• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej Warszawsko-Petersburska

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Kiedyś z Kolegą Hoartem próbowaliśmy ustalić miejsce wykonania jednego zdjęcia. Ja wtedy przypuszczałem, że może to być most na Bugu w Małkini, ale pomyliłem się. Ale do tego wątku pasuje:
Znalazłem opis odbudowy mostu na Bugu pod Małkinią, wkrótce po odzyskaniu niepodległości. Niestety nie jest ilustrowany zdjęciami. Ale może ten opis coś pomoże w identyfikacji. Zobacz załącznik 110911 Zobacz załącznik 110912 Zobacz załącznik 110913 Zobacz załącznik 110914 Zobacz załącznik 110915 Zobacz załącznik 110916 Zobacz załącznik 110917 Zobacz załącznik 110918 Zobacz załącznik 110919 Zobacz załącznik 110920

I jest jedno zdjęcie mostu małkińskiego po odbudowie. To jest jedna nitka mostu. Nie wiemy jak wyglądała druga. Dziś przez Bug w Małkini jest tylko jeden tor jak dobrze pamiętam Zobacz załącznik 110921

404W

Znany użytkownik
Reakcje
517 21 0
Zapraszam do dyskusji wklejania zdjęć i wszelakich informacji o kolei Warszwsko-Petersburskiej, drugiej kolei po Wiedenskiej w Polsce.
A dopiero co ktoś pisał
Zbyt lakoniczne wyjaśnienie, moim skromnym zdaniem. Warto zacząć od początku, a mianowicie od "pieca" i "wody", a na końcu wspomnieć o płomienicach i płomieniówkach... Nie uważasz...?
Teraz tak... mniej więcej...
Robienie tematu na zasadzie samego "napiszcie, wklejcie" bez dodania niczego od siebie jest łagodnie w "złym smaku". Zwłaszcza, że coś na temat chyba sam wiesz, a na pewno podstawowe informacje możesz znaleźć. Ja parę większych ciekawostek w sieci widziałem, ale skoro Tobie się nie chce ich wyszukać to dlaczego mi się ma chcieć.

JacekGG

Aktywny użytkownik
Reakcje
37 0 0
Robienie tematu na zasadzie samego "napiszcie, wklejcie" bez dodania niczego od siebie jest łagodnie w "złym smaku". Zwłaszcza, że coś na temat chyba sam wiesz, a na pewno podstawowe informacje możesz znaleźć. Ja parę większych ciekawostek w sieci widziałem, ale skoro Tobie się nie chce ich wyszukać to dlaczego mi się ma chcieć.
A może po prostu kolegę zaciekawił temat tej linii i chce poznać więcej szczegółów o niej, niż jest dostępne poprzez internet w źródłach łatwiej bądź trudniej dostępnych (plus inne źródła). Na tym forum nie raz widziałem zdjęcia z prywatnych kolekcji i informacje z różnych źródeł których próżno szukać w necie.

OP
OP
Mirek555k

Mirek555k

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
6 1 4
dla odmiany wyjazd z Białegostoku w stronę Grodna na lewo, a na prawo do Wołkowyska i najkrótrzą drogą przez Baranowicze- Stołpce- do Moskwy. Kuriery Paryż-Berlin- Moskwa szły właśnie tą drogą
0_b4580_a23fb939_XXXL.jpg

zdjęcie zrobione przez carskiego inżyniera przed wybuchem I WŚ
Na wiadukcie widać tramwaj konny... Ta sieć tramwajowa w Białymstoku była bardzo rozbudowana

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Mirek555k

Mirek555k

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
6 1 4
Nie masz racji... Kolego... Kolej Warszawsko- Petersburska i tyle... Pogrzeb troszkę w zakurzonych knigach, to się przekonasz
[DOUBLEPOST=1440618427,1440617856][/DOUBLEPOST]Kużnica Białosocka, przed II WŚ Kużnica Grodzieńska. Przybył pociąg z Grodna
[DOUBLEPOST=1440618856][/DOUBLEPOST]

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.316 504 30
Ja niestety takich zdjęć nie mam. Mam fotki takiego toru 1435/1000 mm, ale tam konstrukcja jest trochę inna: tor wąski jest wewnątrz normalnego.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.316 504 30
No, tu fajnie widać na obrotnicy jak niewielka jest ta różnica. Właśnie z powodu tak małej różnicy normalnie nie stosuje się toru 3-szynowego, tylko splot czterech szyn.