• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

koland

Aktywny użytkownik
Reakcje
496 1 0
Super sprawa dziś miałem przyjemność przejechania się bipą pędzącą z Helu do Chojnic, dodatkowo w składzie Bohun, na którego brakło baterii w aparacie. Fajnie buja na górze.
Jeździ jeszcze jedna Bipa na odcinku Hel-Gdynia Główna-Hel więc będzie kolejna okazja pojechania tym pięknym składem:)
Mam nadzieję, że PR Gdynia utrzymają te składy na następne sezony, a Bipy nie trafią na żyletki, a jeśli już to tylko do muzeum.
Z drugiej strony, wielka szkoda, że kolej nie wykorzystuje swojej historii, podpiąć do tego parowóz i puścić na jednym obiegu, nawet droższe bilety nie odpędziłyby turystów z dziećmi tylko do przejażdżki. Ale o czym ja marzę nie stać ich nawet na ustawienie biletomatów na stacjach lini helskiej, mimo że wielu podróżnych nie jest w stanie kupić biletu w kasie bo takie kolejki w kasach...
DSC03762.JPG
DSC03763.JPG
DSC03764.JPG

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
Po prostu musiałem się przejechać prawdziwym pociągiem i dziś w nocy pojechałem na półwysep TLK Gemini relacji Rzeszów-Hel, kursującym przez Bory Tucholskie, Bąk, Kościerzynę.
Drugą kwestią było zobaczenie stanu linii po modernizacji. Linia wg. mnie zyskała tylko na prędkości, klimat straciła bezpowrotnie- mam tu na myśli stacje z tymi wysokimi peronami.
Zupełnie inny temat, to składy: pociągi TLK się sfilcowały, normalne pociągi PR, to dwie pary czterowagonowych piętrusów+1 bohun prowadzone SM/SU42. Reszta to autobusy szynowe+wagon 120A. Dzisiaj skupiłem się na odcinku Chałupy-Jastarnia, który sobie przespacerowałem.;) Wróciłem męczony, ale akumulator się podładował.
hel2.jpg hel3.jpg hel4.jpg hel5.jpg hel6.jpg hel8.jpg hel9.jpg hel11.jpg

Załączniki

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Po prostu musiałem się przejechać prawdziwym pociągiem i dziś w nocy pojechałem na półwysep TLK Gemini relacji Rzeszów-Hel, kursującym przez Bory Tucholskie, Bąk, Kościerzynę.
Drugą kwestią było zobaczenie stanu linii po modernizacji. Linia wg. mnie zyskała tylko na prędkości, klimat straciła bezpowrotnie- mam tu na myśli stacje z tymi wysokimi peronami.
Zupełnie inny temat, to składy: pociągi TLK się sfilcowały, normalne pociągi PR, to dwie pary czterowagonowych piętrusów+1 bohun prowadzone SM/SU42. Reszta to autobusy szynowe+wagon 120A. Dzisiaj skupiłem się na odcinku Chałupy-Jastarnia, który sobie przespacerowałem.;) Wróciłem męczony, ale akumulator się podładował.
Zobacz załącznik 410706 Zobacz załącznik 410707 Zobacz załącznik 410708 Zobacz załącznik 410709 Zobacz załącznik 410710 Zobacz załącznik 410712 Zobacz załącznik 410713 Zobacz załącznik 410714
Czwarte zdjęcie cyknąłeś Zbyszku z ławeczki na której uwielbiam przesiadywać.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Władysławowo, przejście przez tory koło portu (03/08/2016)
007.JPG

Kuźnica , okolice biura informacji turystycznej ( 29/08/2016)
042.JPG

i chwila odpoczynku z familią przed dalszym etapem w stronę Jastarni :)
040.JPG

Ostatnio edytowane:

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.416 9 0
Taki sobie woskowy składzik stoi samotnie przy budynkach dawnej bazy Marynarki Wojennej na Helu. Dżwig EDK i dwa przekonstruowane (chyba) wagony. Wydaje że jeden z nich to ex Gags ???. Na końcu tej małej "sesji" malowniczy i klimatyczny splot torów helskiej wąskotorówki z torami bocznicy normalnotorowej. :)

IMG_0145.JPG
IMG_0153.JPG
IMG_0154.JPG
DSC_0283.JPG

[DOUBLEPOST=1471432262,1471431918][/DOUBLEPOST]
Taki sobie woskowy składzik stoi samotnie przy budynkach dawnej bazy Marynarki Wojennej na Helu. Dżwig EDK i dwa przekonstruowane (chyba) wagony. Wydaje że jeden z nich to ex Gags ???. Na końcu tej małej "sesji" malowniczy i klimatyczny splot torów helskiej wąskotorówki z torami bocznicy normalnotorowej. :)

IMG_0145.JPG
IMG_0153.JPG
IMG_0154.JPG
DSC_0283.JPG
IMG_0155.JPG

Załączniki

koland

Aktywny użytkownik
Reakcje
496 1 0
Zgadza się deszczowo na półwyspie helskim w środę:-(. Jak kolega pokazał i jak zauważyłem od wczoraj (kurs popołudniowy) zamiast bipy skład Gdynia-Hel Gdynia składał się z 3 bohunów, również dzisiaj w porannym obiegu

DSC03804.JPG
DSC03805.JPG

Natomiast po południu wróciła Bipa, rocznik 1973, 43 lata na służbie...

DSC03860.JPG

DSC03858.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.991 531 30
A to jest dyskusyjne. Spotkałem różne definicje splotu, według jednych to jest rzeczywiście splot, według innych to jest tor trzy-szynowy, a splot jest tylko wtedy, gdy są niezależne szyny splecione tak, że nie da się jednocześnie jechać dwoma pojazdami po dwóch torach. Ja skłaniam się do tej drugiej definicji. Przy czym w splocie oba tory mogą być tej samej lub różnej szerokości. Sploty dwóch torów tej samej szerokości spotyka się na sieciach tramwajowych, gdy dwa tory muszą się przecisnąć przez wąskie miejsce na ulicy - w takich sytuacjach czasami stosuje się odcinek jednotorowy z normalnymi rozjazdami, a czasami właśnie splot.