• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.557 155 0
No proszę, czyli nie tylko kible ściągano ze szlaku. :) No ale kiedyś było prościej, bo było ponad 1000 kibli na PKP, więc było duże prawdopodobieństwo, że w pobliżu będzie inny kiblel, który zepchnie lub ściągnie ten uszkodzony. A w dobie kapYtalYzmu, gdzie mamy 1000 spółeczeniek i każda ma swój tabor - oczywiście NIEkompatybliny z taborem innej spółeczeńki trza posiłkować się stonką z odpowiednią "przejściówką"... :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.674 520 30
oczywiście NIEkompatybliny z taborem innej spółeczeńki
A skąd kolega @Arekmiz wie, że "oczywiście niekompatybliny" z innym taborem? Wymogi dla taboru obejmują m.in. tzw. sprzęg ratunkowy właśnie w tym celu, żeby ekipy ratunkowe mogły bez problemów ściągać tabor różnego typu różnych przewoźników - i nie jest to sprawa wyłącznie kolei w Polsce, proszę spojrzeć, ilu różnych przewoźników funkcjonuje na torach niemieckich, francuskich czy innych krajów.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.557 155 0
Pozwoli Pan Andrzej że pozostanę przy moim krytycznym nastawieniu do kulejowych spółeczeniek, na które rozwalono PKP. I tak jest. Pomijając kwestię kompatybilności sprzęgów opis ścieżki jaka musi się odbyć żeby zepsuty pociąg spółeczeńki X został ściągnięty przez loka spółeczeńki Y już kiedyś na tym forum opisywałem i powtarzał nie będę. Dla mnie spółeczeńki to syf i tyle w tym temacie. :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.674 520 30
Krytyczne nastawienie do podziału PKP na spółki to jedno, a dorabianie do tego historyjek, żeby podkreślić swoje krytyczne nastawienie, to drugie. Nic nie pisałem o krytycznym nastawieniu, a tylko o sprawie niekompatybilności sprzęgów. I czy może kolega @Arekmiz napisać, z którym konkretnie moim stwierdzeniem się nie zgadza?

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.813 79 12
Panowie, wy tu o wyższości świąt, a w zeszłym tygodniu na Warszawa Służewiec też był problem, bo na 27WE 001 strzelił izolator odbieraka i finalnie ze Służewca na grupę towarową ściagała go ST48 ( udrożnienie toru głównego), a na szopę "na trupa" ściagał go inny EZT... Ww Dart po znalezieniu się w peronach został uruchomiony i uwolniono pasażerów (a co dalej nie wiem- pojechalem do domu, bo mi pociag podjechał)...

Pozdr,...

ps. W teorii pospolity kibel mógł by wziąć takiego Darta, Elfa czy Impulsa ściągać. Jedynie technika prowadzenia kibla była by trochę inna, bo kierunkowy na 0 i dopiero wchodzi pneumatyk ( z tego co pamiętam działanie)...

tulip

Aktywny użytkownik
Reakcje
193 1 0
Niekoniecznie, jest jeszcze w kabinie bezpiecznik automatyczny ("wels") od sterowania hamulcem EP. Wyrzucamy go i hamujemy czysto pneumatycznie. Jeszcze jedno - jazda z kierunkowym na 0 jest niewskazana, ponieważ wtedy nie działa czuwak.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.813 79 12
Niekoniecznie, jest jeszcze w kabinie bezpiecznik automatyczny ("wels") od sterowania hamulcem EP. Wyrzucamy go i hamujemy czysto pneumatycznie. Jeszcze jedno - jazda z kierunkowym na 0 jest niewskazana, ponieważ wtedy nie działa czuwak.
Dzięki za doprecyzowanie... Z tym kierunkowym na zero, to zawsze kontrolne było chyba robione, a co do czuwaka to na zerze chyba się aktywował jak załączało się rozrząd w aktywowanej kabinie... Była jeszcze pozycja "wyłączony" która blokowała cały nastawnik i tu faktycznie CA był nieaktywny...
Poniżej zdjęcia poglądowe o czym mowa ( dla mniej zorientowanych) : nastawnik widziany przez maszynistę i "w negliżu"...
IMG_20231113_201947804_HDR.jpg ... IMG_20231113_202114041_HDR.jpg ...

