• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej we Wrocławiu i okolicach

A

AJ

Gość
Najprościej byłoby napisać, że taki sam jak ten po prawej ;). Ale żeby nie było prosto to dopiszmy, że był to wagon bagażowy (choć tu bardziej w znaczeniu brankard), być może z wytwórni której tabliczkę zamieścił powyżej Jarząbek. W załączeniu rysunek bardzo podobnego wagonu z roku 1865 z sąsiedniej Śląskiej Kolei Górskiej:

wagbag.jpg

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.107 6 2
moscisko.jpg

Taki widok na stacji w Mościsku Dzierżoniowskim to już historia. Piękne semafory kształtowe zostały zastąpione świetlnymi, nastawnia wykonawcza "MD1" stała się dysponującą, a dawna MD została zamknięta. Tor nr 4 (pierwszy na zdjęciu) został wyłączony z eksploatacji, a tory 6 i 8 prawdopodobnie podzielą ten sam los. Tym samym ta urokliwa stacja w zasadzie stała się tylko mijanką :(

Zdjęcie wykonałem 17.09.2016 dwa miesiące przed przebudową tej stacji.

Reakcje
8 0 0
Mam głęboką nadzieję, że rewitalizacja linii 285 obejmie również wszelkie urządzenia sterowania ruchem, oraz nawadniania parowozów i z czasem pojawią się weekendowe przeloty parowozowe... ajj rozmarzyłem się chyba za bardzo :)

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.107 6 2
Aktualne foty z Mościska Dzierżoniowskiego po przebudowie:

moscisko_6.jpg

Semafor wjazdowy od strony Świdnicy

moscisko_1.jpg

Semafory wyjazdowe w kierunku Świdnicy - widoczne na zdjęciu tory nr 4, 6 i 8 są obecnie całkowicie odcięte

moscisko_3.jpg

Semafory wyjazdowe w kierunku Dzierżoniowa i dawna nastawnia dysponująca MD, obecnie nieczynna

moscisko_5.jpg

Odcięty tor nr 4 - widok w kierunku Dzierżoniowa

I na koniec małe porównanie - dawniej...
moscisko.jpg

...i obecnie...
moscisko_2.jpg

Reakcje
0 0 0
Zdjęcia super, ale te semafory świetlne gryzą w oczy na tak urokliwych stacyjkach... Osobiście uważam że na tej lini są potrzebne poważniejsze prace niż wymiana semaforów. Przykład podaje w załączniku.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
677 9 1
Z dzisiejszych wojaży czeskich turystów czechosłowackimi motorackami po Dolnym Śląsku, a dokładniej pomiedzy Jaworzyną Śląską, Świdnica Miastem, Świdnicą Przedmieściem i Pszennem (linie nr 137 i 285); trasa to Jaworzyna-Świdnica Miasto- Pszenno-Ś.M-Jaworzyna Śląska-Wałbrzych Szczawienko- bocznica do PEC Szczawno (dalej do Boguszowa sie nie dojedzie ;dawna linia nr 291 Szczawienko- Szczawno_Boguszów Gorce Wschód- Mieroszów- Mezimestii)-Wałbrzych Gł-Lubawka-CZ; a wczoraj Frydlant CZ-Zawidów-Turoszów-Sulików-Lubań-Lesna-Lubań-Wałbrzych- Jaworzyna Śląska-moje zdjecia to szlak dwutorowy pomiedzy Jaworzyna a Świdnica (fot 1,2,3) Pszenno (4,5,6) Świdnica Przedmieście (7,8) obecny przystanek w oddali Bolesławice Świdnickie w drodze powrotnej do Jaworzyny Śląskiej:
P1110052.JPG
P1110054.JPG
P1110055.JPG
P1110071.JPG
P1110073.JPG
P1110075.JPG
P1110079.JPG
P1110085.JPG
P1110086.JPG

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
84 1 0
Nie zakładam nowego tematu i myslę że Mateusz się nie pogniewa za wciśnięcie zdjęc w jego temat . Wczoraj byłem na dworcu Wrocław Nadodrze w celu porobienia zdjęć peronów i konstrukcji zadaszeń peronowych(będzie odwzorowany dworzec Nadodrze wraz z peronami , model bedzie widoczny na makiecie od strony peronów) i przypadkowo udało mi się trafić na taką niespodziankę .
IMG_0595.JPG
IMG_0596.JPG
IMG_0600.JPG
IMG_0602.JPG
IMG_0603.JPG
IMG_0604.JPG
IMG_0609.JPG
IMG_0610.JPG
IMG_0611.JPG
IMG_0614.JPG
IMG_0619.JPG
IMG_0621.JPG