moje dwa Econici BSR (Berliner Stadtreinigung)

Wiking - Mercedes Econic (BSR) wariant 1
DSCF1276.JPG

Wiking - Mercedes Econic (BSR) wariant 2
DSCF1277.JPG
DSCF1280.JPG

OP
OP
hajda

hajda

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0