• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Byłem i wróciłem. Chciałbym zostać dłużej, bo półwysep jest dla mnie absolutnie magicznym miejscem. Ne zamieszczam kolejnych zdjęć szynobusów, Nurków i peronów, bo koledzy zrobili to już wcześniej i bym się tylko powtarzał. Mogę tylko powiedzieć, że Nurek ma fajny gang silnika, a jazda szynobusem po zmroku przez las przypomina jazdę warszawskim metrem (tylko diesel ładniej brzmi;)). W trakcie jednej z wycieczek, po dojeździe do Jastarni szliśmy z Młodym obejrzeć przedwojenne bunkry gdy raptem natrafiliśmy na reklamę lotów widokowych.... No i skończyło się na tym, że mocno nadszarpnęliśmy wakacyjny budżet, ale było naprawdę warto:D Dla kogoś kto ma hopla na punkcie tego miejsca:love: jest to nie lada gratka móc obejrzeć je z tej perspektywy. Zamieszczam kilka fotek i życzę miłego oglądania:)
P1090985.JPG
P1090986.JPG
P1090988.JPG
P1090997.JPG
P1100005.JPG
P1100017.JPG
P1100018.JPG
P1100027.JPG
P1100029.JPG
P1100030.JPG

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Danielu, sęk w tym, że te cholerne tory widać tylko gdy jesteś idealnie w ich osi i to naprawdę przez krótką chwilę. Zwróć uwagę, że na pierwszym zdjęciu widać je jak na dłoni, a sekundę później (drugie zdjęcie) są już właściwie niewidoczne. Możesz się ich domyślić tylko na podstawie obserwacji regularnej linii w koronach drzew. Linii wąskotorowych w ogóle nie widać z powietrza. Przez lata czytając o obronie wybrzeża, zastanawiałem się dlaczego Niemcy nie byli w stanie dokładnie rozpoznać położenia obiektów wojskowych, linii dróg i torów, mimo bardzo intensywnych działań powietrznych. Ale przy tak gęstej pokrywie drzew i naprawdę pomysłowych technikach kamuflażowych jakie stosowali nasi dziadowie, przeciwnik nie miał lekko. Myśmy lecieli Cesną, która miała stosunkowo małą prędkość przelotową, a Niemieckie samoloty rozpoznawcze, czy Sztukasy latały dużo szybciej
Ale największym zaskoczeniem była dla mnie niesamowita roślinność w wodach Zatoki, którą widać dopiero z lotu ptaka. Te łachy i "lasy" podmorskie wyglądają obłędnie:love:

Ostatnio edytowane:

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Lato minęło ostatni Nurek z Jantarem wjeżdża do Kuźnicy

P8310028.JPG
P8310029.JPG
P8310030.JPG
P8310031.JPG
P8310032.JPG
P8310034.JPG

I tak po lecie troszkę ten sezon na linii 213 podsumuję co przez te dwa miesiące zauważyłem:
1. W tym czasie na Hel przejechało przynajmniej o ile się nie mylę 5 pociągów widmo spowodowane bardzo dużą ilością pasażerów opuszczających Półwysep
2. Doliczyłem się około 10 przejazdów samych lokomotyw 1x Nurek , 1 x turbostonka, oraz pozostałe stonka Intercity na przemian z PR i Newagiem
3. 1 raz TLK Wydmy ciągnęła turbostonka z kabina maszynisty po środku.
4. Kolejki po bilety nawet w Jastarni wychodziły daleko za poczekalnie
5. No cóż nie udało mi się z braku czasu dokładniej obfotografować tabor ale koledzy którzy byli na półwyspie sporo zdjęć wykonali i zamieścili na forum.
6. Będąc na kilku stacjach zauważyłem jeden duży błąd nie uwzględniony w modernizacji linii a mianowicie NIE ZOSTAŁY WYKONANE NOWE MEGAFONY NA NOWYCH PERONACH I UŻYWANE SA TYLKO TE STARE MEGAFONY KTÓRE POZOSTAŁY NIEWZRUSZONE W STARYCH MIEJSCACH NA DAWNYCH PERONACH. Co powoduje ze stojąc na środku peronu słychać tylko DING DONG

Niedługo rusza ponownie remont linii a dokładniej bocznic w Kuźnicy i Jastarni relacja na pewno będzie(y)

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
No to czekamy na dalszą relację z modernizacji i remontu linii ( pod Twoim czujnym nadzorem) ;) A w przyszłym roku ocenimy i zobaczymy jak wyszło .:)

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Wydaje mi się, że nie było tego zdjęcia portu helskiego. Po lewej, koło kościoła, widać wagony towarowe. Dla porównania dorzucam fotkę teraźniejszą.
hel.jpg
hel1.jpg

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.782 13 0
Jeśli chodzi o tego czarnego kota , a raczej kotkę, zwykle wita pasażerów wyczekując co smaczniejszych kąsków. Przyzwyczajona jest do porannego karmienia przez osoby mieszkające w budynku stacyjnym w Kuznicy Helskiej. Po za tym, kotka zamieszkuje mały budyneczek wczasowy za betonowym ogrodzeniem przy torze pierwszym. Lubi także chipsy o smaku prażonej cebulki, oraz myszy.....:)