• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Krakowie i okolicach

gagarin66

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
racja :) sprawa dostaw rudy do HUty w Krakowie nie daje mi spać :) bo nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzonego info , jedynie się z poszlak wychodzi mi , że również z Ukrainy poprzez terminal w Medyce gdzie albo przeładowywuja na wagony normalnotorowe albo wózki wymieniają

Sebastian.W

Aktywny użytkownik
Reakcje
96 0 0
O ile mi wiadomo z własnej obserwacji to chyba niema żadnych dostaw rudy do krakowskiego kombinatu bo jedyna aglomerownia przy ulicy Igołomskiej nie pracuje już od paru lat. Podejrzewam, że do Krakowa gotowy wsad do ostatniego wielkiego pieca dowożony jest z dawnej Huty Katowice. A swoją drogą może ktoś dysponuje kolejowymi fotkami z kombinatu?:rolleyes: Szkoda że tak mało z niego zostało:(. Kiedyś ogromna Stalownia Martenowska z 10 kominami, 5 wielkich pieców, dwie aglomerownie, ogromna koksownia a dziś tylko dwa kominy siłowni przypominają że jest tam jakaś huta(n).

salio

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 1 0
nieczynna bocznica w dawnej jednostce przy ul. Rydla
brama po dawnym torowisku przy lini Kraków -Katowice
DSC_0084.JPG

[DOUBLEPOST=1452019036,1452018711][/DOUBLEPOST]
DSC_0090.JPG
DSC_0092.JPG
DSC_0093.JPG
DSC_0091.JPG
DSC_0087.JPG
DSC_0095.JPG

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4
Jako ciekawostka wagon konferencyjny, zamiast restauracyjnego w poc. EIC 3154 Morskie Oko w Suchej Beskidzkiej.
Z tego co się dowiedziałem wagon ten ma kursować w tym pociągu w zastępstwie Warsu także w lutym.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.063 25 2
skoro nie ma szansy na uratowanie to można zatopić oznaczyć i atrakcja dla nurków jak znalazł.
czyli huty mają dosyć złomu i np. z tego mostu nie potrzebny był odzysk.
A może koszty pocięcia, transportu itp. wykluczały opłacalność,
zresztą złomiarze dostarczają bezpłatnie chyba wystarczające ilości.
Zawsze w podobnych przypadkach zastanawiałem się, gdy zatapiano całe statki zamiast je ciąć.

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.132 23 0
Trochę fotek z klimatów dawnej Kocmyrzówki - okolice stacji Dąbie oraz magazynów i zakładów przemysłowych w rejonie ulic Mogilskiej, Fabrycznej, Cystersów oraz Grzegórzeckiej. Stan na dzień 16 lipca 2015 r.

Widok przy ul. Mogilskiej.
_DSF0786_post.JPG _DSF0787_post.JPG _DSF0796_post.JPG

ul. Fabryczna.
_DSF0804_post.JPG _DSF0813_post.JPG _DSF0818_post.JPG _DSF0831_post.JPG

Stacja Dąbie.
_DSF0825_post.JPG _DSF0826_post.JPG _DSF0828_post.JPG _DSF0829_post.JPG

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.132 23 0
Ciąg dalszy.

ul. Fabryczna - okolica nieistniejących zakładów Madro.

_DSF0832_post.JPG _DSF0833_post.JPG

ul. Cystersów / Fabryczna - okolica nieistniejących zakładów Madro.

_DSF0837_post.JPG

ul. Grzegórzecka - w rejonie budynku numer 81.

_DSF0842_post.JPG _DSF0845_post.JPG _DSF0847_post.JPG _DSF0850_post.JPG

ul. Grzegórzecka - hurtownie w rejonie budynków 77 i 79 (na wysokości kościoła św. Kazimierza).

_DSF0860_post.JPG _DSF0861_post.JPG _DSF0863_post.JPG
[DOUBLEPOST=1452860686,1452859627][/DOUBLEPOST]I mały bonus, z tej samej wycieczki, dla miłośników czterech i dwóch kółek :)

Skoda (prawdopodobnie porzucona i zapomniana przez właściciela) przy ul. Fabrycznej oraz WSK (jak najbardziej na chodzie) przy ul. Grzegórzeckiej.

_DSF0801_bonus.JPG _DSF0857_bonus.JPG

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
146 1 0
sprawa dostaw rudy do HUty w Krakowie nie daje mi spać :)
Na tę chwilę do Huty w Krakowie dostarczane są półprodukty z Katowic do dalszej obróbki czyli np. do walcowania. Kombinat w Krakowie powoli zaczyna od jakiegoś czasu zmniejszać produkcję z racji zaczynającego się przygotowania do remontu wielkiego pieca.

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Byłem ostatnio na kombinacie u klienta i niestety wygląda to trochę jak opuszczone miasto.
Mają niebawem rozbierać zbiornik na gaz. Jak będzie szansa to się tam wbije z aparatem i porobię zdjęcia. Choć może być Ciężko bo cerberki z IMPELa są czasem strasznie drobiazgowi.

Sebastian.W

Aktywny użytkownik
Reakcje
96 0 0
Mój dziadek pracował tam od lat 70-tych na wydziale wielkich pieców a potem koksowni i wspominał wiele razy, że transporty z ZSRR to na ogół były wagony z błotem a nie rudą;). Szkoda, że te czasy jak na tej fotce już minęły:( Zdjęcie zrobione z jednego z dziesięciu nieistniejących już kominów stalowni martenowskiej(n) Fotografia użytkownika jedrek49 ze strony Panoramio.com