• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.496 58 3
Na tejże pogawędce rozdawali taki artykuł w który w końcu ktoś stwierdził że PR nie mają taboru. Jest także kilka innych ciekawych rozwiązań zachęcam do lektury.
Elektryfikacja 213 - 1.jpg
Elektryfikacja 213 - 2.jpg
Elektryfikacja 213 - 3.jpg
Elektryfikacja 213 - 4.jpg
Elektryfikacja 213 - 5.jpg

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Muzeum Kolei Helskich znajdujące się tuż przy Muzeum Obrony Wybrzeża. Godne polecenia obiekty historyczne.
[DOUBLEPOST=1467284138,1467282847][/DOUBLEPOST]I jeszcze Czech Okularnik (Brejlovec) na czele pociągu w Juracie, w drodze do Helu.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Pesa na s-sce przed Jastarnią. 21.07.2015 r.
[DOUBLEPOST=1467485227][/DOUBLEPOST]I w Jastarni.
[DOUBLEPOST=1467486232,1467485152][/DOUBLEPOST]Tak w ogóle, to linia helska ma swoje memuary w serialu "Jan Serce". Jest piękna scena z SM42 i ryflakami w okolicach Władka lub Kuźnicy, jak Janek z żoną Piotra jadą nad morze. Nie mówiąc już o filmie "Pociąg" Kawalerowicza z p. Leonem Niemczykiem w roli głównej. Lucyna Winnicka też odbiła swoje piętno filmowe. Pana Leona spotkałem kiedyś w pociągu relacji Łódź Fabryczna-Warszawa. Uścisnął mi dłoń i pogawędziliśmy o starej dobrej kolei i filmie "Pociąg". Niezapomniane spotkanie.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.496 58 3
A teraz zdjęcie z książki pt: "W cieniu puckich hydroplanów"
Zdjęcie podobno wykonane na lk 213 koło Puckawg opisu pod fotografią ale jak dla mnie to niezbyt pasuje do mostu narz. Płutnicy. Ten zakręt też ni pasuje do miejsca ponieważ jest tam prosto. Czy możliwe jest że kiedyś jakiśkolejowy most koło Pucka przebiegał po jakimś kanale melioracyjnym? Bo taki przepust jest obecnie przy yl. 10 lutego przed torami wjeżdżając do pucka od strony macdonalada
MDlot Puck20160704.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.496 58 3
Zdjęcie lotnicze obecnie
Cienka linia żółta to obręb lotniska
Niebieska linia przerywana to dawna bocznica do portu
Na czerwono zaznaczyłem koszary
Przerywana żółta to istniejąca Lk 213

Lotnisko Puck 3.JPG

Jak kolega Jarząbek słusznie zauważył po analizie zdjęć lotniczych to mogło być zdjęcie wykonane na bocznicy do portu zaraz przy lotnisku
Lotnisko Puck rysowanka.JPG
Lotnisko Puck 2 rysowany.JPG

Lotnisko Puck.jpg
Lotnisko Puck 2.jpg

[DOUBLEPOST=1467747918,1467747558][/DOUBLEPOST]Niebieską linia zaznaczyłem rów melioracyjny który istnieje do dziś (pewnie wtedy był dużo większy i bardziej drożny)
Na żółto zaznaczyłem miejsce w którym mogło być zrobione zdjęcie?

Miejsce.JPG

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
Oj, a myślę, że łuk jest w odwrotną stroną niż na zdjęciu. Przypuszczałem, że to może "lewa" odbitka ale ... kieszonki w mundurach są na prawidłowej stronie.
W opisie jest, że to na linii Puck-Hel.
A co powiesz na coś takiego - zobacz nawet brzózki pasują. ;)

Puck.jpg