• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej we Wrocławiu i okolicach

Reakcje
0 0 0
Nie ma wzmianki, bo ten pociąg jest prawdopodobnie w wysadzonym tunelu który zaczyna się za Świebodzicami i prowadzi do Zamku Książ. Zaręczam że jest opustoszony. Oby tylko tych dwóch kolesi dożyło emerytury.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.547 112 11
Jasne ze nie ma;) tak jak dopiero w poznych latach 80-tych dowiedzialem sie dopiero kto ukradl siec elektryczna z niemal calej Slaskiej Kolei Gorskiej. Wladze komunistyczne zabranialy o wielu rzeczach pisac i mowic. Kilka lat temu wybralem sie ze znajomymi na okolo zamku Ksiaz, oczywiscie poza murami. Oprucz glownego miejsca bramy wjazdowej, jest kilka malych bocznych dawno nie uzywanych. Jednak co od razu rozpoznalismy, to duzy zakopany wjazd od strony polnocno zachodniej. Na pozor wydaje sie zwykla skarpa, jednak gdy podeszlismy blisko muru , widac bylo beton zaraz pod powierzchnia ziemi. Wygladalo na to ze stoimy zaraz przy stropie jakiejs bramy, niestety nie mielismy ze soba zadnych narzedzi. Troche pokopalismy butami co sie dalo, ziemia w tamtym miejscu jest miekka, w przeciwienstwie do reszty skarpy. Przed "zakopana brama" jest z reszta calkiem pokazny plac, na ktorym z latwoscia zakrecil by koleczko tirem. Oczywiscie jest to w przeciwnym kierunku od Swiebodzic, ale najlepiej w zimie warto poniuchac troche w terenie. Jest troche na internecie o rzekomym przejezdzie kolejowym budowanym przez Niemcow podczas 2-giej Wojny swiatowej.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
309 35 1

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
676 9 1
Dźwig jest super odrestaurowany na zielono i super barierką ogrodzony, niestety fotek brak bo mi baterie wtedy padły... A co do Karpacza to przynajmniej torowisko przy wylocie ze stacji jest jak i tory w przejezdzie przy zakładach lennych zachowane :) Dalej niestety nie byłem bo inne plany miałem a kom ary żarły niemiłosiernie ale koledzy mówili ze zachowane w 99 procentach :)

P

Paweł Piotr

Gość
Zawsze mówłem - jeśli chodzi o kolej, jej technikę, inżynierię, sygnalizację, organizację, tabor - i co najważniejsze - stosunek do modelarstwa kolejowego i ludzi z nim związanych - Niemcy były i są mistrzami - nie do pokonania.. ;) ...