• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
Można by było co niektóre (jak tego 4AM czy te 3-osiowce) wyprowadzić stamtąd i przechować w bezpieczniejszym miejscu, a potem może wyremontować... A tak nic nie będzie :(

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Smutne to:cry: Żadnego kawałeczka nie udało ci się uratować?

Jedna oś pojechała od MK Helskich no i jak pisałem wyżej dwa wagony pojadą do Jarocina[DOUBLEPOST=1413141884,1413141531][/DOUBLEPOST]Jeszcze się trochę poszwendałem po wczasach
Resize of PA120042.JPG
Resize of PA120043.JPG
Resize of PA120050.JPG
Resize of PA120051.JPG

Ew 91 ?
Resize of PA120052.JPG
Resize of PA120053.JPG
Resize of PA120054.JPG
Resize of PA120055.JPG
Resize of PA120056.JPG
Resize of PA120057.JPG
Resize of PA120058.JPG
Resize of PA120059.JPG
[DOUBLEPOST=1413142302][/DOUBLEPOST]
Jakie wagony stały w miejscu na ostatnim zdjęciu? Oby nie unikaty różnych typów i pochodzenia :cry:
Zajrzyj na stronę 18 http://forum.modelarstwo.info/threads/kolejowy-półwysep-helski-i-linia-213.11455/page-18

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
Właśnie sprawdziłem wcześniejsze strony. Jeden wagon ze wspomnianych torów trafił do Muzeum, reszta to typowe lubanie, czyli żadna strata. Smutłem trochę ze stanu jednego z wagonów z "trójkąta". W marcu były nawet OK, idealne miejsce na darmowy nocleg, jakby się dobrze w nich zabarykadować. Niestety, w lato z kolegą zastaliśmy konkretną ruinę pełną fekaliów :(

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Wreszcie miasto wzięło się za porządki, nawet na ulicach i przed portem sprzątają stare budy i stragany :), te wagony to była "wizytówka" Helu, całe szczęście że znikają .

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Wreszcie miasto wzięło się za porządki, nawet na ulicach i przed portem sprzątają stare budy i stragany :), te wagony to była "wizytówka" Helu, całe szczęście że znikają .
Jakie miasto PKP sprzedaje wagony bo stoją na terenie AMW które chce działki przygotować pod sprzedaż żeby wybudował tam deweloper kolejne pseudo apartamenty. . Kolejne apartamenty to tylko kolejne pustostany w których ktoś przebywa latem.

Wagony mogły być w inny sposób zagospodarowane

A bajzel to jest teraz jak te wagony rozwalają bo nikt nie pilnuje firmy i ta po sobie nie sprząta jak należy.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Zgadzam się z oboma przedmówcami, a nawet nie zgadzam.
Wagony i cały okoliczny teren to od dawna była ruina i syf.
Sory, ale nie miałbym najmniejszej ochoty zatrzymać się w czymś takim na wakację, nawet za darmo.
To że jest to likwidowane i sprzątane - to już naprawdę najwyższa pora.
Wagony oczywiście że wolałbym żeby były przekazane gdzieś gdzie miałyby szansę na odzyskanie świetności, odrestaurowanie i udostępnienie do zwiedzania - jeżeli tylko byłaby taka możliwość. Niestety z tego co widać, naprawdę nie ma za bardzo takiej możliwości. Organizacje państwowe nie za bardzo sie do tego kwapią, a społeczne nie mają funduszy.
A co do developerów - co mają budować w miejscowości wypoczynkowej? Rafinerie, zakłady chemiczne czy elektrownie atomową?
Jest jeszce możliwość osiedla dla 2000 mieszkańców - to dopoero byłby pustostan.
Swoją drogą nie wiedziałem że wagony były "całoroczne". :confused: i nadal tak nie sądze.

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
Sory, ale nie miałbym najmniejszej ochoty zatrzymać się w czymś takim na wakację, nawet za darmo.
Ja tegoroczne wakacje nad zatoką spędziłem nocując po lasach w prowizorycznym namiocie który zmontowałem z kolegą :D Mógł spaść deszcz, mogła nas zastać burza, mogły nas zjeść sarenki, dziki czy człowiek-małpa. Więc jakby ktoś zaoferowałby nocleg za darmo w tych wagonach to ja bym przyjął z pocałowaniem ręki. Takie warunki dla mnie nie straszne, a zawsze to jakiś dach nad głową, no i kolejowe klimaty :)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Pora na trochę klimatów remontowych linii 213.
Na chwilę obecną Włosi uzupełniają geokratę humusem (foto później)
I podobno ostateczny termin oddania linii 213 do użytkowania oraz rozliczenie projektu ma odbyć się do lipca 2015
Skład wykorzystywany do humusowania skarp
Resize of PA120039.JPG
Resize of PA120041.JPG
Resize of PA120044.JPG
Resize of PA120045.JPG
Resize of PA120047.JPG
Resize of PA120048.JPG
Resize of PA120049.JPG
Resize of PA120060.JPG
Resize of PA120066.JPG
Resize of PA120068.JPG
Resize of PA120069.JPG