• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolekcja Pocztówek Kolejowych - polskie parowozy

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
Witam.
Ostatnio zamieściłem kilka zdjęć w tematach związanych z prawdziwą koleją i po krótkiej dyskusji zostałem namówiony by utworzyć wątek prezentujący moją kolekcję pocztówek kolejowych. Dla celów prezentacyjnych podzielę ją na kilka części - początkowo - polskie parowozy, polski inny tabor kolejowy , dworce i infrastruktura kolejowa. Być może pojawią się dalsze watki np. kolejki wąskotorowe , karki pocztowe i koperty z motywami kolejowymi / datownikami kolejowymi.
Będę się starał zamieszczać po kilka pocztówek w każdym temacie co tydzień, a i tak wystarczy na kilka lat.
Jestem posiadaczem wszystkich prezentowanych walorów. Jeśli to tylko możliwe, będę podawał wydawcę i autora zdjęcia - jeśli tego nie zrobię, a ktoś zna autora, lub nawet nim jest proszę o informację. Pocztówki zamieszczam wyłącznie w celach prezentacyjnych.
Zapraszam do komentarzy i wzbogacania mojej wiedzy o prezentowanych budynkach czy jednostkach taboru. Proszę również o sugestie co można zmienić w opisach lub innych częsciach mojej prezentacji.
Miłego oglądania.
Remi

OP
OP
morgg8

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
Ta sama lokomotywa, czyli Ok22-3 w innym ujęciu. Lokomotywa różni się od tych wykonanych w Chrzanowie już na pierwszy rzut oka. Wydawcą jest Johannes Leonhardt z Drezna. Rok wydania nieznany, ale przypuszczam, że rok 1923-24 jest najbardziej prawdopodobny. Pocztówka bez obiegu pocztowego.

Załączniki

OP
OP
morgg8

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
Polska pocztówka reklamowa prezentująca Ok22-167 lub 157. Wydawcą jest Pierwsza Fabryka Lokomotyw w Chrzanowie . Rok wydania nieznany, ale te konkretne numery zostały zbudowane w 1933 (167) lub 1932 (157), więc rok wydania pewnie zbliżony. Pocztówka bez obiegu pocztowego.

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.809 525 30
Bardzo ciekawie się zapowiada. Mam jednak prośbę do kolegi @morgg8, aby zamieszczał więcej pocztówek w jednym wpisie (można wstawić bodajże do 12 zdjęć w jednym poście), a nie robił kilka wpisów jeden po drugim. No prosimy o większe tempo, bo możemy nie doczekać końca. ;)

I przy okazji: co to znaczy, że pocztówka jest "bez obiegu pocztowego"? Czy chodzi o to, że nie była sprzedawana, czy egzemplarz, posiadany przez kolegę nie był nigdy przesyłany pocztą jaki samodzielna karta (nie ma naklejonego znaczka, nie ma stempla pocztowego).

OP
OP
morgg8

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
Dalszy ciąg pocztówek z Ok22 - na wszystkich ten sam parowóz Ok22-31.
Pierwsza kartka francuska prezentująca lokomotywę w czasie parady w Wolsztynie 28 kwietnia 2007 roku. Fotografia Guillaume Pourageaux. Wydawcą jest Optique Sociale.
Na drugiej znajduje się na szlaku Grodzisk Wlkp - Wolsztyn. Zdjęcie Dariusza Gulowatego. Wydawcą jest PKP S.A. Zakład Przewozów Pasażerskich Poznań. Rok wydania prawdopodobnie 2001.
Trzecia - niemiecka. Ok22 na terenie wolsztyńskiej szopy 14 maja 1992. Z opisu na odwrocie wynika błędnie, ze została wyprodukowana przez Hanomag w 1929 roku. Zdjęcie wykonane przez Williama Taskera. Wydawca Eisenbahnbildverlag "Der Bahnladen" schleissheimer z Monachium.
Czwarta jest w dziwnym formacie 14x8 cm ( nie jest obcinana). Prezentuje Ok22-31 - i tutaj proszę o pomoc w ustaleniu miejsca wykonania zdjęcia i być może fotografa, który podobnie jak wydawca pozostaje dla mnie zagadką.
Kartki bez obiegu pocztowego.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
morgg8

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
Dla odmiany Ok1
Na pierwszej Ok1-359 z pociągiem specjalnym do Skwierzyny, sfotografowany w okolicach Nojewa 4 kwietnia 2004 roku przez Ryszarda Smulkowskiego. Wydawca to KMB Druk z Obornik we współpracy z Nadwarciańską Koleją Drezynową.
Na drugiej pocztówce pochodzenia niemieckiego, widoczna jest Ok1-296 (38 2425) na stacji w Żninie 10 czerwca 1979 roku. Wydanie Sammlung Wenzel z Koblencji.
Trzecia przentuje przedwojenną Ok1-205 . Wydawca F.Moore's Railway Photographs z Londynu
Wszystkie kartki nie zostały nigdy wysłane.

