• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Kolekcja Igora

OP
OP
IgorS

IgorS

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 2 0
Po krótkiej przerwie, grający dotychczas rolę tła Mercedes-Benz SK doczekał sie naczepy, tak więc pora na krótką prezentację. Ciągnik to popularny SK ostatniej generacji, dokładnie ten co na zdjęciu poniżej po prawej stronie. Tak jak w przypadku poprzedniej prezentacji Renault Magnum AE niestety zdjęcie z naczepą się nie zachowało - ich było kilka, i mimo że najczęściej tata miał zapiętą zwykłą plandekę, to postanowiłem że model dostanie jedyną w swoim rodzaju napojówkę, która wówczas jeździła ma ogół z innym ciągnikiem, choć zdarzyło się, że tata jechał z nią w trasę. Na zdjęciu po lewej stronie kadr z Inwazji mocy czyli imprezy organizowanej przez RMF FM i kilka ciężarówek z firmy gdzie wówczas jeździł tata.

4202.jpg

#1. Mercedes-Benz SK II 1838 z naczepą napojową - Centrum-Trans-Spedition / Okocim (Herpa/MM Models/IgorS)
sk1.jpg

grupa8.jpg

grupa10.jpg

grupa9.jpg

Zapraszam do komentowania ;-).

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.800 387 20
Piękny ten SK-acz. Powaliłeś mnie na kolana wykonaniem. Bardzo podoba mi się taki zestaw. Jest zazdrość, tym bardziej, że to unikat... ;)

OP
OP
IgorS

IgorS

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 2 0
Mistrzostwo. Dokładnie i czysto wykonana miniaturka. Do tego SK w białej kabinie z pasami. Naczepa zostaje bez agregatu? Gratuluję.
Tak, bez agregatu. Taka naczepa to izoterma, z bokami otwieranymi "na pół", coś jak tutaj:
08_035_Trinks_Sattelauflieger_Lack_Krombacher_19092012_E1_INT.jpg
Do jej zbudowania Michał wykorzystał dwie zabudowy z solówki i przyczepy, bo takiej naczepy Herpa nie wypuszczała nigdy.

piter_wxc

Znany użytkownik
Reakcje
68 0 0
Bardzo ładnie wykonany model z historią. A ta naczepa to coś chyba pomiędzy tą z górnej foty, a tym "Krombacherem" - bo tam burty nie otwierają się na pół tylko dolna część jest węższa, inaczej chyba zawadziła by o "glebę". Czy się mylę? Czasami widuję naczepę Żywca, ale ona jest niższa i pokraczna....lecz nie mam pojęcia czy ma takie burty.

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Świetne zestawienie i bądź co bądź dość egzotyczna konfiguracja. Miło obejrzeć klasykę transportową jaką jest SK, ale w naszych krajowych barwach. Ogólnie temat polskiego transportu z lat 90 jest bardzo ciekawy i można na jego podstawie stworzyć pełno świetnych modeli. (y)

OP
OP
IgorS

IgorS

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 2 0
A ta naczepa to coś chyba pomiędzy tą z górnej foty, a tym "Krombacherem" - bo tam burty nie otwierają się na pół tylko dolna część jest węższa, inaczej chyba zawadziła by o "glebę". Czy się mylę? Czasami widuję naczepę Żywca, ale ona jest niższa i pokraczna....lecz nie mam pojęcia czy ma takie burty.
Są różne naczepy, my z Michałem wykorzystaliśmy forme Herpy bez przerabiania wysokości bo za dużo byłoby z tym roboty a efekt ciężki do przewidzenia. Ale poniekąd masz racje, jedni producenci dolną burtę robią niższą, szczególnie gdy naczepa jest nisko zawieszona, jednak występują i takie, w których dolna burta jest kilka centrymetrów nad ziemią po otwarciu.

Kuźwa Igor modele jak z laboratorium, pięknie i czysto wykonane. A może Ty je faktycznie z próbówek gdzieś tam robisz :LOL:, naprawdę szacuneczek (y).
Ja tylko czuwam nad projektem kalkomanii, dobraniem odpowiedniego modelu i nad kilkoma prostszymi zabiegami jak np. szlifowanie zabudowy by nie było widać łączenia dwóch kontenerów. Ale kalkomanie kleił jak zawsze niezawodny Michał.

Dzięki wszystkim za pozytywne opinie.

OP
OP
IgorS

IgorS

Aktywny użytkownik
Reakcje
175 2 0
Dzisiaj po krótkiej przerwie mam przyjemność zaprezentować kolejny model w mojej kolekcji, wyrywający się z dotychczasowego schematu że mam w kolekcji tylko modele ciężarówek jakimi jeździł mój tata. Ten konkretny model to miniaturka jednego z Jelczów PKS'u Rzeszów, będąca inspiracją do stworzenia "prawdziwych" kalkomanii dla produkcji Piotra66 i MM Models. Póki co zostaje jako sam ciągnik, ale z pewnością kiedyś doczeka się naczepy. Na zdjęciach występuje razem ze standardową naczepą Herpy oraz z Mercedesem SK, który w tamtych czasach często występował razem z Jelczami - PKS Rzeszów posiadał właśnie takie SK oraz Jelcze 423 na początku XX wieku.

2a-czerwony-pks-rzeszow.jpg
#A. Jelcz 423 - PKS Rzeszów (Piotr66/MM Models/IgorS)

jelcz1.jpg

jelcz3.jpg

jelcz2.jpg

jelcz4.jpg

Zapraszam do komentowania ;-).