Pozdr,...

Ostatnio edytowane:

Hubekk

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czy kiedyś na Zachodnim (na Ochocie) Postojowej) nie stacjonowała czasem stonka, która służyła właśnie do ściągania popsutych kibli z WWK i dojazdów do niej ?

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.813 79 12
Czy kiedyś na Zachodnim (na Ochocie) Postojowej) nie stacjonowała czasem stonka, która służyła właśnie do ściągania popsutych kibli z WWK i dojazdów do niej ?
...trudno mi powiedzieć, bo na Ochocie Postojowej ( nawet ta nazwa kiedyś mi wyskoczyła na portalu pasażera) swoje kilka torów ma Energetyka i to ich Stonka mogla się rzucić w oczy...

Pozdr,...

Hubekk

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tam owszem stała stonka ale to była faktycznie energetyki. Ale kiedyś, tak mi się chociaż wydaje, w okolicach Zachodniego gdzieś stała stonka czekająca na takie właśnie przypadki. chyba, że mylę Zachodni ze Wschodnim. W każdym razie gdzieś, kiedyś wpadła mi taka informacja. Może jeszcze za czasów Technikum Kolejowego. ale to lata temu :)

Reakcje
87 1 1
Warszawa 25.11.2023r. ,, Dzień Kolejarza"

Cześć Wszystkim

Postanowiłem wrzucić tutaj fajny i dobry skład, który udało mi się sfotografować na stacji Warszawa Wschodnia. A tym składem jest TLK Lubomirski 35103 relacji Kraków Główny- Gdynia Główna, prowadzony przez lokomotywę EP09-034 należąca do PKP Intercity.

Lokomotywa ta miała przegląd P4 w Mińsku Mazowieckim. Przegląd ten miała w 2023 roku w Październiku.
Ogólnie przeglądy rewizyjne ( czyli P-4) lokomotyw serii EP09 były również wykonywane w Libiszowicach k. Opoczna.
Co może świadczyć o tym naklejka z panią w stroju ludowym czyli ,,Opoczanka"
IMG-20231210-WA0000.jpg

Reakcje
87 1 1
Warszawa 25.11.2023r. ,, Dzień Kolejarza"

Witajcie jeszcze raz
Jeszcze postanowiłem uzupełnić swój post o lokalną kolej czyli Koleje Mazowieckie. Tym razem na obiektyw trafił się EZT serii EN57AKM-1569 z drugim EN57AKM-XXXX której nie byłem w stanie zapamiętać
Odbywała postój handlowy na stacji Warszawa Wschodnia
Docelowo jechały one do stacji Sochaczew jako (R 3)
IMG-20231210-WA0001.jpg
Odbywała postój handlowy na stacji Warszawa Wschodnia . Docelowo jechały one do stacji Sochaczew jako (R 3)

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.813 79 12
Warszawa Zachodnia, ok 19:50... Vectron PKP Caego, 507'ka złapany ze składem PKP IC...
...ze względu na błąd serwera foty uzupalnię po ustąpieniu usterki, na chwilę obecną post informacyjny...

Pozdr,...

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
9.548 18 0
20.01.2024r. Nieplanowany "zlot" byków na Odolanach.
W kabinie ET22-073 można dostrzec mechanika popijającego z termosu ciepłą herbatę.
7.JPG

Na zdjęciu poniżej, widać kartkę, która nie pozostawia cienia wątpliwości, którędy wchodzić na lokomotywę ;). Nadmienię, że kartki były zawieszone na każdej z lokomotyw stojących za ET22-1121, tylko na jednym z pomostów.
8.JPG