• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 20 0
Widzę, że nie tylko ja łączę przyjemne z pożytecznym... :D

A poza tym nowy zabytek we wsi Stołecznej...
https://www.rynek-kolejowy.pl/mobil...wska-wpisana-do-rejestru-zabytkow-108849.html
*)

Pozdr,...

*) tak, wiem... źródło (dez) informacji "ocieka zajebistoscią" ...
Czasami na powrocie na baze mam WGT więc muszę podejrzeć o każdej porze ;-)

Ocho jak konserwator wjechał na Olszynkę to zły znak, niech zapomną o remoncie, głupiej klimie a nawet wymianie parapetów. Zgoda to do przysłowiowej dwójki potrzebna będzie...

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.547 19 9
...jak konserwator wjechał na Olszynkę to zły znak, niech zapomną o remoncie, głupiej klimie a nawet wymianie parapetów. Zgoda to do przysłowiowej dwójki potrzebna będzie...
To zależy, co dokładnie zostało wpisane do rejestru.
Jeśli cały budynek, to faktycznie będzie jak na Starówce, gdzie bez zgody konserwatora nie można nawet wymienić drzwi do mieszkania, choć stare już się rozeschły i nie domykają. O oknach nie wspominając... :rolleyes:
Ale w Warszawie w przypadku "nowszych" zabytków zakres ochrony może być ograniczony. Zwykle do rejestru jest wpisywana tylko elewacja budynku - właśnie po to, aby nie uniemożliwiać normalnych napraw i zmian wynikających z użytkowania wnętrza. Może być więc tak, że w przypadku tej hali ochrona konserwatorska jest objęta tylko konstrukcja nośna oraz to sklepienie beczułkowe, o którym piszą w artykule.