Załączniki

OP
OP
morgg8

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
Dziś Pt31
1 - Pt31-64 sfotografowana przez J.Szeligę. Wydała Krajowa Agencja Wydawnicza w 1984 roku we współpracy z MK w Warszawie.
2 - Ta sama lokomotywa na terenie skansenu w Chabówce. Fotografia Andrzeja Bożka, a wydawcą jest Krakowski Klub Modelarzy Kolejowych.
3 i 4 - Pocztówka reklamowa Pierwszej Fabryki Lokomotyw w Chrzanowie. Pierwsza z napisami w języku francuskim, druga polskim.
5 - Parowóz oznaczony jako 39 1007p (czy to późniejszy 19 107 ?) w służbie niemieckiej - wydawca nieznany, być może zdjęcie archiwalne wydane na papierze pocztówkowym
6 - Parowóz 19 123 w służbie niemieckiej. Z tyłu stempel Deutsches Lokomotivbild Archiv, Berlin bei der Filmstelle des Reichsverkehrsministerums. Autor Hermann Maey - dopisek ołówkiem Bw Posen.

Załączniki

OP
OP
morgg8

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
1 - Parowóz Pm2-18 na stacji w Nieszawie 23.09.1976 - foto. Manfred Bitzner. Pocztówka współczesna wydana przez Luxtorpeda Ekspres.pl
2 - Parowóz Ot1 - pocztówka podpisana na odwrocie "Na słońce, po zdrowie do Szklarskiej Poręby !". Fotograf J. Korpal. Wydawca Biuro Wydawnicze RUCH.
Jeżeli ktoś rozpoznaje wykorzystaną fotografię i może podac szczególy dotyczące miejsca wykonania zdjęcia, numeru lokomotywy, bardzo proszę o wpis.
3. Parowóz Pm3-3 na terenie Muzeum Kolejnictwa w Warszawie. Fot. Jerzy Szeliga. Wydawca MK Warszawa.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.809 525 30
O ile dobrze rozpoznaję to również Pm2
Moim zdaniem nie jest to Pm2, lecz Ot1. Te parowozy z daleka można rozpoznać tylko po układzie osi: Ot1 miał układ 1-4-1 i taki chyba jest na tym zdjęciu. Dodatkowym, choć słabszym argumentem, jest to, że Pm2 raczej nie zapuszczały się w góry.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.809 525 30
Niestety, nie znam aż tak dobrze tamtych stron, żeby rozpoznać konkretne miejsce. Widzę tylko słupek hektometrowy z liczbą 29,3 km, więc jest to pewnie któraś z lokalnych linii, odchodzących do leżących w górach miejscowości.

Na powiększonym i rozjaśnionym zdjęciu parowozu zaznaczyłem, jak mi się wydaje, osie wiązane (na czerwono) i toczne (na zielono).

