• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolejowy półwysep helski i linia 213

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Smutną rzecz dzisiaj wyczaiłem, a mianowicie fakt, że obecnie z Gdyni na Hel jeździ już tylko jedna wagonowa osobówka. Jeszcze parę dni temu były 2 + jedna w relacji Gdynia - Władysławowo. Teraz niestety, został jeden skład wagonowy. Co do składu Gdynia - Władek to nie wiadomo, strona sprzedaży biletów PR pokazuje że wagony, a SEPE że APM czyli szynobus. W przyszłą niedzielę planuję wybrać się na focenie, bo może to być ostatnia okazja.

Ostatnio edytowane:

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Darek nie do końca masz rację :)
TUR z Chojnic grzeje na Hel, a następnie wraca do Gdyni. Następnego dnia jedzie do Władka, i z Władka jako TUR do Chojnic. Są 2 składy, które są tak zobiegowane.

Dlatego owszem, ten do Władka i z Władka powinien iść na wagonach, tyle tylko, że wg SEPE TUR jeździ tylko w relacji Chojnice - Gdynia - Chojnice, tak samo wg rozkładu PLKi, więc teoretycznie mogą zrobić przesiadkę w Gdyni na szynobus, na dzień dzisiejszy SEPE pokazuje właśnie taką przesiadkę.

Czy to Twoje foto jest z dzisiaj?

Ostatnio edytowane:

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Mam do Kolegów pytanie: czy wyeliminowanie wagonów piętrowych i zamiana ich na szynobusy, to wynik małego potoku podróżnych? Jak jest z frekwencją w pociągach na Hel? Słysząc w radiu o gigantycznych korkach na drogach myślałem, że nikt z Trójmiasta nie wsiądzie za kółko tylko albo do kultowego piętrowca albo klimatyzowanego szynobusu (z doczepionym już nie posiadającym klimatyzacji wagonem)?

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.497 58 3
Mam do Kolegów pytanie: czy wyeliminowanie wagonów piętrowych i zamiana ich na szynobusy, to wynik małego potoku podróżnych? Jak jest z frekwencją w pociągach na Hel? Słysząc w radiu o gigantycznych korkach na drogach myślałem, że nikt z Trójmiasta nie wsiądzie za kółko tylko albo do kultowego piętrowca albo klimatyzowanego szynobusu (z doczepionym już nie posiadającym klimatyzacji wagonem)?
Pociągi (jaki by to nie był)napchane pasażerami jak sardynki w puszce, autobusy szynowe latem są za małe (razem z doczepionym wagonem) do transportu ludzi a piętrusy są puszczane do obsługi tylko latem. Moim skromnym zdaniem autobusy szynowe latem to powinny jeździć w zestawieniu dużo większym. Tak było kiedyś dwa szynobusy i wagon (foto z rynku kolejowego). A i tak w godzinach szczytu to był jeszczemały skład.
sa132-007_hel_fot_kb.JPG
[DOUBLEPOST=1408393131][/DOUBLEPOST]
Jak to korki?!?!:eek:
Ja we środę jadę, myślałem że już posezonowy spokój:oops:
Spoko korki już się rozładowały (y)

Ostatnio edytowane:

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Darek nie do końca masz rację :)
TUR z Chojnic grzeje na Hel, a następnie wraca do Gdyni. Następnego dnia jedzie do Władka, i z Władka jako TUR do Chojnic. Są 2 składy, które są tak zobiegowane.

Dlatego owszem, ten do Władka i z Władka powinien iść na wagonach, tyle tylko, że wg SEPE TUR jeździ tylko w relacji Chojnice - Gdynia - Chojnice, tak samo wg rozkładu PLKi, więc teoretycznie mogą zrobić przesiadkę w Gdyni na szynobus, na dzień dzisiejszy SEPE pokazuje właśnie taką przesiadkę.

Czy to Twoje foto jest z dzisiaj?
08 08 2014 :)

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Sprawa pociągu z Władka się wyjaśniła, jak byłem wczoraj na Półwyspie. Otóż skład który jeździł z Gdyni do Władka został wydłużony do Helu i jeździ na szynobusie. Skład z Władka który jechał do Chojnic jako Tur jedzie teraz na szynobusie tylko do Gdyni, a do Chojnic jedzie wagonowy Regio 12:46 z Helu, który po prostu w Gdyni godzinę stoi. A skąd się bierze we Władku szynobus do obsługi kursu Władek - Gdynia skoro kurs do Władka został wydłużony do Helu? Stąd....
przód składu:
DSC07961.jpg

i tył....
DSC07963.jpg

Foty z odcinka Hel - Władysławowo, we Władysławowie szynobus z tą ostatnią Bonanzą został odczepiony i pojechał jako ten kurs z Władka do Gdyni.

Dodatkowo wrzucam jeszcze kilka zdjęć z Półwyspu:
DSC07915.jpg DSC07922.jpg DSC07923.jpg DSC07925.jpg DSC07930.jpg DSC07934.jpg DSC07935.jpg DSC07943.jpg DSC07945.jpg DSC07948.jpg

Ostatnio edytowane:

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
cd.
DSC07950.jpg DSC07960.jpg DSC07987.jpg DSC07993.jpg

Na sam Hel dotrzeć mi się nie udało, ponieważ jechałem tam prosto z Chabówki a mój TLK Wydmy miał spóźnienie, musiałem coś wymyślić żeby gdzieś pójść do kościoła z racji niedzieli, na Helu bym przy tym spóźnieniu nie zdążył więc wysiadłem we Władku, potem Bonanzą na haku szynobusa zajechałem do Chałup i dalej tym cudacznym składem z SU42 i szynobusem do Gdyni, a następnie TLK Mieszko do Poznania i BWE do Zbąszynka. Dalsza podróż do Babimostu (9km) o tej porze (21:10) możliwa była już tylko samochodem.

Ostatnio edytowane: