• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.540 34 1
A na czym polega rzadkość? Na tym, że na obu semaforach jest podany taki sam sygnał, czy na tym, że w ogóle ten sygnał jest podany?
Na stacji Warszawa Rembertów z moich obserwacji wynika, że rzadko zdarza się jednoczesne ułożenie takich przebiegów czyli z toru 4 na 2 a z drugiego na linię do Zielonki. Wtedy też na semaforach wyświetlane są dość rzadkie sygnały bo pod pomarańczowym pasem (prędkość 60km/godz.) wyświetla się dodatkowo wskaźnik W21 (tu 80km/godz.), choć teoretycznie mógłby wystarczyć sam W21. :)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.229 508 29
Co to jest "ciesiek"? Pomijam już fakt, że cytowany przez kolegę @Vectronik post pochodzi sprzed 10 lat, więc szansa na to, że wszystko tam pozostaje do dziś tak, jak było wtedy, jest raczej niewielka...
Typowa nowomowa internetowych miłośników kolei, w ich mniemaniu używanie takich kretyńskich określeń podnosi ich status, dziś w czasach niechlujstwa językowego pełno takich, na FB to dopiero można znaleźć kwiatki, tutaj to są tylko odpryski radosnej tfórczości.

Vectronik

Aktywny użytkownik
Reakcje
120 7 2
Ciesiek = Ep05 myślałem że żargon kolejowy jest bardziej powszechny...
Używanie takich określeń może ułatwić rozmowę na temat kolei z osobami ,,nie z fachu" których poza forum mam mnóstwo, więc te nazwy trochę ,,weszły we mnie" ale nie mam zamiaru się tym wywyższać czy coś.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.838 79 12
Na stacji Warszawa Rembertów z moich obserwacji wynika, że rzadko zdarza się jednoczesne ułożenie takich przebiegów czyli z toru 4 na 2 a z drugiego na linię do Zielonki. Wtedy też na semaforach wyświetlane są dość rzadkie sygnały bo pod pomarańczowym pasem (prędkość 60km/godz.) wyświetla się dodatkowo wskaźnik W21 (tu 80km/godz.), choć teoretycznie mógłby wystarczyć sam W21. :)
... Rembertów to pikuś... Jakiś czas temu (3 tygodnie temu może??:niepewny:) w związku z przebudową przystanku osobowego Warszawa Gocławek i zmianą układu torowego oraz jego geometrii znajomy mnie pytał czy wiem co za jakiś dziwny semafor tam postawili... A to zwykla SBL'ka ze wskaźnikiem świetlnym W3 stojąca miedzy 1 a 2 szlakową... W15 też jest...
Typowa nowomowa internetowych miłośników kolei, w ich mniemaniu używanie takich kretyńskich określeń podnosi ich status, dziś w czasach niechlujstwa językowego pełno takich, na FB to dopiero można znaleźć kwiatki, tutaj to są tylko odpryski radosnej tfórczości.
... i tak delikatnie napisane...

Używanie takich określeń może ułatwić rozmowę na temat kolei z osobami ,,nie z fachu" których poza forum mam mnóstwo, więc te nazwy trochę ,,weszły we mnie" ale nie mam zamiaru się tym wywyższać czy coś.
Przepraszam, jeżeli już to "Czesiek", "Czesław", "Czesłafff"..., ale na litość boską nie"ciesiek"...
No chyba, że jest się 2-3-latkiem który dopiero zaczyna się uczyć czegoś wiecej niż podstawowy zakres słownika w tym wieku...
Pozdr,..

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.850 525 30
To żaden "żargon", to głupota. Kolega @Harry Potter już to wyjaśnił. Ja dodam, że 1) EP05, nie Ep05, 2) lokomotywy EU05, a po przebudowie EP05, były przez dziesięciolecia nazywane "Czechami" (Czech od Czechosłowacji, gdzie zostały wyprodukowane). Dopiero w ostatnich latach, nie wiadomo dlaczego, rozpleniła się idiotyczna nazwa "czesio" - idiotyczna, bo co, poza podobnym brzmieniem, ma imię Czesław (Czesio, Czesiek) wspólnego z Czechami czy Czechosłowacją i określeniem "Czech"? A powtarzanie bez zrozumienia czegoś, co niezbyt dokładnie się gdzieś usłyszało, pozostawię bez komentarza...

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.998 144 0
Coś nie tak - osobom spoza "fachu" jest obojętne, czy lokomotywa nazywa się czesiek, czesio, czech czy ep05 czy EP05. W tym przypadku warto wykonać poprawna prace od podstaw i uczyć prawidłowego nazewnictwa.

Dawno temu kolega z "pancerki" chwalił się, że nauczył swoją partnerkę odróżniać Tygrysa od Pantery. Też sukces, że nie Pz.Kpfw.VI od Pz.Kpfw.V :)

Hmmm.... https://utk.gov.pl/pl/dokumenty-i-f...an/13558,Maly-Slownik-Zargonu-Kolejowego.html
Aż poczytam :)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.838 79 12
To żaden "żargon", to głupota. Kolega @Harry Potter już to wyjaśnił. Ja dodam, że 1) EP05, nie Ep05, 2) lokomotywy EU05, a po przebudowie EP05, były przez dziesięciolecia nazywane "Czechami" (Czech od Czechosłowacji, gdzie zostały wyprodukowane). Dopiero w ostatnich latach, nie wiadomo dlaczego, rozpleniła się idiotyczna nazwa "czesio" - idiotyczna, bo co, poza podobnym brzmieniem, ma imię Czesław (Czesio, Czesiek) wspólnego z Czechami czy Czechosłowacją i określeniem "Czech"? A powtarzanie bez zrozumienia czegoś, co niezbyt dokładnie się gdzieś usłyszało, pozostawię bez komentarza...
Amen...
Większość w tym słowniku jest OK, ale Suka to SU46 a nie SU45 (Fiat). No i brakuje Zemsty Ceausescu vel Odkurzacza czyli SP32. :)
.. a z tym odkurzaczem to nie słyszałem, ale mogło też ujść mojej uwadze...

Pozdr,...

Vectronik

Aktywny użytkownik
Reakcje
120 7 2
Za tego,,cieśka" przepraszam. Najzwyczajniejsza w świecie autokorekta :/
Co do reszty, nie powinno się w ten sposób krytykować ,,żargonu" nazw pociągów bo każdy sobie może określać przecież jak chce, halo! Kwestią jest oczywiście własne zdanie które jeżeli się coś nie podoba, a nie od razy nazywanie tego głupotą.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.838 79 12
Za tego,,cieśka" przepraszam. Najzwyczajniejsza w świecie autokorekta :/
Co do reszty, nie powinno się w ten sposób krytykować ,,żargonu" nazw pociągów bo każdy sobie może określać przecież jak chce, halo! Kwestią jest oczywiście własne zdanie które jeżeli się coś nie podoba, a nie od razy nazywanie tego głupotą.
Pal licho autokorektę... Ale czasami warto by było zapoznać sie z historią...

Pozdr,...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.850 525 30
Za tego,,cieśka" przepraszam. Najzwyczajniejsza w świecie autokorekta
A to ciekawe, autokorekta podpowiada nieistniejące w naszym języku słowo?
nie powinno się w ten sposób krytykować ,,żargonu" nazw pociągów bo każdy sobie może określać przecież jak chce
I każdy może wyrazić swoje zdanie na ten temat, gdy ten "żargon" pojawia się w przestrzeni publicznej. Ja tak to oceniłem i zdania nie zmieniam.

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.535 19 9
..a z tym odkurzaczem to nie słyszałem, ale mogło też ujść mojej uwadze...
Tak mówili np. na Dolnym Śląsku. Przezwisko wzięło się ponoć od dźwięków, jakie wydawała SP32.
Co do reszty, nie powinno się w ten sposób krytykować ,,żargonu" nazw pociągów bo każdy sobie może określać przecież jak chce,.
Tyle że większość z tego "żargonu", to często efekt niedokształcenia i lenistwa językowego ludzi, którzy ten "żargon" tworzyli. Nie ma więc tu czym chwalić się, ani tym bardziej zbytnio naśladować i popularyzować.
Osobę, która nadużywa takiego "slangu" kolejowego, odbieram tak samo jak osobę, która pod urokiem gaworzenia dziecka sama zaczyna mówić do innych "ga-ga", "gu-gu". ;) Kilka osób zapewne powie, że to "urocze", ale reszta będzie pukać się w głowę... :D

Vectronik

Aktywny użytkownik
Reakcje
120 7 2
A to ciekawe, autokorekta podpowiada nieistniejące w naszym języku słowo?

I każdy może wyrazić swoje zdanie na ten temat, gdy ten "żargon" pojawia się w przestrzeni publicznej. Ja tak to oceniłem i zdania nie zmieniam.
Dostałem telefon od rodziców parę lat temu. Był używany. Nie wiem co tam pisali... A co do kolego zdania absolutnie je szanuje :D. Z dzisiejszego doświadczenia wnioskuję że będę nazywał już poprawnie bo nie chce jeszcze raz z taką rozmową się zmagać