To ja pochwalę się moim skromnym odkryciem:
Śledząć mapy z początku istnienia stacji Wrocław Świebodzki w oczy rzucił mi się samotny budynek na dużej działce noszący nazwę "Schweizer Haus". (Szwajcarka)
Musiał być jakimś istotnym miejscem, skoro opisywano go na mapach. Najprawdopodobniej był typowym we Wrocławiu
établissementem - czymś w rodzaju restauracji położonych na obrzeżach miasta, w którym mieszkańcy spędzali wolny czas w wolne dni.
Najciekawsze jest to, że
stoi sobie do dziś.
Przez lata chodząc do szkoły - przez czynną wtedy kładkę nad torami - mijałem go, nie zwracając na niego szczególnej uwagi. Pięknie wtopił się w "kolejowy porządek" i zamaskował.
Do niedawna wydawał mi się zwykłym kolejowym budynkiem.
Powstał w okresie budowy pierwszych linii kolejowych we Wrocławiu. Stał u zbiegu pierwotnego przebiegu linii poznańskiej - na przedłużeniu ulicy Kolejowej i linii świebodzkiej. Najstarsza mapa, na której jest widoczny datowana jest na rok (edit) 1846
LINK
Kolejna mapa z roku 1847
LINK
Kolejna mapa pochodzi z 1853.
Potwierdza to mapa, gdzie oznaczony jest jako zbudowany przed 1870
Można go zobaczyć także na mapach z roku 1865 :
i z roku 1870:
oraz na planie stacji z 1875 roku:
Widzimy go także na obrazie Dresslera z 1866 r. przedstawiającym pociąg z austriackimi jeńcami, pojmanymi podczas jednej z pierwszych bitew w wojnie pomiędzy Prusami a Austrią.
Podobne ujęcie dziś - Szwajcarkę zasłania drzewo, ale widzimy krawędź wieży. Po bokach wieże kościołów - jak na obrazie.
A tak staruszka Szwajcarka prezentuje się obecnie, od strony wieży, w której okienka na szczycie zamurowano, wbudowując szczeliny strzelnicze.
My natomiast po wojnie dodaliśmy jej piękną, parterową przybudówkę.
inne ujęcia:
Położenie budynku najlepiej oddaje Mapa satelitarna Google:
Widzimy ją także na grafice z książki "Siegfrieda Bufe "Ostdeutsche Eisenbahnerinnerungen" ("Wschodnioniemieckie wspomnienia kolejowe")
Jest to z pozoru banalna, dosyć naiwna grafika z epoki, podpisana "Das Schweitzerhaus am Freiburger Bahnhofe bei Breslau" , przedstawiająca kolej żelazną z początków jej funkcjonowania na Śląsku, na rogatce i przejeździe przez drogę kołową, a dokładnie przedłużenie ul. Kolejowej . (oryginalny wpis kolegi
moose z polska.org.pl pod zdjęciem -
LINK )
Jest to zatem jeden z najstarszych budynków w okolicy.
Ma mapie Gminnej Ewidencji zabytków nie jest wyszczególniony jako chroniony obiekt, lecz jako element założenia przestrzennego "Zespół stacji kolejowej Wrocław Świebodzki "
MAPA
Na powyższej mapie rok budowy budynku nie jest określony. Określona jest data powstania zespołu (1842), kiedy to rozpoczęto budowę dworca świebodzkiego w jego pierwotnym kształcie.
Moim zdaniem budynek pochodzi z lat 1844-1846, kiedy to budowano łącznicę pomiędzy dworcem Marchijskim, a dworcem Głównym, biegnącej wtedy w śladzie dzisiejszej ulicy Kolejowej. (stąd nazwa tej ulicy)