• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Kombinat górniczo-hutniczy Kempol

Sebastian.W

Aktywny użytkownik
Reakcje
96 0 0
Wiem, jednak jako mieszkaniec Krakowa, gdzie kiedyś z okna mojego domu widać było panoramę całego kombinatu i kominy 10 pieców martenowskich Huty Lenina, musiałem zapytać;). Przy martenach pracował mój sąsiad a mój dziadek na wielkim piecu nr 3 dlatego podziwiam ten temat:).

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.158 26 1
Wiem, jednak jako mieszkaniec Krakowa, gdzie kiedyś z okna mojego domu widać było panoramę całego kombinatu i kominy 10 pieców martenowskich Huty Lenina, musiałem zapytać;). Przy martenach pracował mój sąsiad a mój dziadek na wielkim piecu nr 3 dlatego podziwiam ten temat:).
Jako student, dorabiałem z kumplem w końcu lata 70-tych, w weekendy jesienno-zimowe na "martenie" w hucie Łabędy. Miał wyjątkowe rozwiązanie, którym było rozsuwane sklepienie. Za cztery weekendy w miesiącu zarabialiśmy trzykrotnie więcej, niż inżynier na stażu (wg państwowych stawek), a pan dziekan dziwił sie, dla czego ociągamy sie z obroną prac dyplomowych.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.584 558 30
Wygląda to rewelacyjnie. Gdyby nie brak śrub stopowych wewnątrz toru (nie może ich być, bo nienaturalnie wysokie obrzeża modelowych kół mogłyby o nie zawadzać), to trudno byłoby odróżnić od prawdziwego toru.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.978 130 86
Wikol do scalenia szutru już jest démodé. Mistrz Lewiński poleca klej/lakier (matowy) do decoupage:

20240403_222840.jpg

Źródło: Youtube/PMMHO (Balastowanie toru min.13.32, 2023).

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.672 19 9
Wikol do scalenia szutru już jest démodé. Mistrz Lewiński poleca klej/lakier (matowy) do decoupage..
Ten Mod Ponge to jakiś wodny klej akrylowy.
Ja dla odmiany na swoich modułach TT używałem bardzo mocno rozcieńczonego kleju polimerowago. Doskonale zwilża, trzyma jak diabli, i nie powoduje efektu zlepiania się ziaren, co ma miejsce w przypadku klejów wodnych (trzeba dodawać "Ludwika"). W przypadku TT było to bardzo istotne, bo ziarenka tłucznia są dużo mniejsze niż w H0.
Wikolu nigdy w życiu nie użyłem do klejenia tłucznia, m.in. z powodów, o których mówił pan Leszek - Wikol czasem bieleje i lubi zlepiać małe ziarna.

Ostatnio edytowane: