• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej Warszawsko-Petersburska

vinci

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Podzielam opinię, pisząc o liniach telegraficznych, telefonicznych i przesyłających prąd pisałem tylko z jakiego działu cytowanego wydawnictwa pochodzi zdjęcie.

Trochę historii
13 maja 2020 r. minęła 157 rocznica wydarzeń na ówczesnej linii Petersburskiej, a dokładniej w pobliżu stacji Czyżew, które miały miejsce w trakcie Powstania Styczniowego. Ilustruje to poniższy drzeworyt, którego reprodukcja ukazała się w przedwojennym czasopiśmie "Kolejowe Przysposobienie Wojskowe" nr 3/1933 (44) z marca 1933 r.

Zobacz załącznik 732913

Zdjęcie drzeworytu w lepszej jakości dostępne jest także w sieci:

Zobacz załącznik 732920

Wydarzenie te znane jest jako Bitwa pod Kietlanką. Więcej informacji np. na Wiki:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Kietlank%C4%85
...w tym w wersji rosyjskojęzycznej, gdzie można dowiedzieć się nieco więcej

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%B4_%D0%9A%D0%B5%D1%82%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B9

Tak naprawdę chyba nie do końca wiadomo czy drzeworyt przedstawia wydarzenie związane z bitwą pod Kietlanką, skoro opisany jest jako atak powstańców na rosyjską eskortę pociągu na stacji Czyżew (zarówno w opisie pod zdjęciem z przedwojennej prasy jak i po francusku). Kietlanka położona jest ok. 8 km. od stacji, a strona internetowa gminy Czyżew, wspomina o dwóch próbach ataku na pociąg, w tym jednym gdzie wymieniony jest dodatkowo dowódca węgierski o nazwisku Deskur. Po za tym, w wydarzeniu tym (bitwa pod Kietlanką), przynajmniej wg. opisu na Wiki (także w j. rosyjskim), nie został wykolejony parowóz tylko pierwsze wagony (z powodu ostrzeżenia maszynisty, czyli zapewne w wyniku zdrady dróżnika, o której niżej), z drugiej strony wydarzenie utrwalone na drzeworycie mogło też zostać "ubarwione" przez jej autora, aby nadać mu większej dramaturgii....

Notatka ze strony o historii gminy Czyżew:
"W 1863r. w okolicach stacji kolejowej oddział powstańczy pod dowództwem oficera węgierskiego Deskura i Mystkowskiego z powodzeniem zaatakował liczebniejszy oddział kozacki. Następny atak na przejeżdżający pociąg z wojskiem carskim nie powiódł się w skutek zdrady dróżnika a oddział po ciężkiej walce utraciwszy 100 ludzi musiał się wycofać. W kilka tygodni później, inny dróżnik uszkodził tory kolejowe powodując wykolejenie pociągu, w wyniku czego zginęło około 600 carskich żołnierzy i 20 oficerów."
http://www.umczyzew.pl/asp/pl_start.asp?typ=14&menu=221&strona=1

Wspomniane wyżej wykolejenie pociągu przez bohaterskiego dróżnika miało miejsce 1 czerwca 1863 r. (niedługo rocznica), a przedstawia je zapewne kolejna rycina z Powstania Styczniowego.

Zobacz załącznik 732950

https://timenote.info/pl/events/Pow...-w-ktorej-zginelo-20-oficerow-i-600-zolnierzy

http://www.muzeumwp.pl/kalendarium/11/ - tu podana jest data wydarzenia oraz nieco informacji ".... między Małkinią a Czyżewem dróżnik kolejowy dokonał sabotażu, polegającego na rozkręceniu szyn. W jego wyniku doszło do katastrofy kolejowej, w której zginęło 20 oficerów i 600 żołnierzy carskich". Próbowałem znaleźć jakieś dane dotyczące imienia i nazwiska dróżnika jednak niczego nie znalazłem, może ktoś coś wie o jego losie (schwytany, skazany na śmierć i stracony, wywieziony na Syberię, uciekł przed represjami do oddziału powstańczego, przeżył powstanie?).

Ogólnie wydarzenia związane z koleją w trakcie Powstania Styczniowego to temat niezwykle interesujące, trochę można przeczytać np. w kilku książkach traktujących o powstaniu (np. Stefan Kieniewicz "Powstanie styczniowe", w-wa 1972) oraz trochę w internecie, np. w II częściowym artykule zamieszczonym w „Śląskim Kurierze WNET”, do którego linki poniżej:
https://wnet.fm/kurier/anonse-praso...tle-powstania-styczniowego-1863-1864-czesc-i/
https://wnet.fm/kurier/przemyt-bron...sala-wspolczesna-wydarzeniom-prasa-na-slasku/
Bitwa pod Kietlanką to wydarzenie o którym krąży wiele sprzecznych informacji. Mieszkam niedaleko od tej wsi i odkąd w szkole dowiedziałem się o tej bitwie nurtuje mnie pytanie co się tam wtedy tak naprawdę wydarzyło. Szukam już od pewnego czasu wszelkich informacji na ten temat, a napotykam wiele niejasności i sprzeczności więc próbuję to jakoś uporządkować.
Znalazłem relację uczestnika tej bitwy majora Bronisława Deskura, który też pisze o samotnej akcji dróżnika (strona 56 i następne jego książki).
Link poniżej:
https://bbc.mbp.org.pl/dlibra/publi.../content?ref=L2NvbGxlY3Rpb25kZXNjcmlwdGlvbi80

Mam w związku z tym pytanie:
1. Czy można zdobyć dostęp do mapy lokalizacji dróżników (budników) według stanu na maj 1863?
2. Jak nazywał się dróżnik z Kietlanki (jedne źródła podają że Dobrowolski inne że Suchodolski)?
3. Za jaki odcinek linii kolejowej odpowiadał dany dróżnik i co należało do jego obowiązków?

Jeżeli ktoś będzie mógł pomóc mi w zdobyciu odpowiedzi na te pytania będę niezmiernie wdzięczny.

vinci

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
W pobliżu Kietlanki niedaleko od torów został znaleziony przedmiot który przedstawiają załączone zdjęcia.

Tak wygląda po oczyszczeniu, bo tam był pokryty grubą warstwą korozji. Jak się wydaje jest to gwóźdź do mocowania szyn, ale to jest tylko moje przypuszczenie.

Czy ktoś z Was ma wiedzę a może rysunki techniczne (zdjęcia) potwierdzające co to jest, kto to wyprodukował oraz kiedy (do kiedy) takie mocowania szyn były stosowane na kolei Warszawsko-Petersburskiej?

foto 1a.jpg
foto 2a.jpg
foto 3a.jpg

sebek1974

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.058 1 1
W pobliżu Kietlanki niedaleko od torów został znaleziony przedmiot który przedstawiają załączone zdjęcia.

Tak wygląda po oczyszczeniu, bo tam był pokryty grubą warstwą korozji. Jak się wydaje jest to gwóźdź do mocowania szyn, ale to jest tylko moje przypuszczenie.

Czy ktoś z Was ma wiedzę a może rysunki techniczne (zdjęcia) potwierdzające co to jest, kto to wyprodukował oraz kiedy (do kiedy) takie mocowania szyn były stosowane na kolei Warszawsko-Petersburskiej?

Zobacz załącznik 1093291 Zobacz załącznik 1093292 Zobacz załącznik 1093293
Tak, to może być gwóżdż do mocowania szyn.

Załączniki

Elvictorof

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0
2. Jak nazywał się dróżnik z Kietlanki (jedne źródła podają że Dobrowolski inne że Suchodolski)?
Nigdzie nie trafiłem na nazwisko Suchodolski, może nie na wszystkie źródła trafiłem. Zanim przeczytałem wspomnienia Deskur'a (przed chwilą) wiedziałem jak potoczyła się bitwa. Poważnym problemem zasadzki była strona ataku, którą determinował istniejący do dzisiaj las. Był po północno wschodniej stronie i w maju słońce (światło) było już wysoko i padało właśnie w tym kierunku przez co powstańcy byli bardzo dobrze widocznie na tle lizjery lasu. Uważam też, że nie udany atak na drugą stronę nasypu, który w tym miejscu jest bardzo wysoki nie przebiegł tak jak opisał to Deskur, bo nie mógł widzieć i wiedzieć wszystkiego na raz i nie próbowano po utracie dowódców atakować ponownie a zabrać stamtąd żołnierzy którzy dostali się w ten czy inny sposób w wyniku nie udanej początkowej szarzy na wagony. Jeśli dotarłeś do listy posterunków dróżniczych to byłbym wdzięczny za udostępnienie. W załączeniu skan z pierwszego rozkładu jazdy kolei Warszawsko Petersburskiej obowiązujący od 1 grudnia 1863 roku

Załączniki

Elvictorof

Nowy użytkownik
Reakcje
12 0 0

Załączniki

vinci

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Ale super foty, nie pozowane. Przenoszą w klimat tamtych czasów.
Na zdjęciu opisanym jako:

,,Петербургская губерния. Луга Лужского уезда. 129 верста. Служащие у товарной конторы на станции”

Na budynku jest data 1911.

Taka sama data na dalszym zdjęciu mostu na Białej Strudze.

vinci

Nowy użytkownik
Reakcje
3 0 0
Nazwisko ,,Suchodolski” podaje we wspomnieniach Zbigniew Chądzyński, który określa go jako ,,konduktora technicznego drogi żelaznej” (zdjęcia poniżej).

Na czym polegała rola konduktora technicznego? Czy to jest tożsame z pojęciem ,,dróżnik”, a pojawia się też określenie ,,budnik” (Stanisław Zieliński. Bitwy i potyczki… Rappreswil 1913).

Nazwisko ,,Dobrowolski” podaje z kolei Bronisław Piętka i określa go mianem ,,dróżnik kolejowy”

https://polona.pl/item-view/6d2cd51e-b8c9-4042-8a31-e0852c7e656c?page=6

strona 81-84 książki.

Obie relacje, chociaż są z epoki, to mają charakter wtórny, oparty na wiedzy obiegowej stąd są w nich nieścisłości czy wręcz błędne informacje. Przykładowo opis pogrzebu pułkownika Mystkowskiego w obu relacjach zupełnie mija się z prawdą, która była bardziej tragiczna i bolesna, a relację o niej można odczytać na ścianie kościoła w Zarębach Kościelnych (zdjęcie poniżej) i nie sądzę aby to relacja księdza Gargilewicza, przekazywana ustnie sobie prze kolejnych proboszczów nie była prawdziwa.

Skąd więc tak dokładnie wiedziano kto zdradził, przy braku elementarnej wiedzy jak wyglądał pogrzeb?

Moim zdaniem władze celowo rozpowszechniły plotkę o zdradzie dróżnika, aby ukryć prawdziwe źródło informacji o zasadzce, a najprawdopodobniej był to zdrajca z oddziale powstańczym. O wykryciu jednego z takich zdrajców pisze zresztą Bronisław Deskur (strona 58 wspomnień).

Gdyby znane było miejsce siedziby dróżnika z Kietlanki i odcinek za który odpowiadał i ponadto w sposób pewny udałoby się ustalić dokładne miejsce bitwy (to też niewiadoma) mogłoby się okazać że były to miejsca na tyle oddalone od siebie, iż dróżnik nie mógł wiedzieć o zasadzce, a więc nie mógł być zdrajcą. Chądzyński okładka.jpg Chądzyński str 119.jpg Chądzyński str 120.jpg tablica-kosciol.jpg