• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.838 79 12
To zależy, co dokładnie zostało wpisane do rejestru.
Jeśli cały budynek, to faktycznie będzie jak na Starówce, gdzie bez zgody konserwatora nie można nawet wymienić drzwi do mieszkania, choć stare już się rozeschły i nie domykają. O oknach nie wspominając... :rolleyes:
Ale w Warszawie w przypadku "nowszych" zabytków zakres ochrony może być ograniczony. Zwykle do rejestru jest wpisywana tylko elewacja budynku - właśnie po to, aby nie uniemożliwiać normalnych napraw i zmian wynikających z użytkowania wnętrza. Może być więc tak, że w przypadku tej hali ochrona konserwatorska jest objęta tylko konstrukcja nośna oraz to sklepienie beczułkowe, o którym piszą w artykule.
... chwila goglania po chwili rozkminy
https://www.mwkz.pl/archiwum-aktual...oszar-goldzinowskich-przy-ul-jagielloskiej-47

Pozdr,...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.838 79 12
Taka tam archiwizacja tego, co dzieje się na stacji Warszawa Zachodnia oraz na przystanku Warszawa Gocławek - formalnie w obrębie stacji Warszawa Wawer oraz na tejże stacji także...
Na Gocławku przesunięciu ulegnie peron dzięki czemu skróci się droga na wiadukt ulicy Marsa (planowany jest z. tego co wiem mały węzeł komunikacyjny)...
Dodatkowo zmieni się profil toru nr 2 linii nr 7 (likwidacja wiaduktu).

Pozdr,...

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.000 144 0
Eee, normalka ;-) Swego czasu sporo się takich kręciło na Warszawa Praga.
Raz widziałem jak spuszczali taki z górki rozrządowej, trochę za szybko bo jak pi..ął w wagon (cysternę zresztą) na grupie "kierunkowej" bym przysiągł, jak widziałem podskakujący tylni wózek ;)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.838 79 12
Trwa bałagan na linii Otwockiej...
Fizycznie odciety został wiadukt nad torami na Antoninów ( tor nr 2 sie wypłaszczył i wyprostował), zaczyna znikać dawny budynek posterunku odgałęźnego (zanim Wwa Gocławek został włączony w obręb Wawra)...

Pozdr,...

ps. przepraszam za jakość foty, robione na szybko...

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.540 34 1
Rzadki obraz na sygnalizatorach stacji Warszawa Rembertów. Możliwy jest dopiero od ostatniej modernizacji. Przepraszam za jakość zdjęcia ale miałem tylko kilkanaście sekund na zrobienie go nim wtoczyły się: SKM-ka i towarowy w kierunku Zielonki.
IMG_20220922_211519.jpg