img049a.jpg

OP
OP
morgg8

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
Dziś Ty23
1 - Ty23 na terenie PeWuKi w Poznaniu - wystawa Ministerstwa Komunikacji. Wydawca Polonia Kraków, najprawdopodobniej 1929.
2 - Liczne egzemplarze Ty23 - naliczyłem 8 + kocioł dla dziewiątej na terenie Pierwsze Fabryki Lokomotyw w Chrzanowie. Fotografia St. Łojek. Wydawcą jest Kazimierz Zarębski z Chrzanowa. Wysłana z Zerzydowic do Lwowa 15 czerca 1932 roku.
3,4,5 - Prezentują ten sam egzemplarz Ty23-16. Pierwsza wydana przez F.Fleury z Paryża, druga jest kartką reklamową fabryki Cockerill, trzecia wydana przez H.M.P przy Rue de Tournon, Paris (niestety nie potrafię zidentyfikować skrótu H.M.P). Autorstwo nieznane, ale z pewnością jest to jedo ujęcie.
6 i 7 - Ty23 o nieznanym numerze - to samo zdjęcie w sepii oraz czarno-białe. Wydawcą jest Johannes Leonhardt z Drezna. Na czarno białej jest opis prezentowanej lokomotywy jako egzemplarza zbudowanego w berlińskim Schwartzkopffie - nr niestety nie został umieszczony na lokomotywie.
8 - Ty23-3. Wydana przez The Locomotive Publishers Co. Ltd. London, F.Moore Railway Photographs. Rok wydania nieznany.
9 - Pocztówka, niepocztówka. Zdjęcie wydane na papierze pocztówkowym prezentujące trofiejną Ty23-178 Lwowskiej Drogi Żelaznej (Lwowskich Dróg Żelaznych ?). Fotograf i wydawca nieznany. Może to być jednak pocztówka gdyż widziałem jeszcze kilka egzemplarzy.
10 - Pocztówka współczesna - Ty23-61 z tendrem 22D23-262 . Opis: Parowóz Ty23-61 - Jedna z niewielu czynnych w 1980 roku maszyn tej serii, Kopalnia Węgla Kamiennego "Ziemowit" (zdjęcie ze zbiorów Muzeum Kolejnictwa w Warszawie). Fotografia Jerzego Szeligi, wydała Krajowa Agencja Wydawnicza w roku 1983.
11 - Ty23-104 na fotografii Andzreja Bożka, ze zbioru skansenu w Chabówce. Wydał Krakowski Klub Modelarzy Kolejowych.

Załączniki

OP
OP
morgg8

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
1 i 2 - Dwa parowozy Tr12 na próbie obciążeniowej mostu. Zeskanowałem również drugą stronę pocztówki gdzie jest coś napisane - być może ktoś da radą odczytać. Wydawca i autor dla mnie nieznany. Wydaje mi się jednak, że na forum podobne zdjęcia były już publikowane.
3 - Parowóz Pn12 - 10? z tendrem 21D11-15. Brak wydawcy i stojący pobok parowozu kolejarze sugerują, że jest tzw. pocztówka prywatna, zdjęcie wydane na papierze pocztówkowym - czasem były wysyłane.

Załączniki

OP
OP
morgg8

morgg8

Znany użytkownik
Reakcje
956 0 0
Pm36 - część 1
1 - Pocztówka francuska prezentująca Pm36-1. Wydana przez H.M.P z Paryża.
2 - Pm36-2 na fotografii Macieja Panasiewicza na terenie Wolszyńskiej szopy. Wydana przez Wydawnictwo Strzecha dla Krakowskiego Klubu Modelarzy Kolejowych.
3 - Pocztówka reklamowa TurKolu prezentująca Pm36-2 w fotografii Artura Wieczorka. Wydawca nieznany - TurKol ? Wolszyn Experience ?
4 - Pm36-2 z pociągiem turystycznym. Rok 1995, fotografował Jerzy Szeliga dla Muzeum Kolejnictwa, które jest wydawcą.
5 - Pm36-2 z pociągiem turystycznym na szlaku Leszno Jarocin (czy ktoś zna dokładniejszą lokalizację). Fotografował D. Gulowaty. Wydawca Dyrekcja Przewozów Pazażerskich PKP. Druk "Stach" ze Zbąszynia.
6 - Pm36-2 na fotografii Artura Skorupińskiego w Wolsztynie. Wydawca - Wydawnictwo Fortes - Artur Skorupiński, Wolsztyn.

Załączniki

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.809 525 30
4 - Pm36-2 z pociągiem turystycznym. Rok 1995, fotografował Jerzy Szeliga dla Muzeum Kolejnictwa, które jest wydawcą.
Moim zdaniem nie jest to pociąg turystyczny, a rozkładowy pociąg pospieszny relacji W-wa Wschodnia - Łódź Fabryczna, który w niedzielę 18 czerwca 1995 roku, w ramach obchodów 150-lecia Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej był od W-wy Zachodniej do Łodzi i z powrotem prowadzony parowozem Pm36-2. Nie jestem w stanie rozpoznać miejsca zrobienia zdjęcia, ale z pewnością jest to między Warszawą a Grodziskiem Maz., na 4-torowym odcinku linii katowickiej.